Forside Tests

Anmeldelse af Panasonic VT30

Denne anmeldelse bringes i samarbejde med:  FlatpanelsDK 


Indledning


VT30 er det nye flagskib fra Panasonic, og vi har været spændte på endelig at se det stå på vores testbænk. Vi så første gang VT30 i London tidligere på året, og med et nyt ultraslankt glasdesign, nyt forbedret Infinite Black Pro panel og en ny Smart TV platform kaldet Viera Connect & Viera Marked, ser VT30 bestemt idnbydende ud på papiret.


Men har Panasonic formået at nå yderligere forbedringer i billedkvaliteten i forhold til sidste års VT20 model? Er VT30 et bedre Tv end den billigere GT30 serie, som vi testede i sidste måned? Og hvordan klarer Panasonic sig i forhold til eksempelvis Samsungs plasma-TV? Det har FlatpanelsDK til hensigt at undersøge i denne test af Panasonics topmodel, VT30.


Panasonic VT30 er tilgængelig i 42, 50, 55 og 65 tommer kaldet TX-P42VT30Y, TX-P50VT30Y, TX-P55VT30Y and TX-P65VT30Y.


  


De første indtryk


Panasonic har taget en helt ny designrute i 2011 og VT30 kommer med et glassdesign, der er mere elegant end nogensinde. Glass-fronten dækker både plasma-panel og rammen, mens der yderst løber en tynd sølv-linje.


I 2011 Panasonic har også gjort deres fladskærme væsentligt slankere og VT30 er cirka lige så tynd som Samsungs plasma-Tv. Efter min mening efterlader det brugeren med et Tv fra Panasonic, der er langt mere elegant end tidligere Tv fra den japanske producent.


Alle indgange er placeret på bagsiden og peger enten til siden eller nedad. Dette er specielt positivt at notere sig, fordi alle Panasonics tidligere plasma-Tv har haft indgange, der pegede ud mod bagvæggen.


På siden af Tv’et findes i øvrigt en række knapper til at styre menuerne. Der er også en tænd/sluk-knap på fronten af Tv’et, som faktisk kan være svær at få øje på første gang, man vil tænde VT30.


Jeg hørte en let summen fra bagsiden af Tv’et, og det lader ikke til at Panasonic har løst problemet med buzzing fra deres plasma-Tv fuldstændig. Jeg hørte intet fra en afstand på 1-2 meter.


  


 


Forud for testen


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.


Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.


Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.


Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.


 


 


 


 


Funktionalitet


Panasonics nye fjernbetjening er mere elegant end hidtidige fjernbetjeninger fra Panasonic, men samtidig bemærkes det, at den kun medfølger til VT30. Efter min mening er den en enorm forbedring hvad angår både design og feel.


Fjernbetjeningen føles tungere, hvilket demonstrerer god byggekvalitet. Der er stadig alt for mange knapper, men de er store og nemme at finde. Fjernbetjeningen har endda samme overordnede design som Tv’et, hvilket er et klart plus.


Funktionaliteten i VT30 er basalt set den samme, som findes i GT30. Funktionaliteten dækker over DLNA med video, musik og billed-understøttelse, USB-optagelse og den nye Viera Connect Smart TV-platform med Viera Market.


Jeg har ikke til hensigt at gennemgå det hele igen, så jeg henviser i stedet til vores Panasonic GT30 anmeldelse og Funktionalitets-afsnittet for yderligere information. Der er dog også nyheder at finde, herunder blandt andet muligheden for at optage direkte ned et SD-kort (eller på USB-harddisk, men det var også muligt på 2010 modellerne).


En anden ny og opsigtsvækkende funktion, er det automatiske kalibreringssystem, som er indbygget i VT30. Vi havde desværre ikke tilgang til den nødvendige kalibreringsboks, der produceres af SpectraCal i forbindelse med denne test.


 


 
 


 


Kalibreringsindstillinger


I menuerne på Panasonic VT30 findes følgende billedindstillingsmuligheder: kontrast, lysstyrke, farve, skarphed, farvebalance, levende farver, farve remaster, eco-mode, P-NR, og Picture in Picture (PIP).


I den avancerede menu kan du styre: hvidbalance (RGB), RGB IRE, gamma, IFC (Intelligent Frame Creation), Resolution Enhancer, 16:9 overscan, og Pixel Orbiter.


Du kan også vælge fra disse billedprofiler: Dynamisk, Normal, Cinema, THX, Game, Foto, Professional1, og Professional2.


VT30 giver desuden adgang til en indstillingsmenu med avancerede RGB IRE indstillinger, såfremt man vælger en af de to professional billedprofiler. I denne menu kan avancerede brugere korrigere farver til nær pefektion.


  


 


Strømforbrug


Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores interaktive applet her: Sammenlign strømforbrug på fladskærme


Nedenfor har jeg målt strømforbruget på 50-tommer Panasonic VT30.Efter kalibrering målte jeg et strømforbrug på 173 W. Det er en spids lavere end på sidste års VT20 model.


