Forside * Tests

Anmeldelse af Panasonic plasma GT30


 


 


I samarbejde med FlatpanelsDK bringes her en anmeldelse, af året første nye Plasma TV modeller fra Panasonic: GT30 serien.


Panasonics 2011 fladskærms-Tv lander bredt i butikkerne meget snart. FlatpanelsDK tester her det første fra 2011 lanceringen. Det er GT30 modellen med det nye Infinite Black 2 panel, 3D og den helt nye Viera Connect Internet videoplatform. Og ej at forglemme; det nye ultraslanke design.


Men har Panasonic forbedret billedkvaliteten yderligere i forhold til 2010 modellerne? Kan den nye mellempris-model GT30 hamle op med sidste års flagskib i form af VT20-modellen? Og er 3D-billedkvaliteten forbedret yderligere? Alt dette undersøges i denne første test af Panasonic GT30.


Panasonic GT30 findes i 42, 46 og 50 tommer kaldet TX-P42GT30, TX-P46GT30 og TX-P50GT30


Anmeldelsen bringes i samarbejde med:  FlatpanelsDK


 


 



 



 


De første indtryk


Panasonic har ikke hidtil været bannerfører på designinnovation, men i 2011 ser tingene ud til at ændre sig. Panasonic har slanket deres fladskærme betydeligt, og pakket skærmene ind i en mere elegant ramme i sort højglans.


Linjerne er skarpere, mindre afrundede og byggekvaliteten er stadig god. Samtidig fornemmer man, at der stadig er tale om et Panasonic Tv. Designet er ikke blot kopieret – det har sjæl og klare Panasonic referencer.


Vi vendte hurtigt vores opmærksomhed mod det slankere design. Tv’et er ikke blot tyndere; det er væsentligt tyndere end vi har været vant til fra Panasonics plasma-Tv. Og det er ikke alt. Indgangene peger ikke længere ud mod væggen, men i stedet til siden og nedad. Godt træk, Panasonic. Bedre sent end aldrig.


Foden er skabt i metal med en plastikskal udenpå. Foden har også en drejefunktion.


Jeg må indrømme, at jeg ikke var stor fan af Panasonics tidligere design, men den nye, slankere GT30 er bestemt ganske elegant. Det er ikke blot fordi den er tyndere, men også fordi de skarpere linjer giver en følelse af en mere moderne, og mindre industriel, designudformning.


Vi bemærkede en smule summen fra bagsiden af Tv’et. Det var imidlertid ikke hørbart fra 1-2 meters afstand. 


 


 




 


 


Forud for testen


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.


Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.


Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.


Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.


 


 


Funktionalitet


Nedenfor ses fjernbetjeningen. Der er ikke så meget nyt på denne front og det er først på de dyrere modeller den nye, mere eksklusive fjernbetjening medfølger.


 



 


En ny funktion er et guide-system, som guider brugeren gennem opsætningen første gang man tænder skærmen. Panasonic har nu også fået deres skærme godkendt af Canal Digital, så det blot kræver et tryk på fjernbetjeningen for at opsætte kanalerne på stort set alle de store Tv-udbydere herhjemme.


 



 


Panasonic har genbrugt og poleret meget af sidste års funktionalitet, hvilket betyder at du kan forvente USB-optagelse, DLNA og en masse kalibreringsmuligheder.


Af nye funktioner finder man internet-systemet Viera Connect og det nye Viera Market, hvor der kan hentes nye Apps løbende til fladskærme. Panasonic har også re-designet deres menuer, men navigationen er den samme.


 



 


Hvis du vil vide mere om USB-optagelse og DLNA, så se vores G20 anmeldelse her. Det er basalt set den samme funktionalitet som sidder i GT30.


Men lad os tage et kig på de nye Smart TV muligheder i form af Viera Connect og Viera Marked. Start-skærmen ses nedenfor.


