Forside * Fokus

Champions League tester 3D


 


Champions League brugt til at øve 3D dækningen til VM i Sydafrika. Se vores billeder her.


Under VM Fodbold i Sydafrika juni-juli skydes 25 af kampene i 3D, og forberedelserne har været i gang i flere måneder nu. Et af produktionsholdene kommer fra Tyskland, og her har man bl.a. brugt Champions League til at øve sig.


Disse billeder stammer fra d. 30. marts i år, hvor FC Bayern München tørnede sammen med Manchester United i Champions League. Opgøret på Allianz Areana i München blev iøvrigt vunden af Bayern München 2-1.


Ved denne kamp trænede tyskerne dækning af fodbold i 3D, for at blive klar til VM der starter om en måneds tid.


Billederne her er stillet til rådighed for recordere.dk af Lars Geisler.


 Det imponerende stadion Allianz Areana i München.Noget af vognparken til at dække TV-transmisionerne. Både dem i 2D som normalt, og dem der dækkede kampen i 3D.

  
 


 


 


 


 


Inde på stadion gjorde de klar til kampen incl. støvsugning.


 


 


 


 


3D optages enten med 2 kameraer side-om-side, hvor det ene kamera optager det som det ene øje skal se, og det andet kamera optager det som det andet øje skal se.


Men da afstanden imellem øjnene er en 6-7 cm. kan det være svært at opnå det perfekte resultatet med 2 kameraer side om side, til nærbilleder. Afstanden imellem kameralinserne bliver for stor. Den slags betyder derimod mindre på afstand, når kameraer skyder langt.


Derfor benyttes begge teknikker af tyskerne på stadion her. De kameraer der viser mere af banen på afstand er side om side, mens det steadycam der benyttes ved sidelinjen benytter en spejteknik.


Et steadycam er en “dragt” kameramanden løber rundt med på, hvor kameraet – eller i dette tilfælde kameraerne – er gyro ophængt. Det giver rolige billeder der ikke ryster, som hvis man bevæger sig rundt med et normal videokamera.


På de 3D steadycam her er det ene kamera monteret vandret, mens det andet hænger lodret. Så afgør et spejl om det er det ene kamera eller det andet der fanger billederne.


 


 


Selve linserne sidder så vha. spejlet, således at det ligner to øjne. Dette ses på billedet herover.


Herunder to kameraer side om side, til 3D optagelser på afstand.

 


I en anden opstilling kunne kameramanden køre rundt på skinner bag 3D kameraet.

 


 


  


   

 

 


Sådan et trådløst 3D steadycam, med 2x kameraer og sendere mv. på billedet herunder vejer hele 35kg. Så lur mig om ikke den kameramand føler sig en smule brugt efter en arbejdsdag.Herunder billeder fra den normale 2D dækning, med TV-værterne på arbejde.  

 


Desværre er anstrengelserne for at blive klar med 3D til Sydafrika næppe noget vi kommer til at opleve LIVE herhjemme. Der bliver sandsynligvis ingen steder vi kan følge kampene i 3D.


Det er FIFA og Sony der står bag 3D optagelserne under VM, og de transmiteres til storskærme forskellige steder i verden, desværre ikke herhjemme. Senere på året udsendes kampene dog også på 3D blu-ray.


Billederne her er stillet til rådighed for recordere.dk af Lars Geisler.


 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.