Forside Emner Spil fokus

Spilanmeldelse: Red Dead Redemption


Denne anmeldelse er lavet i samarbejde med low5.dk


Spilanmeldelse: Red Dead Redemption


Skråen er kørt på plads mellem fortænder og underlæbe, mens jeg spadserer ned af den støvede gade i en udørk af en by kaldet Armadillo. Klink,  klink siger det hver gang jeg tager et skridt. Lyden kommer fra mine sporer på bagsiden af de udslidte støvler. Om livet hænger min trofaste følgesvend, seksløberen, på ryggen er spændt min Winchester-riffel og langs låret reflekteres solens stråler i bladet fra min noget overdimensionerede hobbykniv. Solen bager og kaster lange skygger fra huse, heste, forbipasserende og ikke mindst mig selv. Jeg stopper op og betragter min egen skygge. Tankerne ledes hen på en vis Lucky Luke musikken i højtalerne gør da også deres bedste for at bidrage til oplevelsen.


Pludselig træder en person ind foran mig med en attitude, der med al tydelighed fortæller mig, at kun en af os forlader Armadillo på højkant. Jeg spytter på jorden og bevæger mine fingre nær hylsteret, hvor seksløberen sidder skarpladt – min fjende gør det samme. Jeg misser med øjnene, men egentlig mest for at lege lidt med min modstanders stigende frygt. Nu sker det, han rækker efter sit våben. På et splitsekund har jeg trukket seksløberen, hakket R3 på min controller ned og ser nu verden i et gulligt skær – alt er i slowmotion. Jeg placerer fire skud på min modstanders torso og slår slowmotionen fra – det var næsten for nemt. Skuddene smælder og hans livløse krop falder til jorden. Endnu en dag på prærien har kostet et liv for min hånd. Min nye bedste ven, bedemanden iler over gaden og tager straks mål til min modstanders kommende bolig – ligkisten!Ved første øjekast fristes man til at kalde Rockstars seneste udspil for GTA IV anno 1911. En sådan sammenligning vil dog ikke være tilstrækkelig, idet Red Dead Redemption er både større, flottere og i mine øjne langt bedre end GTA. Visse elementer er dog de samme. Der er endnu engang tale om et sandkassespil, hvor du frit kan gøre hvad der passer dig. Du har en spændende hovedhistorie, delvist fortalt med flotte cutscener, du har en masse sidemissioner, som kan udføres efter forgodtbefindende og endelig har du en verden, der lever og ånder næsten som var det virkelighed.


Du spiller gunslingeren John Marston, der søger sin gamle bande, som huserer i området. I begyndelse ved du ikke hvad der driver Marston, men det er tydeligt at forholdet mellem ham og banden er iskoldt og med tiden vil kræve enten dit eller deres liv. Historien er rigtig godt skruet sammen og præsenterer bl.a det bedste stemmeskuespil jeg længe har oplevet. Om historien serveres i de fantastisk flotte cutscener eller du blot overhører en snak mellem to sutter på den lokale taverna, sørger spillet hele tiden for at du holdes interesseret og nysgerrig.Historien er dog kun en lille del af spillet. Du kan, hvis du ønsker det, nemlig spille timevis uden så meget som at nærme dig historiedelen. Prærien er gigantisk og en tur på hesteryg kan derfor snildt betyde dagevis under den stegende præriesol, mens du løser sidemissioner eller bare driver rundt på må og få. Spillet formår nemlig på fremragende vis at få dig til at føle, at du er en del af noget rigtig rigtig stort. Verden har sin helt egen puls både i byerne, men så sandelig også i ødemarken. Dyr som vilde heste, bøfler, præriehunde, hjorte, gribbe, ørne, kaniner og meget andet lever deres helt eget liv uden den mindste interesse i din tilstedeværelse. Med mindre du naturligvis vælger at jage dem. Skydes dyr, kan de slagtes, skindet pelses og senere sælges i byerne, men du kan også driver køer, eller indfange heste, som du efterfølgende skal tæmme (det hedder vist beride en hest., red.).


Er du ikke til vildnisset, jamen så tag job i den lokale by som nattevagt, eller besøg baren og drik dig fuld, eller hvad med et spil poker, der nemt kan tage flere timer at gennemføre? Jeg kunne blive ved, men vil hellere, at du selv udforsker den fantastiske verden Rockstar har kreeret. Mens du gør det kan du passende nyde den fabelagtige grafik og stemningsfulde musik. Grafisk er der ingen tvivl om, at Red Dead Redemption er det smukkeste vi indtil nu har set i sandkassegenren. For at illustrere hvor seriøst Rockstar har grebet opgaven an, er selv hestene i spillet motion captured.  Et andet eksempel på den grafiske excellence var, da jeg en sen nattetime, sammen med sheriffen i Armadillo, jagtede en flok kvægtyve. Pludselig begyndte regnen at piske ned. Vinden tog til og fik kaktusser, strå og træer til at danse som var de til audition på en ny gang Vild med dans. Et brag lød fra himlen, der et kort sekund efter kvitterede med lysglimt så kraftige at hele prærien lå badet i hvad man skulle tro var dagslys. Jeg tabte vitterlig både næse og mund og da selve missionen samtidig var intens og spændende, fremstår dette, som et af mange utrolig smukke øjeblikke i det vilde vesten.Styringsmæssigt har Rockstar rykket sig enormt siden GTA IV, der efter min mening havde temmelig store mangler på dette punkt. John Marston kan i bedste Gears Of War stil kaste sig ind bag sten, rækværk eller andet der måtte give skjul. En tur på hesteryg kræver lidt tilvænning, men efter lidt tid fungerer også denne del glimrende.


At runde en anmeldelse af et så smukt og medrivende spil af er utrolig svært, da der er så meget jeg slet ikke har været inde på. Alene onlinedelen kunne være en anmeldelse i sig selv, men lad mig blot konstatere, at du online kan stort set det samme som offline (dog ikke spille poker mod andre spillere, øv). Red Dead Redemption er intet mindre end et gudespil, der vil blive snakket om i mange år frem i tiden. Det negative begrænser sig til små grafiske hik som heste der jokker i luften og loadtider, der kunne være kvikkere. Jeg er dybt imponeret over Rockstars evne til at tænke på stort set det hele og servere noget som er både unikt og nærmest episk smukt. Du vil være en luset prærieulv, hvis ikke du køber spillet omgående!


Plus: Fabelagtig verden, smuk grafik, uanede muligheder, en god historie, ja find selv på flere…
Minus: Enkelte grafiske fejl, til tider lidt lang loadtid.
Konklusion: En klassiker er født og sætter nye standarder for, hvad er muligt i den digitale spilverden.
Karakter: 100 %


Udgiver: Nordic Game Supply
Ude nu til Xbox 360 og PlayStation 3
Testet på PS3


Tjek en trailer fra spillet herunder
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.