 



 


Herfra kan du vælge forskellige tjenester, men menuen har ikke ændret sig meget i forhold til 2010-modeller. Den nye fede tilføjelse er Viera marked, der dybest set er en App Store, som man allerede kender den fra mobile enheder, og måske især fra Apples populære iPhones og iPads.


 



 


Hvilke ”Apps” der er tilgængelige afhænger af landet, og der vil også være lokale tjenester, selvom der dog ikke er mange på det danske Viera Market lige nu. Ovenfor ser du de udvalgte Apps, som man mødes med første gang man går ind i Viera Marked. Nedenfor ser du spil-sektionen, hvor der kan hentes små spil, som kan afvikles direkte på skærmen.


 



 


Jeg talte ikke, men der er stadig et begrænset antal Apps tilgængelige. Den mest aktive kategori er faktisk spil-kategorien, der i skrivende stund har 14 mini-spil for din fornøjelse.


Dette er blot starten på Viera Connect og Viera Market, og vi håber Panasonic formår at tiltrække mange flere udviklere i de kommende måneder og år.
Det ser helt sikkert interessant ud og rummer potentiale, og på den måde er Viera Market en god tilføjelse til Panasonics Tv.


 


 


Kalibrering indstillinger


I menuerne Panasonic GT30 har følgende billedindstillingsmuligheder: kontrast, lysstyrke, farve, skarphed, farvebalance, levende farver, farve remaster, eco-mode, P-NR, og Picture in Picture (PIP).


I den avancerede menu kan du styre: hvidbalance (RGB), gamma, IFC (Intelligent Frame Creation), Resolution Enhancer, 16:9 overscan, og Pixel Orbiter.


Du kan også vælge fra disse billedindstillinger: Dynamisk, Normal, Cinema, THX, Spil, Foto, Professional1, og Professional2.


 


 


Strømforbrug


Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores interaktive applet her: Sammenlign strømforbug på fladskærme


Nedenfor har jeg målt strømforbruget på 50-tommer versionen af GT30.



  

Efter kalibrering målte jeg strømforbruget til 169 W, hvilket er lavere end på sidste års VT20-model, som tog 190 W i brug. Bemærk desuden, at out-of-box energiforbruget er blevet reduceret betydeligt i forhold til tidligere års Panasonic plasma-Tv.


Jeg foretog også en måling af energiforbruget ved 3D. I 3D er baggrundslyset sat til maks for at kompensere for den reduktion i lyset 3D-briller introducerer. Derfor forbruges der også typisk mere strøm når der ses 3D.


 


 


Kalibrering af Panasonic GT30


Nedenfor kan du se en måling af skærmens billedkvalitet med standard billedindstillingerne direkte fra kassen. Kun Eco-funktionen er slået fra.


 



 


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:


Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).



  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

 


Billedkvaliteten med skærmens standardindstilling er ikke særlig præcis, og de fleste farver er overmættede. Farvetemperaturen er også lidt for høj, hvilket betyder, at billedet er en smule for blåligt og koldt. Dette er meget typisk og ses på stort set alle Tv, når de er indstillet i standardindstillingerne.


Jeg målte en gamma der steg fra 1,7 i de mørke nuancer til 2,3 i de lyse nuancer, hvilket betyder, at de mørke farver er for mørke (og nogle detaljer i mørke scener forsvinder), og de lyse farver er marginalt for lyse.


Læs mere om hvad udtryk som farvetemperatur og gamma betyder for billedet i praksis i denne artikel: Hvordan ser det forkerte billede ud?


Jeg valgte nu billedprofilen kaldet THX (certificeret af THX) og tog en ny måling.


 



 


THX-billedprofilen giver meget præcise og flotte farver – som forventet. Panasonic har brugt THX på deres plasma-Tv gennem et par generationer nu, og vi har altid været imponeret over resultaterne.


THX-certificerede fladskærme giver billedkvalitet meget tæt på de billedstandarder, som film og anden video er redigeret til at opfylde, og derfor får du med THX-profilen på Panasonic GT30 det billede, som filminstruktøren havde til hensigt, at du skulle se.


