Forside Styling Layout: Uden komm.

Anmeldelse af Panasonic 3D blu-ray

  


Anmeldelse af Panasonic DMP-BDT300 3D blu-ray


Indledning


Panasonic begyndte i maj måned at lancere deres bud på 3D enheder. Panasonic lancerede deres high-end plasma TV Panasonic TX-P50VT20, og deres high-end model som Blu-Ray afspiller, nemlig den her anmeldte Panasonic DMP-BDT300.


At de 2 ovennævnte enheder lanceres nogenlunde samtidig er ingen tilfældighed. Der har fra blandt nogle af hovedproducenter som Samsung, Sony og Panasonic været en stærk indbyrdes konkurrence om først at lancere 3D. Hvis man ser på hvilke af de nævnte producenter som i begrænset omfang kunne levere et 3D setup i Danmark vil jeg umiddelbart mene, at Panasonic vandt den dyst. Jeg har i det mindste haft mulighed for at se 3D fra midten af maj i mit setup. 


Skal sandheden frem, så skyldes min mulighed nok 2 ting, nemlig min deltagelse i recordere.dk´s fælleskøb af Panasonic af TX-P50VT20, som sikrede deltagere i fælleskøbet levering af panelet næsten før alle andre kunder. Derudover har Panasonic Nordic velvilligt stillet deres nye Blu-Ray afspiller til rådighed for min anmeldelse. Så lidt snyd er der nok i min afgørelse om hvem der vandt lanceringen af 3D.


3D ses af mange som nærmest en unødvendig mulighed. Indrømmet, i skrivende stund er der uendelig lidt rigtigt 3D materiale til rådighed, og mange anser det som meget tidligt at investere i 3D.


Omvendt kan man jo sige, at står man foran en udskiftning af et TV eller en Blu-Ray afspiller bør man nok overveje, om det nye ikke skal kunne afspille/vise 3D  – så har man jo muligheden,  når der findes mere 3D materiale på markedet.


  


Design, finish og byggekvalitet


Panasonic DMP-BDT300 er så umiskendeligt et Panasonic produkt. Hvad der gør sig gældende i design for deres design af TV, gælder også for designet af deres Blu-Ray afspillere. Der er nemlig ikke sket ret meget i designudviklingen af Panasonics produkter i et par år.


Designet er pænt og neutralt, men følger ikke de andre producenters udvikling i at stræbe efter det minimalistiske. Men den anmeldte enhed er nu alligevel en del mindre end min første Panasonic afspiller, og afspilleren fremstår ganske lækker, og nærmest udstråler fornuftigvalitet.


Designet følger overordnet ganske panelet Panasonic TX-P50VT20 med sin meget mørke kobberbrune underdel, og med sit “Metalindlæg”. På den måde jeg har opstillet mit panel, og som afspilleren har været anbragt i mit setup, har jeg dog ikke kunnet se det kobberbrune islæt.


  


Frontpanelet er med sin blanke sorte overflade meget enkelt, en discskuffe som er gemt bag et dæksel, og som glider ned, når discskuffen åbnes. Herudover findes det sædvanlige display med angivelse af status for afspilningen. Af betjeningsknapper findes der under et andet dæksel faktisk kun “Play”, “stop”, og der ud over afbryder, og en knap for betjeningen af discskuffen. Desuden er der en indgang til USB og et foto memory card.


De få betjeningsknapper placeret på frontpanelet betyder jo, at man er lidt på herrens mark, hvis fjernbetjeningen af en eller anden grund ikke fungere. Jeg havde meget gerne set en multifunktions knap, hvorfra man kunne opnå adgang til afspillerens menu m.v.


Byggekvaliteten overholder god Panasonic standard, det betyder fornuftigt og gennemgående solidt, uden for mange dikkedarer, der koster i produktionsomkostninger. 


 Fjernbetjeningen


Hvad angår design af fjernbetjeningen, her kan jeg i princippet kun gentage mit tidligere udsagn om, at der ikke er sket så meget på designudviklingsområdet.


Fjernbetjeningen er næsten identisk med den enhed der fulgte med til min tidligere afspiller, Panasonic DMP-BD30 for et par år siden. Så det var næsten med genkendelsens glæde at jeg tog nutidens fjernbetjening i hånden.


Fjernbetjeningen virker stadig let, ikke særlig lækker og smart, men den fungerer glimrende.


Hovedparten af betjeningsknapperne er store og tydelige, og den skal ikke rettes specielt præcist mod afspilleren for at opnå “Kontakt” via den infrarøde sensor på afspilleren.       


 


Menuer


Menuerne er også typisk Panasonic, heller ikke disse har ændret sig ret meget over tid. Hvis man er bekendt med opbygningen af Panasonics menuer fra tidligere, så er man stort set straks hjemmevant. Der jo i takt med udviklingen af funktionaliteten sket nogle ændringer, som f.eks. Viera Cast, som er adgangen til forskellige internet baserede tjenester.


