Forside Nyheder

Recordere.dk tester Motorola Xoom MZ600 tablet-computer

Vi har haft fingre i verdens første tablet-computer med Googles nye Android 3.0-operativsystem; Motorola XOOM. Den leverer en bedre oplevelse end iPad på flere punkter – læs med her!


 


Vi har ventet utålmodigt på, at Google endelig skulle komme med en tablet-version af Android-operativsystemet, der kan tage kampen op med Apples populære iPad. Nu har vi endelig fået softwaren i hænderne i form af Motorolas helt nye Xoom – den første maskine med Android 3.0, der er blevet konstrueret specielt til tablet-computere.


Vores testeksemplar af Xoom er købt i USA og er derfor udstyret med 3G fra Verizon Wireless, der bruger EVDO-teknologien. Når Xoom ryger til salg herhjemme i løbet af foråret, så bliver Broadcom 3G-chippen indeni konfigureret til at virke med HSPDA-signaler, og Motorola lover download-hastigheder på op til 10.1 megabit per sekund.


Vores eksemplar af Xoom er altså stort set identisk med de maskiner, der vil blive solgt herhjemme, og Android 3.0-operativsystemet er det samme som du vil kunne opleve på Samsung Galaxy Tab 10.1 eller LG Optimus Pad, når de også kommer ud på butikshylderne om et par måneder.


 


 Du har fem hjemmeskærme I Android 3.0, som du kan udstyre med apps og widgets. Vi kender opbygningen fra Android-mobilerne og det fungerer fremragende.


 


 


Godt bygget, hurtig indmad


Motorola Xoom har en 10,1-tommer berøringsfølsom skærm i bredformat, vejer 730 gram og er 12,9 millimeter tyk. Rent fysisk minder den meget om Apples iPad, og vægt og tykkelse er da også mere eller mindre identisk. Xoom er dog lidt længere grundet bredformatsskærmen, og det gør det til en mere naturlig oplevelse at se film på den eller surfe websider. Det betyder også, at maskinen virker lidt lang i skægget når du holder den vertikalt.


Men den er altså også lavet til at blive holdt horisontalt, og her bliver du forkælet med et lækkert operativsystem, der forstår at udnytte alle 1280 x 800 pixel på skærmen. Hjertet i maskinen er Nvidias hurtige 1-gigahertz Tegra 2-processor med to kerner, og den arbejder i tandem med en hel gigabyte hukommelse. Det giver Xoom væsentlig flere muller at gøre godt med end eksempelvis iPad.


Der er 32 gigabyte lagerplads og plads til et MicroSD-kort, men det virker ikke i skrivende stund. Motorola siger, at man venter på en softwareopdatering fra Google for at kunne gøre brug af hukommelseskort.


 


 Det er nemt at skifte mellem kørende apps, og du får en oversigt, hvor du kan se miniature-billeder af, hvad du har gang i på maskinen.


 


 


Nemt og hurtigt brugerinterface


Android 3.0-operativsystemet minder lidt om hvad vi kender fra vores Android-mobiler, men Google har givet softwaren en overhaling, så den virker bedre med det større virtuelle skærmareal. Der sidder en permanent status- og orienteringsbar nede i bunden, og herfra kan du nemt navigere rundt i operativsystemet, skifte mellem kørende apps og få adgang til de mest benyttede indstillingsmuligheder.


Du har fem hjemmeskærme til apps og widgets, og især sidstnævnte gør Android 3.0 væsentlig mere brugbart end iPad. Det er lækkert at have en hurtig genvej til e-mail, kalenderoplysninger eller nyhedsoversigten, og alle tredjepartsapplikationer kan udnytte denne mulighed, så du kan få adgang til relevante data og informationer uden nødvendigvis at gå ind i hver enkelt app.


Vi er også vilde med den måde orienteringer fungerer i Android 3.0. De kommer frem neden i højre hjørne, hvor du kan se nye e-mails, chats, videoopkald eller eksempelvis kalenderpåmindelser. Du kan vælge at åbne dem, fjerne dem eller helt og aldeles ignorere dem.


Google egne apps som Gmail, YouTube, Talk og Kalender fungerer fremragende, og det er faktisk nemmere at hive fat i Xoom og tjekke e-mails, lave en ny kalenderaftale eller videochatte end at bruge den gode, gammeldags bærbare computer.