I THX målte jeg gamma til mellem 2,2 og 2,3, hvilket ikke er 100 % nøjagtigt, men meget tæt på vores 2,2 mål. Farveafvigelserne er også meget små. Farvetemperaturen er en smule for lav. Det gav os et lidt for varmt og rødligt billede.


Lysstyrken blev målt til 93 cd/m2, hvilket er højt nok til allround brug, men ikke lige så lysstærk som på LCD/LED modeller. Samsungs plasma-TV er også stadig i stand til at udsende mere lys fra panelet, hvilket kan være en fordel i meget oplyste stuer.


Jeg foretog nu en kalibrering af GT30 for at presse det sidste ud af THX-profilen. Herunder ses mit resultat.


 



 


Efter kalibrering opnåede jeg fantastisk billedkvalitet – endnu bedre end i THX-indstillingen. Gamma er stadig ikke 100 % nøjagtig, men meget tæt på.


Farveafvigelserne er nu også meget lave og farvetemperaturen er perfekt.


Nedenfor er mine kalibrerede indstillinger. Bemærk, at man skal slå ISFccc til i skærmens menu for at få adgang til alle indstillinger.


 




 
Jeg har taget udgangspunkt i THX-billedindstillingen, men har også ændret RGB (rød, grøn, blå) værdierne for bedre farvenøjagtighed. De fleste af de dynamiske kredsløb er blevet deaktiveret, men visse brugere foretrækker dog, at have IFC (Intelligent Frame Creation) slået til, hvorfor den er angivet som Til/Fra i tabellen ovenfor.


En ting jeg bemærkede ved det nye menulayout, er, at menuen nu dækker hele skærmen. Det er yderst frustrerende, når man forsøger at kalibrere farverne, fordi man så er nødt til at gå frem og tilbage mellem menu og målefelt på skærmen. Det bør ændres, Panasonic.


 


 


Billedkvalitet på Panasonic GT30


I dette afsnit vil jeg gennemgå billedkvaliteten med de kalibrerede indstillinger.


Plasma-paneler er lavet af flere lag glas og derfor kan refleksioner forekomme. GT30 har en ganske god anti-refleksiv overflade og belægning, men i dagstimerne kan der ses lidt reflektioner i skærmen. Jeg bemærkede dog også, at anti-reflektionsbehandlingen er ret effektiv og selv i kraftigt dagslys kunne skærmen opretholde et pænt billede og en forholdsvis høj kontrast. Dette er vigtigt, fordi man plasma-Tv stadig kæmper med at gengive god billedkvalitet i meget lyse omgivelser. Se billedet nedenfor.


 



 


Farvenuancering er lige så vigtig som farvenøjagtighed (som vi målte i forrige afsnit). Et Tv skal helst kunne skelne samtlige farver fra hinanden og for at undersøge om det er tilfældet, anvender vi flydende farveovergange (f.eks. en gradient fra rød til sort).


GT30 klarer vore tests pænt, men ikke perfekt. Vi så nogle “bånd” i de mørkere områder af vores gradient-test, hvilket betyder, at Tv’et har problemer med at gengive og skelne alle de mørkere nuancer fra hinanden.


Dette skyldes hovedsagelig, at plasma-Tv stadig bruger det man kalder ”dithering” til at skabe nogle farver. Dithering betyder, at man ”blander” visse farver for at skabe nye, således at der eksempelvis hurtigt skiftes mellem en sort og en lysegrå nuancer for at vise mørkegrå. Det hurtige skift mellem to farver snyder det menneskelige øje til at tro, at der er tale om en helt ”blanding”.


Det betyder også, at man en gang i mellem kan opleve ”banding” på Panasonic GT30 eller en let opdeling af farveflader – f.eks. en himmel der skifter fra mørkeblå til lyseblå. Det er ikke kritisk, men det er der, og det er helt sikkert noget Panasonic kan arbejde videre på at forbedre i fremtiden. Banding er ikke blevet reduceret i forhold til 2010-modellerne såsom VT20.


