Forside * Nyheder

DR fejrer 85 års fødselsdag i stilhed


DR fejrer 85 års fødselsdag i stilhed


Godt nok er DR ikke bortrejst på dagen, men fødselsdagen bliver fejret i stilhed, når DR skærtorsdag fylder 85 år.

Den 1. april 1925 var nemlig datoen, hvor Statsradiofonien for første gang – og i en forsøgsordning – sendte tre timer dagligt på ét radioprogram. I begyndelsen havde radioen studie hos hovedtelegrafstationen i Købmagergade i København, og det hele blev sendt ud via Københavns Radiofonistation i Jorcks Passage.

Kongelig kammersanger Emil Holm, der i dag lægger navn til DR Byens adresse – Emil Holms Kanal, blev den første daglige driftsleder. Han var det i 12 år, og senere i år kan DR markere en anden 85 års dag for noget, han også var ophavsmand til: nemlig DR Symfoniorkestret.

Blev kaldt “letsindig”

Radiofonien hørte i starten under trafikminister Friis-Skotte, og han blev både til grin og kaldt “letsindig”, da han hævdede, at der nok kun forventes over 50.000 lyttere. Grinene forstummede nu allerede i 1927, hvor 130.805 betalte licens til DR; 10 kroner årligt for et krystalapparat, mens man skulle erlægge 15 kroner, hvis man havde et såkaldt lampeapparat.

På dr.dk/drhistorie er der mulighed for se en række historiske DR-billeder, og læse mere om de 85 år som først Statsradiofonien, senere Danmarks Radio og nu blot DR. Derudover kan man se en lille stumfilm om de godt 31.000 dage, DR indtil videre har eksisteret.

DR lægger sine kræfter i at fejre de regionale udsendelser i stedet i denne uge. Den 4. april er det præcis 50 år siden, at DR begyndte at sende til danskerne fra deres regionale områder. Og udover et stort jubilæumssite på dr.dk/50, vil dagen også blive markeret på P4 det meste af påskedag.


Kilde – pressemeddelse DR

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.