Google Maps gør sig rigtigt på den 10-tommer store skærm, og du har helt samme muligheder som på din Android Mobil med Google Maps 5.0. Du kan søge via tekstinput, stemmekommandoer, og du kan manipulere kortene i tre dimensioner og selv styre fra hvilken vinkel, du vil anskue kortet.


Det får i alt fald Kort-applikationen på iPad til at virke åh så gammeldags.


 


 Google Maps fungerer fremragende på Xoom, og er klasser bedre end hvad vi kender fra iPad.


 


 


Topkarakter til webbrowseren


Mest ros skal Google nu have for webbrowseren, der fungerer lige så hurtigt og effektivt som Chrome på Windows eller Mac. Du har adgang til faneblade, og du kan åbne nye websider i baggrunden. Det betyder, at Xoom rent faktisk er et fornuftigt alternativ til din almindelige computer, og store og komplicerede websider loader og vises perfekt.


Der er desværre endnu ikke understøttelse for Flash-indhold, men Adobe siger, at firmaet er klar med Flash 10.2 til Android-tablets indenfor få uger. Vi krydser fingre for, at det ikke betyder forringet hastighed eller batterilevetid.


Men selvom Googles egne apps er fornemt skruet sammen, så kommer vi ikke uden om, at det er applikationerne fra tredjepartsudviklere, der i sidste ende gør hele forskellen. Her ser det noget trist ud, for pt. er der kun 16 tablet-apps i Android Marked.


Det skal sammenlignes med, at Apple har over 60.000 apps til iPad i sin App Store. Jo, Android 3.0 virker også med de gamle Android-apps til smartphones, men det er selvfølgelig lidt en kompromisløsning. Nogle apps som Amazon Kindle og Angry Birds gør sig fint på den store skærm, mens andre ikke kører ordentligt eller ligefrem crasher.


Vi regner med at vi hurtigt ser et væld af tablet-apps i Android Marked, men lige nu er der altså tale om en tynd kop te. Vi er dog vilde med apps, der allerede er der, eksempelvis nyhedslæseren Pulse, Movies til at finde film i biografen og CNNs nyheds-app. Der er også et par imponerende spil som Gun Bros., Samurai II: Vengeance, Monster Madness og, selvfølgelig, Angry Birds Seasons.


 


 I nederste hjørne har du altid adgang til de mest benyttede indstillinger.


 


 


Velfungerende dansk tastatur


Som udgangspunkt opfører Android 3.0 sig rigtig fornuftigt, og det er hurtigt og nemt at navigere rundt i operativsystemet. Engang imellem føles det dog som om, at der er problemer med hastigheden, og det er oftest når man har en masse apps kørende samtidig med et væld af faneblade i webbrowseren.


Det er nemt at lukke kørende apps eller genstarte maskinen, men vi så gerne, at Google havde en eller anden funktion, der automatisk sørgede for, at operativsystemet altid kører som tiltænkt. Vi regner med, at der bliver udsendt et væld af softwareopdateringer i løbet af året.


Vi var herligt overraskede over at finde ud af, at Android 3.0 faktisk kommer med dansk tastatur. Softwaren er godt nok på engelsk, men du kan nemt aktivere dansk tastatur og på den måde få adgang til danske tegn som æ, ø og å. Tastaturet er velfungerende og det er nemt at indtaste adresser i Google Maps, links i browseren og svare på korte e-mails.


Du har dog nok ikke lyst til at skrive længere noveller, men så er det godt, at du nemt kan tilslutte et fysisk tastatur via Bluetooth.


 


 Pulse-nyhedslæseren er en af de få tablet-apps, du kan downloade fra Android Marked.


 


 


Videochat via Google Talk


Xoom har et fem-megapixel kamera på bagsiden, der også optager video i 720p HD-opløsning med 30 billeder per sekund, men mest spændende er det kamera, der sidder på forsiden. Det har to megapixel at gøre godt med og kan bruges til videochat via Google Talk.  Vi prøvede at videoopkald fra USA til Danmark, og det fungerede fremragende via Wi-Fi og en velvoksen bredbåndsforbindelse.


Vi gjorde også forsøget via 3G-forbindelsen, men her stødte vi ind i en lidt hakkende oplevelse. Det bliver antageligvis bedre i Danmark, hvor Xoom får en HSDPA-forbindelse. Det er værd at nævne, at de amerikanske eksemplarer af Xoom senere på året får tilbudt en gratis opgradering af modemmet inden i til et, der virker med LTE-teknologien. Det skulle give mobilt bredbånd med reelle hastigheder på mellem 10-20 megabit per sekund.