 



 


SD-billedkvaliteten (SD er fællesudtryk for TV-signaler og DVD) er rigtig god, og det var også ventet. Panasonics plasma-TV har gennem flere år klaret Tv-signaler og andet materiale i lav opløsning ganske fornemt, og GT30 er ingen undtagelse. SD-billeder er detaljerede og flotte; selv i hurtige bevægelser ved sport og actionfilm.


 



 


HD-billedkvalitet (Blu-ray og HD-spil) er fantastisk og detaljegraden er ekstremt høj. GT30 klarer sig næsten identisk med sidste års topmodeller i forhold til HD-billedkvalitet – og det er en god ting. Jeg så en smule dithering i de mørkere farver, som dog primært var synlig fra en kort afstand, men det er på samme niveau som de fleste plasma-Tv i dag og på ingen måde et kritisk problem.


 



 


Responstiden er tilmed meget hurtig og bidrager til flot billedkvalitet i sport, konsolspil og actionfilm. Som jeg har sagt før, så formår Panasonics plasma-TV at opretholde en meget høj detaljegrad i selv meget hurtige bevægelser, og det har stor relevans – man ser trods alt sjældent helt statiske billeder på en fladskærm. Den hurtigere responstid betyder også, at GT30 er en oplagt følgesvend til spilkonsollen derhjemme, og et bedre bud til hurtige skydespil end LCD/LED-fladskærme.


Input lag (forsinkelse på signalet) er lavere end på 2010 modellerne fra Panasonic, og blev målt til 18-25 ms. Niveauet for input lag afhænger af hvilke kredsløb man har aktiveret og aktiveres IFC, tilføjer man en del input lag. Input lag på Panasonic GT30 er dermed også lavere end på de fleste LCD / LED modeller. Det har ikke mindst betydning for konsolspil på GT30.


 



 


Fosfor-slør har altid været at finde på plasma-Tv, selvom det ikke er et hverdagsudtryk. Det kan som sådan også sidestilles med normalt slør på fladskærme, med den undtagelse, at fosfor-slør er enten gulligt/grønligt/rødligt eller andet.


På Panasonics 2010 3D-fladskærme blev fosfor-sløret reduceret betydeligt, i forbindelse med udviklingen af en ny fosfor. Denne hurtigere fosfor bruges også i GT30 og der er fosfor-sløret meget lavt. Det er ikke elimineret, og jeg så det i vores stress-test, men GT30 gør et stort stykke arbejde, selv om der ikke er sket synlige forbedringer i forhold til high-end modellerne i 2010.


 



 


IFC (Intelligent Frame Creation) systemet har til hensigt at udglatte hurtige bevægelser på skærmen, og IFC er heller ikke forskellig fra andre år. Jeg har tidligere sagt dette: IFC kan bidrage til at udjævne bevægelser, og det er ikke lige så aggressivt, som f.eks. Samsungs 100/200 Hz systemer, men personligt foretrækker jeg at slå det fra, da det kan introducere lidt grums og fnidder i billedet, samt forsage, at billedet ser kunstigt ud.


Jeg forsøgte at fremprovokere retention (midlertidig fastbrænding) og jeg var i stand til at se et meget lille strejf af retention, men jeg blev positivt overrasket ved at erfare, at Panasonic har nået store forbedringer i forhold til VT20 topmodellen fra 2010. VT-modellen i 2010 anvendte også den nye hurtigere fosfor, men på samme tid betød det, at retention blev forøget. Det er nu blevet reduceret betydeligt igen på GT30, og jeg så det ikke i praksis brug. Jeg var i stand til at fremprovokere retention efter et par timer med samme billede på skærmen, men det forsvandt hurtigt igen og er ikke et stort problem på GT30.