  


Nu når omtalen går på det internetbaserede, så foregik opkoblingen til internettet meget smertefrit, og via Viera Cast fik jeg straks adgang til et udvalg af forud definerede tjenester.


HDMI 1.4 standarden indeholder jo bl.a. den feature – som jeg har forstået det, at HDMI kablet overfører internet data. Jeg forsøgte derfor at tilslutte Blu-Ray afspilleren til internettet via et kabel. Jeg havde sådan set også forventet, at internetopkoblingen via HDMI 1.4 også ville gælde for panelets Viera Cast funktioner. Dette var dog ikke tilfældet.


Ved nærmere eftertanke blev jeg enig med mig selv om, at det ikke var muligt at blande 2 forskellige IP adresser i samme internetkabel. Sikkert af samme årsag leveres såvel Blu-Ray afspilleren som panelet med hver sin WI-FI Dongle, og dermed en trådløs tilslutning til en router.


Men overordnet set, så fungere menuerne glimrende og hurtigt, og med gode forklaringer på, ved et dialog vindue, hvad konsekvensen er, ved de ændringer man er i gang med at foretage.


 


 


 


Billede – og lydkvalitet


Når talen går på billedkvaliteten og surround lyd på HD, er der ikke den store forskel fra den her anmeldte afspiller, og til Panasonic DMP-BD80. Og dette forhold er ikke at kimse af, da begge afspillere levere et glimrende billede i high definition (HD). Hvad angår specielt afspilning af DVD vurderer jeg nu Panasonic DMP-BDT300 en kende bedre. Dette forhold kan måske begrundes i Panasonics nye UniPhier LSI-processorer.


Billedet fremstår med glimrende detaljer, gode farveafgrænsninger, og en dejlig billeddybde. Ved anvendelse af test materialet fra Pears og Munsil kunne jeg nu godt konstatere nogle de-interlace problemer, men kun i et omfang som formentlig normalt ikke vil give de helt store problemer ved afspilning af DVD.


  


Det der i denne sammenhæng for mig er langt mere spændende er jo afspilning af 3D. Jeg har tidligere set 3D ved et “Road show” afholdt af Sony. Her synes jeg at oplevelsen var ganske flot, og jeg var en kende imponeret over resultatet. Desværre oplevede jeg også, at jeg blev lidt sløj, nærmere lidt svimmelhed.


Det oplevede fænomen betegnes som “Cross Talk”, og op står vel i princippet ved, at de 2 særskilte billeder som 3D jo består af, ikke koordineres tilstrækkelig hurtigt. Dette problem er væsentligt mere begrænset ved plasmateknologien, da billedopdateringen her er hurtigere. Selv har jeg ikke oplevet “Cross Talk” med de her anvendte Panasonic enheder. Jeg skal understrege, at “Cross Talk” problemet er individuelt, og langtfra opleves af alle mennesker.


Til brug ved testen af 3D havde jeg dels den demonstrations 3D BD som indgår i afspillerens leveringsomfang, og dels den 3D BD som i realiteten er forbeholdt køber af Samsung 3D produkter, nemlig “Monsters vs Aliens”.


Min tidligere oplevelse omkring 3D blev i den grad bekræftet med det anvendte setup. Billeder var skarpe, og med bare en enorm dybde. Omkring farver er det jo sådan, at farve intensiteten begrænses til omkring 40% af et normalt HD billede. Det virkede dog ikke for mig som noget problem. Farverne er ganske vel definerede, og umiddelbart virker farverne naturlige og korrekte.


Det benyttede testmateriale i 3D bestod af såvel animerede film som egentlige optagelser. For mig er egentlige filmoptagelser i 3D det mest spændende og oplagte. F.eks. indeholder den medfølgende demonstrations disc fra Panasonic, optagelser fra Rom, og billedet er imponerende med billeddybde og detaljer. Man får virkelig fornemmelsen af, at stå på en gade i Rom, og kigge ud i området.


Omvendt er der også klip af en blomsterbuket, som næsten var overdrevent flot, og fremstod lidt som et glansbillede.


Med 3D kan man jo også opleve optagelser, hvor objekter nærmest kommer ud af panelet. Det oplevede jeg også med det anvendte 3D materiale. En lidt speciel oplevelse, som jo er en del af det sjove med 3D. faktisk havde jeg mit barnebarn siddende som observatør, og jeg var lidt spændt på hendes reaktioner med 3D. Hendes reaktioner udeblev hverken når en hånd blev udstrakt så den nærmest rørte ved seeren, eller når en kaskade af vand som “kom ud” af panelet med retning mod seeren.


I sidstnævnte sekvens så det ud som om panelet drev af vand. Hun henholdsvis hvinende og dukkede sig. Jo, 3D effekten er virkelig reel, og jeg kan kun opfordre til, at har man ikke set “Fænomenet”, så oplev det selv, før man afskriver muligheden. Jeg erkender gerne, at det primære ved en prioritering af billede indtil videre også hos mig er 2D. Men 3D er virkelig en ekstra dimension, som er værd at tage med.


