Forside Styling Layout: Uden komm.

Anmeldelse af Samsung BD-C8500


 


Indledning


Samsung har i gennem de seneste år gennemgået en stor udvikling. For vel 10 år siden var producenten for mig nærmest en “second rate” producent, hvor man fik meget for pengene hvad angik funktioner, hvor i mod kvaliteten og funktionaliteten kunne halte lidt efter.


Noget af det der i dag kendetegner Samsung AV-udstyr er design. Designet er typisk enkelt og minimalistisk, og som oftest, ganske elegant.


Men alt andet lige, så får man typisk mange funktioner for pengene i et Samsung produkt. Og det med antallet af funktioner gør sig i sandhed også gældende i den anmeldte enhed.


Overordnet set, er det en Blu-ray afspiller, en multituner, kan indeholde forskellige mediefiler på en 500 GB harddisk, og desuden kan herligheden opkobles til internettet, og hvor man kan se internet TV, You Tube, og en masse andre tjenester hvor disse nu måtte være tilgængelige. Jeg må bryde sammen og tilstå, at jeg i den periode jeg har haft enheden til anmeldelse desværre ikke har nået at gennemgå samtlige funktioner.


I øvrigt findes der også på markedet en Samsung BD-C8200, hvor eneste forskel til den her anmeldte enhed er størrelsen på harddisken, som på den lille model er på 250 GB.


  


Design og byggekvalitet


Når man ser på Samsung BD-C8500 fremstår enheden netop elegant og minimalistisk, og i sorte nuancer, og frontpanelet er sort/blankt. Nu vi er ved frontpanelet, så indeholder dette et antal soft-touch knapper, som i omfang omfatter de mest gængse brugerfunktioner.


Soft- touch knapper fungerer glimrende, og et godt supplement til fjernbetjeningen i daglig brug. Frontpanelet indeholder desuden en USB-indgang samt et slot til et smartcard. Det pudsige er dog, at jeg aldrig fik mit YouSee smartcard til at fungere i det nævnte slot. Mere om tunerdelen senere.


Endelig indeholder frontpanelet en lys indikator for enhedens standby tilstand. Og for at forvirre brugeren en anelse, så viser lys indikatoren grønt, når enheden er på standby.


På toppen af chassiset kan man se harddiskdrevet og discdrevet. Begge dele står og blinker i blå nuancer når afspilleren benyttes. Nogle brugere vil nok falde for denne “Funktion”, men selv synes jeg det virker som noget overdrevet gejl uden en praktisk betydning.


Den umiddelbare byggekvalitet er ganske okay, og står ikke tilbage for AV-enheder af samme prisklasse. Jeg kan dog ikke lade være med at bekymre mig en anelse om ventilationen i enheden med tanke på, at denne udover de sædvanlige funktioner som en medie afspiller, tillige indeholder tunere og en stor harddisk.


Samsung BD-C8500 er forsynet med en blæser, som jeg dog ikke har hørt i gang under mine øvelser med enheden.


  Fjernbetjeningen


Fjernbetjeningen er et typisk Samsung design af den seneste periode. Den virker velbygget, og fungere glimrende.


Betjeningsenheden virker dog en anelse uoverskuelig i sin opbygning. Det skyldes jo den store mængde af funktioner der er i enheden. Man skal virkelig sætte sig ind i funktionen af fjernbetjeningen, ellers går man som jeg i begyndelsen af testperioden, ofte ret galt i byen. Fjernbetjeningen kan også benyttes til betjeningen af et Samsung TV.


Men gennemgående en velfungerende fjernbetjening med ganske store betjeningsknapper.


  


Menuer


Menuerne er præsentable, nærmest lækre, og til tider forklarende. Der er dog en del irritationsmomenter, som når man er et stykke inde i en undermenu, og trykker “return”, så bliver man ikke nødvendigvis taget tilbage til det pågældende menupunkt, men der i mod tilbage til hovedmenuen, hvorefter man kan gå ind til det ønskede menupunkt igen. 


  


Funktioner, billede – og lydkvalitet


Der er virkelig noget at sætte sig ind i, såfremt man ønsker det optimale udbytte af AV-enheden. Til det brug har Samsung forsynet enheden med en rimelig fornuftig brugermanual, som tager brugeren igennem de mange funktioner.


Opstarten af enheden er på sin vis ganske lige frem, man skal dog manuelt selv indtaste tid m.v. Når talen går på opkobling til en internetforbindelse er dette også ganske nemt, og enheden sørger selv for IP-adresse osv. Men når man vil benytte sig af de tilgængelige internettjenester, så skal man have god til at oprette disse funktioner. Det tog mig 33 minutter at få oversigten over de tilgængelige tjenester frem på skærmen.


Enheden kan desuden tilsluttes et trådløst netværk, og funktionen her er glimrende.Og så er vi nået til opsætningen af tuneren via –  som i dette tilfælde, en YouSee kabel TV forbindelse. Selve den indledende opsætning med valg af land, kabel TV m.v. er såmænd ganske lige til. Jeg blev da også præsenteret for en kanalliste der modsvarer de kanaler som YouSee stiller til rådighed i min kabel TV pakke.


