Forside Nyheder

Danmarks første digitale fremvisning i 4K


Danmarks første digitale fremvisning i 4K
CinemaxX løfter tæppet for en repremiere af Francis Ford Coppolas to mesterværker. ?The Godfather Part I & II? ? som for første gang kan opleves nyrestaurerede på det store lærred.


Coppola’s rigt tekstureret fortælling om Amerika, set gennem øjnene af et forbrydersyndikat, bliver anset som de bedste film, der nogensinde er lavet. Disse mesterværker befandt sig i en sørgelig forfatning; beskidte, ridsede, knækkede og sat sammen med tape og dele af filmen var endda forsvundet. Paramount Pictures satte i 2007 en restaurering af trilogien i gang, og de bedste eksperter har været med at rense og kalibrere filmene billede for billede. Med assistance fra både Francis Ford Coppola og fotografen Gordon Willis, kan filmene atter opleves som ved premieren.


Hvor er det skønt, at der kommer klassikere i 4K, uden man samtidigt har kørt dem igennem 3D møllen.


The Godfather får premiere i 4K den 30. september, 2010.
The Godfather part II får premiere i 2K den 7. oktober, 20104K Digital Cinema ? verdens skarpeste biografbillede.
Hidtil er en digital fremvisning i Danmark foregået i en 2K opløsning, men nu kan CinemaxX for første gang vise film i 4K.


Hvad er 4K?
?K? står for kilo altså 1000, men når vi taler digital fremvisning benyttes computerverdenens binære system, hvor ?K? er lig med 2 i tiende potens, altså 1024. 4K refererer således til et billede, der er 4×1024 altså 4096 pixels (i bredden X 2160 i højden).


Hvad betyder dette for biograf-oplevelse?
Forstil dig at du, hjemme i stuen skifter mellem en almindelig kanal og en HD- kanal på dit TV. Forskellen er tydelig, og akkurat som HD giver en rigere oplevelse af et levende billede end almindelig (SD) opløsning, giver 4K en lange rigere oplevelse end både HD og 2K


Med 4K får biografpublikummet mulighed for at opleve et biografbillede, der er fire gange højere end en traditionel 2K opløsning (8,8 mod 2,2 millioner pixels) og det betyder helt konkret, at der ved et 4K billede er fire gange flere pixels pr kvadrat centimeter. For at illustrere, hvor tæt disse pixels ligger, skal du forestille dig, at du holder et kreditkort op til et lærred som er 8 meter bredt, dit kreditkort vil så dækkes af mere end 1000 pixels.


For biografgængerne betyder denne højere opløsning både en større skarphed og en større dybde i billederne. Med 4K leveres et levende billede, der er mere realistisk, overbevisende og fængslende, end det der hidtil har kunnet opleves. Dette gælder også selv om publikum sidder meget tæt ved lærredet.


Interessant i forhold til dette fokus på opløsning er selvfølgelig øjnene, der ser. Forskere diskuterer nemlig, hvor detaljeret det menneskelige syn er; hvor mange detaljer øjet reelt kan opfange. Konklusionen er, at 4K simpelthen er det tætteste et biografbillede kommer på virkelighedens skarphed.


Restaurering
Warner Bros? Motion Picture Imaging (MPI) har udviklet den digitale teknologi, der gør det muligt ikke alene at lave nye digitale kopier af beskadiget og ældet film negativer, men at genskabe dem til deres originale kvalitet ? en teknologi der gør det muligt at korrigere falmede farver, udviskede motiver og ulden lyd.


Nu pludselig kan de gamle klassikere også leve op til nutidens forøgede krav til billede – og lydkvalitet.


Vi glæder os til at film igen skal ses i biografen…

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.