Vi glæder os også til, at Skype laver en tablet-app til Android, så vi kan foretage videoopkald via det gigantiske Skype-netværk.


Apple har fået masser af ros iPad, der ofte kan klare 10-11 timers videoafspilning på en fuld opladning. Motorola Xoom er ikke i samme liga, men det kommer tæt på. Vi fik omkring otte timers videoafspilning ud af maskinen med både 3G og Wi-Fi aktiveret, og hele 10 timer med intensiv webbrowsing via 3G-forbindelsen. 


Den kan sagtens holde til en halv dags brug eller en lang flyvetur over et af verdenshavene.


 


 Webbrowseren i Android 3.0 sluger alskens forskellige websider, eksempelvis Recordere.dk.


 


 


Skuffende som filmafspiller


Desværre er Android 3.0 og Xoom ikke den fantastiske filmafspiller, vi havde håbet på. Den indbyggede medieafspiller er meget kræsen og vil eksempelvis ikke sluge hverken DivX-filer eller film i MKV-format. Du kan også godt glemme alt om at afspille film med lydspor i enten AC3- eller DTS-format.


Det er rigtig ærgerligt, især taget i betragtning at Samsung 7-tommer store Galaxy Tab afspiller stort set hvad som helst, som du smider efter den. Konverterer du dine film til H.264 Simple Baseline-format med AAC eller MP3-lyd, så spiller de flot på skærmen, men det burde ikke være nødvendigt at skulle konvertere film nu til dags. Det bør bare fungere.


Musik spiller fremragende på Xoom, men desværre er musikafspilleren i Android 3.0 også lidt kræsen hvad angår integrerede billeder i MP3-filerne.


Det betyder at albumgrafik ikke altid vises, også selvom det måske vises fint i iTunes eller Windows Media Player på din computer. Det er lidt irriterende, da Xoom ellers viser din musik med frække 3D-effekter og blæser albumgrafikken op, så det gør sig flot på skærmen.


 


 Der er dansk tastatur med æ, ø og å.


 


 


Bedre end iPad, men hvad med iPad 2?


Vi har tilbragt en lille uge i selskab med Motorola Xoom, og vores førstehåndsindtryk er rigtig positivt. Der skal ikke herske tvivl om, at Google har kreeret et lækkert operativsystem med Android 3.0, og softwaren er gennemgående hurtigt og brugervenlig. Du mødes gennemgående af en brugeroplevelse, der minder mere om hvad vi kender fra den traditionelle computer end en smartphone, og det betyder at Xoom rent faktisk er at foretrække når du lige skal tjekke noget på nettet, besøge en webside eller finde en adresse.


Desværre virker det som om, at Google har skyndt sig lidt med at få Android 3.0 ud på Xoom, for der er lidt for mange småfejl og uhensigtsmæssigheder hist og her. Vi ærgrer os over, at Android 3.0 ikke er bedre til at håndtere video og musik, og der må meget snart gerne komme mange flere tablet-apps i Android Marked.


Når der er sagt, så er Xoom en rigtig lækker maskine, og Android 3.0 giver en fremragende brugeroplevelse med Googles egne apps.


 


 


 


Denne anmelder foretrækker klart Android 3.0 fremfor Apples iPad med iOS i den nuværende version 4.2 eller 4.3 beta, men allerede i morgen afslører Apple iPad 2, og vi forventer at Apples næste maskine vil matche Xoom og de andre, kommende Android-tablets hvad angår hurtig indmad og funktioner som videochat.


Android 3.0 virker dog stadigvæk som et væsentlig mere alsidigt og produktivt operativsystem end iOS til iPad, og det er tydeligt at Apple skal smøge ærmerne op for at kunne skabe noget lignende med næste, store version af iOS.


Motorola Xoom koster 800 dollars i USA uden bindende 3G-abonnement. Det svarer til en typisk dansk pris på 5.600 kroner inklusiv moms. Motorola er også på vej med en udgave af Xoom uden 3G. Den får en pris på 600 dollars, eller en forventet dansk pris på omkring 4.000-4.200 kroner.


Læs mere om Motorola Xoom og tjek alle specifikationerne på Motorolas webside her! 


 


 Der er ikke mange tablet-apps i Android Marked. Pt. er der kun disse 16 at vælge imellem.


 


Video


Video gennemgang af Motorola Xoom Android 3 tablet


 

Annonce:
Forrige artikelStor test af fem tablets – kun én vinder
Næste artikelSo Ein Ding gik over stregen
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.