 



 


Nedenfor har jeg målt sortniveau og kontrast.



  

Efter kalibrering – og før – målte jeg sortniveauet til 0,03 cd/m2. Dette er ikke kulsort, men kan sammenlignes med Panasonics high-end modeller fra 2010. Sortniveauet giver plads til forbedringer, men viser også, at Panasonic stadig har et af de bedste sortniveauer på markedet i dag, hvilket er en vigtig parameter for billedkvaliteten. Desuden er sortniveau på GT30 forbedret betydeligt i f.eks. oplyste stuer, på baggrund af den anti-refleksive front.


 



 


Shadow detail (skærmens evne til at skelne de mørkeste nuancer fra hinanden) på GT30 er rigtig god. Standard billedprofilen var ikke helt overbevisende på dette punkt, men med THX-profilen og vores kalibrerede indstillinger, fik vi stort set perfekt shadow detail og var på den måde i stand til at skelne stort set alle detaljerne i mørke spil og film.


 



 


Vi så en smule plasmastøj / dithering (let flimmer i pixels) i de meget mørkegrå toner, men kun fra tæt afstand.


Herunder har jeg undersøgt Panasonic GT30 i et helt mørkt rum for at se, om det er tendens til ujævnt lys.


 



GT30 har ingen problemer overhovedet.


 


 


3D-billedkvalitet på Panasonic GT30


Vi brugte PlayStation 3 og en 3D Blu-ray-afspiller til at teste 3D-film og 3D-spil.


Panasonic har valgt ikke at lade 3D-briller medfølge til GT30.


Jeg vil ikke sige så meget omkring 3D i almindelighed og hvad du bør forvente dig af 3D, men i stedet henvise til vores Panasonic VT20 anmeldelse for en generel 3D introduktion.I denne test vil jeg undersøge 3D dybde, 3D billedkvalitet, 3D crosstalk og endeligt inkludere en lille sammenligning med nogle af de andre 3DTV på markedet.


Panasonic GT30 kan vise en højere lysstyrke end de fleste plasma-Tv, men jeg oplever dog ikke nogen nævneværdig forbedring i forhold til VT20 fra 2010. Skal 3D-funktionen bruges i meget oplyste rum bør lysstyrken være højere, men for normal belysning og i aftentimerne leverer Panasonic GT30 nok lys til en fin 3D-oplevelse.


Jeg gik videre til at undersøge 3D-billedkvaliteten og var naturligvis særlig interesseret i crosstalk (skygger i 3D-billederne, når højre og venstre billede blandes sammen) og 3D-dybde. Panasonic havde i forvejen den laveste crosstalk sammen med LGs 3D plasma-Tv i 2010, og Panasonic har lovet forbedringer på 2011-modellerne.


 



 


Og crosstalk er meget lavt, ja. Jeg så det kun ganske få gange i billeder med meget høj kontrast (hvor der er størst risiko for), men det er stort set usynligt for øjet. Den lave crosstalk medfører også 3D-billeder med fantastisk 3D-dybde. Jeg brugte vores eget referencemateriale, men havde også mulighed for at teste med Avatar på 3D Blu-ray, som jo er eksklusiv for Panasonic produkter.


Avatar så fantastisk ud i 3D på GT30. 3D-dybdem var imponerende og personligt mener jeg, at 3D – hvis anvendt på den rette måde – bidrager væsentligt til den visuelle oplevelse i film. Hvis samme indsats puttes i et projekt, som ikke er en Pocahontas-kopi udskiftet med blå mænd, så tror jeg flere og flere danskere vil kunne se den effekt, som 3D kan bidrage med i forhold til at løfte historiefortællingen og den visuelle oplevelse.


 



 


THX er nu også aktiveret på 3D, hvilket sikrer præcise og flotte farver i 3D-film. 2010 modellerne havde ikke særlig præcise farver, når der blev vist 3D, så derfor er det en betydelig forbedring. GT30 har stadig en smule støj/dithering i billedet, når der vises 3D, men når brillerne tages på, er det meget svært at spotte.


