Forside Produkter HiFi & Surround

TEST: B&W MM-1 PC højtalere


 


Recordere.dk tester Bowers & Wilkins MM-1 højtalere


Der er ikke så mange, der kender navnet Bowers & Wilkins, men når man så siger “Zeppeliner docken” til iPad og iPod, så er der nok et lys eller to der tænder. For HIFI entusiaster, skal man nok nævne Nautilus eller Diamond højttalerne, der er kendte for deres unikke design og lyd.


 


Fra stort til småt


B&W som de kaldes i daglig tale har i mange år leveret high-end højttalere til hjem og studier.


Bl.a. finder man B&W højttalere i Abbey Road studierne, som nok mest er kendt for Beatles og filmmusik.


Men ligesom mange andre, har B&W indset, at de fleste penge ligger i forbruger elektronik, og der er nok flere der er klar til at smide 4.000 for et par gode PC højttalere, end på et par Nautilus højttalere til langt over 100.000 pr. stk.


 Indpakningen af MM-1 højttalerne


 


 


Udpakning


MM-1’erne kommer i en flot kasse, der udover de to højttalere indeholder en strømforsyning, USB kabel, et minijack kabel, og så en stenformet fjernbetjening med batterier.


Højttalerne er sorte med børstet stål i toppen og på et mavebælte, der på den højre højttaler indeholder skjulte volume +/- og tænd/sluk knap. De er ualmindeligt smukke i deres simple design, og man kunne i et kort øjeblik godt tro at det var toppen af et par B&O Beolab 8000, der er skåret af. De er robuste, og der er ingen plastikfornemmelse i dem. 


For dem der har set billederne af højttalerne på nettet, så lad være med at tro at der ikke skal ledninger i dem.  På alle billeder jeg har set af højttalerne på nettet har højttalerne stået uden ledninger, og det er også det der klæder dem bedst. Desværre har de en tendens til at være ret lydløse, når de ikke er tilsluttet, og derfor skal der hele 3 ledninger i den højre, inklusiv den ledning der går over til den venstre. Måske et lidt større kabel der samlede de 3 ledninger et stykke vej var en løsning. Det er ærgerligt, men der kommer jo ingen lyd ud af dem uden de kabler ?.


 De diskrete +/- volume knapper i “mavebæltet”


 


 


Installationen


Nu kræver det ikke den store IT uddannelse at installere disse højttalere. Det kræver blot at du har en tidssvarende Windows PC eller en Mac computer.


Skal du have det fulde udbytte af lyden i højttalerne, skal du bruge USB kablet og smide det i din computer, og så vælge at bruge MM-1’ernes indbyggede lydkort (DSP). Det vil sige, at det er lige meget hvad lydkort du har i din computer, og om det er en billig bærbar eller en stationær med et super avanceret lydkort, for det står bare og slapper af.


I bunden af den højre højttaler er der 3 stik. Et strømstik, et mini USB og et linkstik til den venstre højttaler. Det tager 1 minut at tilslutte alle kabler, og så er det bare at smide USB kablet i computeren. Der går et par sekunder, og så kan du vælge MM-1’erne som dit primære lydsignal til afvikling af lyd. Intet svært i det, og tro mig. Det tog mig lige et sekund at finde ud af hvor lyden kom fra, fordi deres DSP kredsløb giver et helt fantastisk lydfelt.


Lyden ligger lige i midt imellem de to højttalere, og det lyder bare rigtigt godt. Jeg bruger “Soldier of Love” fra Sade i Lossless som referencelyd, og både de akustiske numre og de mere svingende kommer helt rent ud.


  


 


Fantastiske højttalere, der stiller krav til det du spiller.


Det er ingen hemmelighed at mange af nutidens unge vokser op med en fildelingsmentalitet der er lidt “open source” inspireret, og på den front er der kontant afstraffelse fra MM-1’erne.


Hvis du afpiller MP3’ere med f.eks. 192 kbit, så er lydkvaliteten tydligt langt fra en f.eks. 320 kbit eller FLAC fil. På en PC højttaler eller nogle billige højttalere fra El-giganten, har du ikke samme oplevelse af forskel, men på MM-1’s lyd kan man bare med det samme høre at dens signalprocessor kæmper for at give OK lyd.


Mange vil måske sige, at det jo er logisk nok, men desværre er der mange der ikke kan høre forskel på komprimeret og ukomprimeret lyd. Det er der ingen tvivl om, at det kan man med MM-1’erne.


