Forside Baggrund

Blog: Færre radiokanaler – godt eller skidt?


 


Færre radiokanaler?


Er det godt eller skidt at DR overvejer at skære antallet af radiokanaler kraftigt ned?


Ifølge denne artikel, overvejer DR at skære kraftigt ned i antallet af radiostationer – fra 23 til 10. Dette skal nok sammenholdes med tidligere udmeldinger om at forlade “jukebox-konceptet”, og lade alle kanaler være studievært-drevet. Det store spørgsmål er så om det er godt eller skidt. Mange vil nok umiddelbart set det som en service-forringelse.


Jeg vil argumentere for at det er en god udvikling, af flere årsager:
 
For det første, så kunne man vælge at være naiv nok til at tro på at det giver plads til højere bitrate på DAB til hver enkelt kanal (hvis ellers folketinget afholder sig fra at give båndbredden videre til nogle andre). Måske kunne det endda give de folkevalgte et alternativ til at holde igen med indførelsen af DAB+, og i stedet vælge en højere bitrate i det traditionelle DAB format.


 


Bedre lyd?


Jamen hov – var jeg ikke lige ved at argumentere for bedre lyd? Jo – men mens DAB+ godt nok i princippet giver bedre lyd især ved lave bitrater, så har alle indikationer indtil nu været at dét skulle bruges til netop lavere bitrate, ikke reelt bedre lydkvalitet.


DR’s indikation om at de ønsker færre, ikke flere kanaler, er et skridt i den rigtige retning for kvaliteten – den gode gamle tese om kvalitet frem for kvantitet. Og kunne man nu realisere en bitrate på mindst 192 kbit per kanal, takket være færre kanaler, så kan MP2 komprimeringen i det gamle DAB faktisk godt levere en hæderlig lydkvalitet.


 


Bibehold DAB


Den store gevinst ved at vælge dette “forældede” format, er at befolkningen ikke ville skulle investere i nye DAB modtagere. Ikke at der er SÅ mange DAB modtagere i marken, men jeg ser ikke problemet i selve dét at folk ville få ubrugelige modtagere – men i dét at endnu en historie om et nyt, smart format der blev forældet inden det blev indført, vil gøre velviljen til at investere i DAB+ modtagere MEGET lille i befolkningen:


Flertallet vil sige: “Ja ja, det er godt med jer, hvad så når DAB2+TurboXtra kommer, så skal vi skifte igen-igen? No way.” Og så vil også DAB+ lide en stille død, inden det overhovedet når at komme i gang.


 


Back to basics


Nej, lad os følge DR’s “back to basics” filosofi, og få nogle færre kanaler i højere kvalitet, i “god gammeldags” DAB – og indse så at dét der skal bære udviklingen på længere sigt, alligevel slet ikke er radio-baseret, men internet-baseret.


Hvilket bringer mig hen til min pointe omkring selve indholdet: Netradio fra alverdens kilder bliver leveret i stadigt stigende lydkvalitet, og på et tidspunkt vil DR ikke kunne argumentere for at de er foran på dét punkt længere. Udvalget af “jukebox-kanaler” (radiostationer der spiller mere eller mindre tilfældig musik i loop, uden studievært) er allerede kæmpestort, og hér har DR ikke rigtigt noget væsentligt at tilføje. Dét de kan tilføre, er en anden indgangsvinkel hvor dét at en radiostation er baseret på DAB og/eller netradio, ikke udelukker studieværter og journalistisk indhold.


Kort sagt: Nu har vi råbt og skreget i lang tid om at vi vil have kvalitet frem for kvantitet. Skal vi så ikke bakke op om DR når de rent faktisk går imod strømmen, med en “less is more” filosofi, og så arbejde på at få dén ekstra lydkvalitet og ikke mindst højere indholdsmæssige kvalitet ud af det, som det giver mulighed for?


 


Blog indlæg af:  Otto Jørgensen


 

Annonce:
Forrige artikelVi snydes for prisbillig Blackberry PlayBook i Danmark
Næste artikelDette vil hitte under juletræet i år
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.