Alt i alt er GT30 et fantastisk 3D TV, der kommer op på siden af sidste års VT20 topmodel, som også er vores 3D reference. Samtidig betyder det, at Panasonic i øjeblikket tilbyder den bedste 3D-billedkvalitet på markedet, og igen ser vi, at plasma er det klart bedste valg, når det kommer til 3D-billedkvalitet.
3D-brillerne er stadig en smule klodsede og tunge. De nye 3D-briller som blev introduceret i 2010 er absolut bedre end de oprindelige, men stadig langt fra perfekte.


 


 


PC og mediecenter


For at opnå 1:1 pixelmapping på GT30 er du nødt til at deaktivere Overscan i skærmens menu. I setup-menuen er der en ”16:9 Overscan”-indstilling, som du kan deaktivere.


 


Betragtningsvinkler


Betragtningsvinklerne er meget brede, ligesom vi efterhånden forventer fra plasma-paneler. Ændringen I farveintensitet fra vinkler er minimal, og kontrrast opretholdes også selv fra brede vinkler. Det fleste LCD/LED-fladskærme lider I dag af store fald i kontrast fra brede vinkler.


Se billederne af betragtningsvinklerne nedenfor.


 





 


Lyden


Panasonic GT30 er slankere end tidligere Panasonic TV, men kabinettet er blevet udvidet i bunden af rammen for at gøre plads til større højttalere.


Højttalerne er okay og bedre end højttalere i de fleste af de meget slanke LCD-TV med LED, men de mangler bestemt bas og punch. Stemmer fremstår imidlertid klare. Højttalerne er velegnede til det mest all-round Tv-brug, men ikke mere end det.


Til film, konsolspil og musik anbefaler jeg separate højttalere. 


 


 


Konklusion


Panasonic GT30 har – ligesom de fleste af Panasonics andre nye Tv – masser af brugbar funktionalitet indbygget. Først og fremmest er der USB-optagelse af Tv-programmer og DLNA, så der kan streames video, billeder og musik fra andre elektroniske enheder. Den mest afgørende nye tilføjelse er dog utvivlsom Viera Connect og Viera Market, som er Panasonics ”App” internet-platform og ”App store”. Viera Market mangler stadig indhold, men det er en spændende udvikling og en velkommen tilføjelse.


Panasonic GT30 placerer sig prismæssigt lidt over den nye G30 (som erstatter G20 fra 2010, og som vi også snart tester). Billedkvaliteten er fantastisk flot i 2D, drevet af præcise og naturlige farver, dyb gengivelse af sort på niveau med sidste års topmodeller og utrolig hurtig responstid, herunder lavt fosforslør. De mørkeste nuancer gengives også flot, hvilket giver høj detaljegrad i spil og film, men GT30 har stadig lidt problemer med banding (visse farver flyder sammen), men det er absolut i småtingsafdelingen.


3D-billedkvaliteten er også smuk og den bedste på markedet lige nu. Det er ikke en decideret forbedring i forhold til VT20 topmodellen fra 2010 hvad angår crosstalk for GT30 matcher stort set VT20 her, men THX-profilen giver mere præcise farver i 3D-film. Der medfølger dog ikke 3D-briller til GT30.


Panasonic GT30 har meget få hængepartier og det nye design med stik der vender nedad og til siden er en kærkommen forbedring, som jeg er sikker på mange forbrugere vil sætte pris på. Panasonic GT30 placerer sig meget tæt på sidste års topmodeller rent billedmæssigt, og er i sandhed et dejligt Tv til en god pris. Den får dermed også de varmeste anbefalinger herfra og modtager vores Top-anbefaling.


 


 


 
Tryk på awarden for at se hvad den dækker


 


 



Tjek også specifikationerne


 


Anmeldelsen her blev bragt i samarbejde med: FlatpanelsDK


 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.