Dermed ikke sagt, at det ikke lyder godt på MM-1’erne. For bevares det lyder rigtigt godt, men jeg har faktisk aldrig oplevet så stor forskel på 192 og 320 kbit mp3 på mine efterhånden aldrende Altec Lansing højttalere.


Højttalerne spiller godt, uanset om du kører ved høj eller lav volume, og nuancerne i akustisk musik er meget tydelig.


 Bunden af fjernbetjeningen. Det låg kræver næsten vold for at få op


 


 


Fjernbetjeningen


Den lille stenformede fjernbetjening kommer med chrome bund og sort overflade.  Og har som tidligere skrevet kun lige de nødvendige knapper, men fungerer samtidigt også som fjernbetjening til mange afspillere.


 Eneste problem, er at få den til at virke, når man pakker den ud. Låget til det lille batteri, er så stramt at kvinder med garanti knækker neglene når de skal aktivere fjernbetjeningen.


 Det er et flot sæt. (bemærk ledningerne fra højre højttaler)


 


 


Tekniske specifikationer på lyddelen i MM-1


DSP
– Analog Devices ADAU1761
– 28/56 bit DSP
– All DSP code is custom designed in house by Bowers & Wilkins
– All filters are run at double-precision for better accuracy and lower noise


DACs
– The Nautilus loaded aluminium tweeters are driven by Analog Device ADAU 1761 ?(DSP + DAC in a package)
– 24bit 96kHz Sigma Delta D/A
– System is run at 32k/44.1k/48k depending on the source material
– The glass fibre midrange/woofers (with nedymium magnets) use a Cirrus Logic CS4344 DAC which is also a 24bit/96k Sigma Delta DAC


AMPS
– 4 channels of class-D amps from Analog Devices ADAU1592
– Fully active crossover between tweeters and midrange/woofers
Uses class-D with feedback for better and natural sound quality


 


Konklusion


Jeg er ret begejstret for disse højttalere, men det er rigtigt mange penge at give for et sæt PC højttalere, så man skal ønske at betale det ekstra for at få fantastisk lyd i fantastisk design.


Som PC højttalere har jeg ikke hørt nogen i samme form faktor der lyder så godt, men man kan sagtens få god lyd fra f.eks. Logitech, men ikke i samme kompakte design.


Jeg undrer mig over, at der ikke er blevet plads til en optisk digital indgang, men nu er det jo ment som PC højttalere, så man får nok mest brug for USB stikket. En anden ting der undrede mig, er måden B&W har lavet kablerne. Det er et par yderst diskrete højttalere, og så ender man med at smide 3 kabler i den ene højttaler. Jeg ville helle have haft en lille kasse som jeg kunne gemme under bordet, og så blot et enkelt kabel op til hver højttaler. Det ville have givet et hak op af i min karakter.


 


KaraktererMange kabler til en så smuk højttaler.


 


Design (5/6)


De havde fået 6/6 hvis kablerne ikke blev så markant tydlige på højre højttaler, når der stikker 3 kabler ud.


 


Lyd (5/6)


De lyder fantastisk, og det er den bedste lyd jeg har hørt i den størrelse nogensinde. Grunden til at jeg ikke kan give dem den sidste karakter, er fordi de betaler prisen for manglende bund, når der ikke er subwoofer med. Men af deres størrelse har de en fantastisk bas.¨


 


Værdi (4/6)


De er meget dyre, men sammenligner man dem med f.eks. Logitech?s top modeller, så er er stadig kvalitetsforskel til MM1?ernes fordel. Det er highend grej der sidder i højttalerne, og det koster. Men du betaler også for designet, men sammenligner du så med Beolab 4 fra Bang & Olufsen som designmæssigt og lydmæssigt svarer til målgruppen, så er de pludselig ikke så dyre længere.


 


Ville jeg købe dem selv ?


Ja, det  ville jeg gerne. Jeg har en iMac, og må indrømme at det var en ret flad fornemmelse at gå tilbage til de indbyggede højttalere, når man har haft et par MM-1?ere tilsluttet. Men jeg kommer til at spare op til dem, for 3.700 for et par højttalere til computeren er mange penge.


Men står du lige med 3.700 kroner som du ikke lige ved hvad du skal bruge til, så kan du få Bowers & Wilkins højttalere, der får din PC eller Mac til at lyde som og ligne en million.


Har du spørgsmål eller kommentarer til anmeldelsen, er der en tråd i forumet her.


Tak for lån til hifiklubben.dk


 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.