  


Så er der jo besværligheden med at sidde og se 3D med briller på. De 3D briller som medfølger ved leveringen af Panasonic 3D TV er nu ikke så dårlige. Men sidde og se TV med briller på i mange timer, ville jeg nok have det lidt svært med. Desuden skal man være opmærksom på, at lokalet som benyttes skal være relativt mørkt. Det skyldes, at der f.eks. ved for meget dagslys kan opstå “Flimmer” i brillens ydre synsfelt. Årsagen til flimmer skyldes brillens aktive virkemåde, med koordination (åbning og lukning), med en sensor på panelet.


Fejl ved et 3D billede, jeg oplevede egentlig ikke så mange. Man kan ind i mellem godt se lidt slør, når en genstand bevæges hurtigt ud af panelet, men oplevelsen med 3D effekten overstiger hos mig de få gange man oplever en billedfejl af mindre omfang. Og som tidligere nævnt ingen Cross Talk.


Panasonic DMP-BDT kan jo også afspille CD. Oplevelsen her – desværre – som for så mange andre afspillere i samme prislag. Der mangler lidt dynamik, noget lydbillede, detaljer og klang. Afspilning af CD ligger typisk bedst ved en dedikeret CD-afspiller, alternativt ved en Blu-Ray afspiller, hvor man virkelig har taget højde for lydbehandlingen, også i stereo. 


 


  


 


Tekniske hoveddata


Tilslutninger: • 2 USB porte  (1 foran og 1 bagpå)
 • SD Memory Card Slot 
 • Ethernet for Network for BD-Live, VIERA CAST and Firmware Update
 • 2 HDMI out   (1 video og 1 audio)
 • Support features 2 port, 3D, Content type
 • Component Video Out  (Y, PB, PR) 
 • Video Out 
 • Analogue Audio Out 7.1ch
 • 2 digital Audio Out  (1 optisk og 1 coax)

Afspilleren håndtere følgende medier og filer: • BD-Live 
 • FULL HD 3D BD 
 • BD-RE / BD-RE DL
 • Version3 
 • JPEG 
 • BD-R/ BD-R DL
 • Version2 
 • DVD-ROM
 • DVD Video yes
 • DVD-RAM
 • DVD-VR 
 • AVCHD 
 • DVD-R/DVD-RW/DVD-R DL
 • DVD Video 
 • DVD-VR 
 • AVCHD 
 • JPEG/ MP3

For nærmere tekniske specifikationer se panasonic.dk


 


Målinger


Effektforbrug ved standby: 0.28W
Effektforbrug ved afspilning af 3D Blu-Ray med HD lydformat: 29.3W


Loadtider Blu.Ray disc: Typisk 35 – 45 sekunder
Loadtider DVD: Typisk 10 – 18 sekunder.


  


Konklusion


Panasonic DMP-BDT300 er en god og alsidig afspiller, med en god brugerflade, spændende funktionaliteter, og en fornuftig byggekvalitet. Dens generelle kvaliteter overgår ikke så mange andre Blu-Ray afspillere i samme prisleje, bortset fra, at den kan afspille 3D materiale.


Afspilleren har dog for mange brugere monteret en meget vigtig ting, afspilleren er nemlig forsynet med 2 HDMI udgange. 1 HDMI 1.4 udgang til brug for overførsel af 2D og 3D billede m.v., og 1 HDMI 1.3 udgang for overførsel af lyd, herunder HD lyd i surroundformater til en matchende HDMI 1.3 receiver. Det betyder, at det ikke er nødvendigt at udskifte en bestående receiver i det nuværende setup, for at nyde 3D billede og med surroundlyd.


Panasonic halter stadig lidt bagefter, når det drejer sig om load af Blu-Ray discs. Pudsigt at så mange andre producenter har fundet de vises sten på dette område.


 


Tak


Tak til Panasonic Nordic får lån af denne afspiller, og ikke mindst for at fremskaffe den hurtigt til anmeldelsen af 3D TV’et VT20.


 


Spørgsmål


Har du spørgsmål til denne afspiller eller anmeldelsen i øvrigt, er der oprettet et emne i forummet:


Anmeldelse af Panasonic DMP-BDT300 3D blu-ray 


 


 Grejet på testbænken


Testbænken hos recordere.dk var til denne anmeldelse udstyret med: • Display : Panasonic TX-P50VT20
 • Højttalere : ELAC BS133, ELAC CC201, Velodyne 800i & Audiovector K1 Super 
 • HDMI kabler : Supra
 • Receiver : Pioneer SC-LX71
 • Der blev benyttet følgende medier:
  Digital Video Essentials HD Basic (BD)
  Hurt Locker (BD)
  Monsters vs Aliens (3D BD)
  Iskoldt begær (DVD)
  Philadelphia (DVD)
  Stockfish Records, Closer to Music (CD)

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.