Forside * Nyheder

Første anmeldelse af Windows Phone 7


  Google translation from Danish to English of this article Mobilsiden.dk har haft fingrene i den første Windows Phone 7-mobil. Læs anmeldelsen og dommen over Microsofts nye styresystem her.


LG Optimus 7 er mit første bekendtskab med Microsofts nye styresystem, Windows Phone 7.


Umiddelbart har LG ikke det bedste ry, og de har pt ikke noget top-produkt på det danske marked. Og mit tidligere bekendtskab med blandt andet en Prada-mobil fra LG har ikke været for godt.


Så derfor var det med et vist forbehold, at jeg tog den nye LG-mobil i brug.


De forbehold har jeg dog måtte opgive og pakke langt væk!


Hardware-mæssigt er jeg overordentligt tilfreds med LG Optimus. Mine forbehold er nu udelukkende på styresystemet – og det er kun på grund af de begrænsninger, der er i Danmark. Ikke over for styresystemet som sådan.


 


Flot – inside/out


Windows Phone 7-styresystemet og LG Optimus mobilen imponerer mig virkelig, både uden på og inden i.


Brugerfladen er så gennemført, at den samme stil går igen, uandet om man ser på Facebook-opdateringer, listen over kontakter, SMS-menuen eller søgeresultaterne fra Bing.


Dét, sammenhold med enkeltheden i den sort/hvide/røde menu efterlader et indtryk af et system, der er gennemtænkt, gennemarbejdet og lækkert.


Selve telefonen er også både elegant og eksklusiv at se op, og materialerne er med til at trække indtrykke gevaldigt op.


For én, der aldrig har brugt Windows Mobile, virker de tre faste knapper (tilbage, Windows-ikon og søg) ret forvirrende, men man vender sig hurtigt til det.


 

 


Men, men, men


Som sagt er der nogle ting, der ikke er helt så godt, som det kunne være.


Der er nemlig en stor del af oplevelsen på Windows Phone 7, som vi går glip af i Danmark – i hvert tilfælde foreløbig.


Telefonerne taler ikke dansk – forstået på den måde, at menuen ikke er dansk, der er ingen dansk ordbog til skrivning af SMS’er, mails med mere, og tastaturet er ikke dansk – det vil sige der mangler æøå. Disse kan dog fremtvinges, ved at holde a eller o nede.


Personlig generer det mig ikke, at menuen ikke er dansk. Vi har tidligere set nogle ret kiksede oversættelser i mobil-menuer fra producenter (ingen nævnt, ingen glemt), og jeg foretrækker egentlig, at menuen ser ud, som den originalt er tænkt.


Mon ikke de fleste kan engelsk nok til at forstå de simple ord og sætninger, som Messaging eller What’s New? Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over for, men jeg anser det som sagt ikke som et problem.


 


Ingen hjælp til stavningen


Med hensyn til manglen på dansk ordbog (og T9-tastatur) er det straks værre.


Tastaturet på Optimus 7 er faktisk rigtig godt, og det er sjældent jeg skriver forkert, eller skal tilbage og rette et ord.


Men en del af det smarte ved en smartphone er da også, at man ikke skal skrive alle ord fuldt ud, og at tingene bliver gjort lettere for én. Det bliver de så ikke her, og det skal man bare vænne sig til. Hvis man kan.


Det tager uhensigtsmæssigt lang tid at skrive på mobilen, når man skal skrive alle ord fuldt ud, og samtidig skal bruge funktionen press-to-hold for at finde æøå.


Her er det vigtigt at understege, at de telefoner, der er på markedet nu, aldrig kommer til at få dansk menu, heller ikke efter en opdatering.


Dog bliver det muligt at hente dansk ordbog og tastatur, når der bliver åbnet op for Windows Marketplace i Danmark. Hvilket fører mig videre til næste punkt.


 


Ingen apps, spil, musik…


En anden mangelvare i Windows Phone 7-mobiler i Danmark er nemlig, at der ikke er adgang til hverken online-butikken Windows Marketplace, musikbutikken Zune, eller spil-universet Xbox Live.


Det betyder, at mulighederne for at personliggøre din mobil er MEGET begrænsede.


Blandt andet må du leve uden navigation, selvom blandt andet Google Maps Navigation og Nokias Ovi Maps har vænnet os til, at gratis, stemmestyret navigation på mobilen er en menneskeret.


