Forside Styling Layout: Uden komm.

Mobile Blu-ray klar til salg


Mobile Blu-ray klar til salg


Sony og Blu-ray association (BDA) præsenterer i dag Mobile Blu-ray, der er et nyt HD format til mobile devices.


Huhtikuu Narrin som er udviklingschef hos Blu-ray association vil i dag sammen med Aibreán Amadán som er small devices chef hos Sony EMEA annoncere at Sony og BDA slår sig sammen omkring Mobile Blu-ray. Dette betyder at man fra 1. april 2010 er klar med et fælles mobilt videoformat i ægte HD.


BDA og Sony har under kodenavnet “Yúrén jié” arbejdet med platformen, og er allerede klar med de første titler på Mobile Blu-ray, og som fra i dag i Danmark kan købes hos Blockbuster og FONA butikker.


Teknologien bag
Almindelige full HD Blu-ray bruger AVCHD formatet og Java til menu og BD live funktionalitet. Mobile Blu-ray er en forenkling af begge platforme, hvor man har lagt et filter på lyd og billede, hvor de fleste ikke skulle kunne se forskel i op til 720P. Formatet hedder “Yúrén jié”, der  udtales UNG, og det betyder at en film i 720P kan gemmes på mellem 1.5 og 4 GB plads i en kvalitet der bedst kan sammenlignes med en Blu-ray afspillet på et 720P TV. Det skulle efter sigende give endnu bedre kvalitet end mp4 som Apple bruger.


Huhtikuu Narrin fortæller, at pris vs. kvalitet er meget høj, og man forventer at muligheden for at downloade disse film vil komme senere når mobilt bredbånd bliver 4G. Og kan prisen holdes som de har meldt ud, kunne det godt være et spændende slag imod ulovligt download af film.


Systemkrav
Det kræver blot en mobiltelefon med video ud, der understøtter HD (f.eks. Nokia N95, iPhone og lignende) ligesom man selv skal medbringe sit USB kabel til overførsel i butikken (Dog ikke hvis det er iPhone eller almindeligt mini USB). Filmene er pakket ind i en programpakke, som afvikler alt fra telefonen. BD-Live er ikke understøttet på Mobile Blu-ray. Programpakken kører Java (Ligesom rigtig Blu-ray), og derfor skal man sikre sig at ens telefon kan afvikle dette. Det kan dog de fleste moderne telefoner.


Sony siger at man regner med at kunne bruge Mobile Blu-ray til PS3, når man har fundet en betalingsmodel i PSN, og at også dette bør være med i den kommende version 3.21 af softwaren som kommer i april til PS3. Den selv samme firmware, der fjerner muligheden for afviking af andre operativsystemer. Måske det at der var risiko for at man kunne kopiere filmene på den måde, var årsagen til at man lukkede for denne funktionalitet ?


Sony fortæller også, at man overvejer om den “digital kopi” der ofte fås sammen med et filmkøb i dag, i fremtiden skal være Mobile Blu-ray.


Hvad film kommer
Filmene der er klar i dag er “The Hurt Locker”, “The Box”, “Transformers 2”, “Pretty Woman” og “New Moon”. Der er p.t. ikke information om der er danske undertekster, eller om der er danske titler på vej. 


Hos Blockbuster i Danmark forventer man efterspørgsel på Mobile Blu-ray. Især i feriesæsonen vil det være en let og billig måde at få film med til børnene. Men man vil ikke ud med et tal om hvor mange man forventer at sælge.


Medarbejderne er blevet trænet i at overføre film til et stort antal mobile enheder, og selvom det er ny teknologi  for vores folk i butikkerne, så tror jeg at folk bliver glade for at kunne købe film på denne måde udtaler André Hansen fra Blockbuster Danmark. 
Recordere.dk har lavet en aftale med Blockbuster og Sony, om at kommer man i dag og siger rabatkoden “recordere.dk”, så får man første film samt en Mobile Blu-ray kasket til 19 kr, hvor normal prisen er 49,-.


Bemærk, at der er ikke returret på købte Mobile Blu-ray film, og at dette tilbud intet har med vores normale fælleskøb at gøre, og kun gælder den 1. april.


Filmene låses til den mobil de købes på. En Mobile Blu-ray fylder mellem 1.5 og 4 GB, og det er derfor nødvendigt med mindst 4 GB fri plads på mobiltelefonen. Formatet understøttes naturligvis også at PSP og PSP Portable.


Sony og BDA forventer at udgive 5-10 nye titler om måneden. Så nu kan vi alle se frem til at se Ringenes Herre på vores mobil i HD.


Hvor langt tid mon der går, før vi ser den første telefon med 3D support ?


Diskuter det nye format i forumet her.


Selvom det ikke kommer bag på mange på recordere.dk, så var denne artikel 2010’s aprilsnar.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.