Men kunne jeg se de nævnte kanaler – næh. Jeg forsøgte rigtigt mange gange med opsætninger osv., men kom aldrig længere, end at jeg kunne modtage det man kalder “Must carry” kanaler – altså de kanaler der gratis og ukodet stilles til rådighed. Og mit YouSee kort virkede heller ikke. Jeg formoder man skal have et CAM-modul.


Og så var der forsøget med at ændre i kanalopsætningen, og hermed mener jeg at flytte på de tilgængelige kanalers indbyrdes plads. Brugermanualen beskriver flytning af kanalerne, men det kunne bare ikke lade sig gøre i mit tilfælde. Desuden fungere kanalskift relativt langsomt, i det mindste langsommere end på min Samsung YouSee boks.


Optagelsen fra en TV udsendelse, her er det rigtigt sjovt, for hvor mange bruger ønsker egentligt at optage det program man nu sidder og ser. Sagen er den, at enheden kun er forsynet med én tuner. Det betyder at man ikke kan se et program, mens man optager et andet program. Og når man optager et program, så er enheden stort set låst for enhedens andre funktioner. Det gode er dog, at man via en EPG kan indstille til optagelse, når man ikke er hjemme. Man skal bare huske en ting – enheden må ikke stilles på standby, for så optages programmet ikke.


  


Den 500 GB store harddisk kan benyttes til lagring af mangt og meget. Dels de programmer som man har optaget, og dels kan man gemme øvrige egne videoproduktioner og digitale billeder. Man kan minsandten også rippe og gemme en CD´s indhold på harddisken. Det er dog ikke muligt at “udtage” optagede programmer m.v., i digitalkvalitet, eller for den sags skyld via et scartkabel, for der er ikke en scartudgang.


Hvis vi ser på selve billedkvaliteten af det optagede, så er det fuldt på højde med min egen Samsung PVR boks. Det betyder, at billedet er lige så flot som da det blev præsenteret på mit eget panel. Her er bestemt ikke noget at klage over, og det samme gælder for lyden, hvor jeg heller ikke observerede problemer med f.eks. “Lippsync”, altså hvor lyden ikke stemmer overens med det man ser på billedet. Fænomenet kan være ganske irriterende ved tale.


Den samme billedkvalitet gør sig stort set gældende ved afspilning af DVD og Blu-Ray (BD). Dog mener jeg, at specielt ved afspilning af Blu-ray materiale, fremstod specielt blå og røde farver en anelse kraftigere, end ved en tilsvarende afspilning på min egen Blu-ray afspiller. Om der så er fejl på Samsung enheden, eller min afspiller kan jeg ikke umiddelbart afgøre.


Afspilning af DVD er fornuftig uden dog af nå billedkvaliteten på de dyrere, og mere dedikerede DVD afspillere. Og nøjagtigt det samme gør sig gældende ved afspilning af CD discs, det er brugbart, men forvent ikke en detaljering, dynamik og en klang som på en dedikeret CD afspiller.


Som Blu-Ray afspiller kan man nyde alle de gængse surround formater herunder HD-lyd formaterne. Og overføres lyden via bitstream, så opnår man en lyd som ikke står tilbage fra langt de fleste afspillere. Der kan afspilles 7.1 surround. Afspilleren er desuden en Profile 2.0, hvilket via internettet giver adgang til BD-live.


  


Målinger


Opstart af enheden fra standby fra slukket tilstand 12 sekunder


Load af CD 6 sekunder
Load af DVD 7 sekunder
Load af BD “Terminator 2” 55 sekunder
Load af BD “Avatar” 35 sekunder.


Standby forbrug 0.3 W
Afspilning af BD 27.3 W.


 


 


 


Tilslutninger


Samsung BD-C8500 er forsynet med:
 • HDMI udgang


 • USB indgang


 • Antenne ind/ud


 • Komponent udgang


 • LAN


 • Stereo out


 • Digital lyd ud.

  Konklusion


Samsung BD-C8500 har rigtigt mange fornuftige og gode intentioner og funktioner.


Desværre synes systemkonfigurationen ikke optimal på flere områder. Manglerne vil virke irriterende for brugeren, og give denne en del ærgrelser. Men kan man leve med manglerne, så får man nærmest en mediecenter med ret unikke muligheder.


Selv vil jeg som bruger nok foretrække en særskilt TV-boks (PVR), og en særskilt BD-afspiller.


 


Links 


Spørgsmål


Spørgsmål til anmeldelse af Samsung BD-C8500


 


 

Grejet på testbænken


Testbænken hos recordere.dk var til denne anmeldelse udstyret med: • Display : Panasonic TX-P50VT20
 • Højttalere : ELAC FS247, ELAC CC241, Velodyne 800i & Audiovector K1 Super 
 • HT kabler : CSN Custom Cables
 • HDMI kabler : Supra
 • Receiver : Pioneer SC-LX71
 • CD Afspiller : Sony SCD-XA5400ES
 • Blu-ray afspiller : Panasonic DMP-BDT300
 • DVB-C modtager : Samsung SMT-H3126PVR  (YouSee boksen)
 • Der blev benyttet følgende medier:
  Digital Video Essentials HD Basic (BD)
  CD Stockfish records “Closer to music”
  BD “terminator 2 og Avatar”
  DVD  “Iskoldt begær 2”


 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.