Det kan da også undre, at Microsoft har valgt at sende WP7-mobiler på gaden i Danmark, når nu brugen er SÅ begrænset, som den er.


Microsofts danske divisonschef Henrik Petersen har tidligere sagt, at han ikke anser det for et problem, da brugerne nok skal finde en vej uden om problemet.


Men i denne test er vi nød til at tage stilling til, hvordan produktet ser ud, når det kommer på markedet, og hvad det er man får, når man betaler for en Windows Phone 7-mobil.


Og her kan jeg bare konkludere, at det simpelthen ikke er godt nok.


  


Ingen Youtube


Glade Youtube-brugere bliver slemt skuffet over Windows Phone 7.


For at se Youtube på disse mobiler, inklusiv LG Optimus 7, kræver det nemlig Video Player for Youtube, som kan hentes i Marketplace.


Nåå nej, det kan det så ikke, hvis man bor i Danmark.


 


Middelmådigt kamera


LG Optimus 7 er udstyret med et fem megapixel kamera, men de relativt mange megapixels er ikke nogen garanti for et godt kamera.


Især i mørke, eller når lysforholdene bare er mindre optimale, kommer LG-kameraet til kort. Blitzen er alt for kraftig, og overbelyser motivet.


Billederne fra kameraet kan deles via SMS, mail, Facebook, PlayTo og SkyDive.


Kameraet er udstyret med en panorama-funktion, som dog er lidt svær at få til at fungere.


 


En social mobil


Det sociale aspekt af denne WP7-mobil er i højsædet. Facebook er fint integreret med kontakterne (eller People, som det hedder i Windows Phone 7, som jo ikke taler dansk), og bladre man videre fra listen over kontakter kommer man frem til et feed fra Facebook.


Facebook-billeder bliver hentet ind i galleriet på mobilen, og ligger som mapper i oversigten.


På forsiden finder man en et felt kaldet Me (mig), som giver direkte adgang til en sammensmeltning af ens personlige Facebook-profil og Windows Live-profil.


Alt sammen er det sat op på den karakteristiske Windows Phone 7-måde, og det ser helt ærligt p…. godt ud. Det er helt sit eget, flot og gennemført.


Alt i alt glemmer man helt, at man ikke har en decideret Facebook-applikation. Det skal dog lige nævnes, at hvis man vil have adgang til for eksempel begivenheder og indbakke i Facebook er man henvist til browser-udgaven.


 


Imponerende batteritid


Batterilevetiden på Optimus 7 er overraskende god.


Jeg er en flittig og aktiv mobilbruger, og bruger alle funktioner på min mobil hver dag. Tjekker mails, tager billeder, ringer, SMS’er, opdaterer Facebook, med mere.


Og min Optimus 7 holder strøm fra morgen til næste dags eftermiddag. Det vil sige halvanden dag.


Almindelige mennesker, med en mere begrænset brug af mobilen, vil sikkert kunne strække batteriet til at være to hele dage. Det er meget imponerende af en smartphone at være.


 


Konklusion


Helt kort kan de siges, at selve mobilen er lækker og gemmenført – og det samme er styresystemet. Det er bare desværre ikke klar til det danske marked.


Ud fra ovenstående, må konklusionen og dommen derfor være, at LG Optimus 7 fortjener fire ud af seks stjerner, der gives til en god, solid mobil, der dog har en del mangler.


For LGs bud på en WP7-mobil ER både god og solid. Desværre lader den danske Windows Phone 7-oplevelse noget tilbage at ønske.


Når Micrsoft engang får sat dansk menu, tastatur og ordbog i, og det samtidig bliver muligt at hente apps, spil og musik i Windows Marketplace, Xbow Live og Zune, kunne LG Optimus One meget vel score top-point. Men den tid, den glæde.


Foreløbig vil jeg råde folk til at vente med at investere i Windows Phone 7-mobilen.


 


For og imod


– Ingen dansk menu, tastatur eller ordbog
– Manglende adgang til Marketplace, Zune og Xbox Live
– Ingen Youtube


+ Designet på mobilen – solidt og lækkert
+ Hurtig og flot touch-skærm
+ Det anderledes og gennemførte look i brugerfladen


 


Video 


Anmeldt af May Frederiksen, mobilsiden.dk

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.