Jeg foretog desuden en måling af strømforbruget ved 3D, fordi skærmen her sender væsentligt mere lys ud, hvilket også betyder et højere strømforbrug.


 


 


 


 


Kalibrering af Panasonic VT30


Nedenfor ser du en måling af skærmens billedkvalitet med standard billedindstillingerne og Eco-tilstanden slået fra.


  


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:


Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

VT30s standardindstillinger er ikke særlig overbevisende, og farverne er for overmættede på grund af skæv gamma og de dynamiske farvekredsløb, som er aktiveret fra start af.


Jeg målte gamma fra 1,6 i de mørke nuancer til 2,8 i de lyse nuancer, hvilket i praksis betyder, at lyse farver er for lyse og overmættede og mørke farver er for mørke (detaljerne i for eksempel mørke filmscener forsvinder).


Farvetemperaturen er en anelse for høj, og jeg målte den til 6934 Kelvin. Vi sigter efter 6500 Kelvin.


Jeg ændrede nu til skærmen THX-billedindstilling og tog en ny måling.


  


THX-profilen er meget præcis, og det var også forventet. Panasonic – og LG – har brugt THX-profiler i et par år nu, og det har altid givet brugeren præcise og naturlige farver og generelt fantastisk flot billedkvalitet.


Der er som sådan ikke grund til at knytte mange flere ord til THX-profilen for gamma er meget tæt på vores mål på 2,2 og farvetemperaturen ligeledes meget tæt på 6500 kelvin. Endelig er lysstyrken optimal til film og spil i mørke eller aftenmørke rum. Lysstyrken blev mål ttil 87 cd/m2.


Jeg foretog nu en kalibrering af Panasonic VT30. Herunder ses mit resultat.


  


Jeg formåede at opnå visse mindre forbedringer i forhold til THX-profilen, men THX-profilen er bestemt et godt valg for samtlige brugere, der søger meget nøjagtige billedindstillinger.


Gamma er nu tættere på 2,2 og farveafvigelserne (ses i grafen til højre) er meget lave. Jeg tog ikke de avancerede RGB IRE indstillinger i brug, simpelthen fordi de værdier vi måtte komme frem til ikke kan genbruges på et andet eksemplar af VT30.


Nedenfor er mine kalibrerede indstillinger. 

Jeg ændrede RGB (rød, grøn, blå) værdierne for at kompensere for eventuelle farveafvigelser, men mine ændringer er minimale i forhold til THX-profilen. Jeg har også øget indstillingen kaldet lysstyrke marginalt for at forbedre gamma.


 


 


 


 


 


Billedkvalitet på Panasonic VT30


I dette afsnit vil jeg gennemgå billedkvaliteten på Panasonic VT30 med de kalibrerede indstillinger.


Panasonic har arbejdet på at reducere refleksionerne på VT30. Sidste års high-end modeller havde et godt filter til at reducere genskær og det samme gælder VT30. Filteret tager sig primært af lys, der falder på skærmen oppe fra (såsom loftsbelysning), og derfor ser panelet også mørkere ud fra toppen. Dette filter bidrager dog synligt til at reducere refleksioner.


  


Den nye plasma-panel struktur, som Panasonic har arbejdet med gennem de seneste år, sikrer også, at billeder ser minder døde og kedelige ud i stærkt oplyste rum, simpelthen fordi der ikke længere opstår lysreflektioner mellem glaslagene inde i plasma-skærmen. Det er specielt et problem i forhold til typiske LCD/LED-fladskærme (uden glasfront), der ikke påvirkes af lys fra omgivelser i samme omfang. VT30 har afgjort færre problemer med reflektioner end tidligere Panasonic plasma-TV, men kan dog bestemt heller ikke sige sig fri for problemet.


Jeg målte farvenøjagtigheden i forrige afsnit og her ønsker jeg at undersøge farvenuanceringen (hvor godt Tv’et skelner de mange tætliggende farver fra hinanden). Som altid anvender vi testbilleder med flydende farveovergange til at undersøge farvenuanceringen på skærme.


  


Farvenuanceringen på VT30 er ikke helt i top, og vi har stadig ikke set plasma-Tv helt uden problemer på dette område (selvom Pioneer var tæt på). I den mørkere ende af farvegradienten så jeg tendens til nogle ”bånd”, hvilket betyder, at ikke alle farver skelnes perfekt. Der var også tendens til ”bånd” andre steder i vores farvegradienter. VT30 er absolut en god performer, men jeg har set bedre resultater fra flere high-end LCD/LED-modeller.


”Bånd” i gradienter er også en typisk grund til det som nogen kalder ”banding” – og på visse Panasonic modeller giver sig ekstra tydeligt til kende på 50 Hz-signaler; heraf ”50 Hz bug”.


  


En af årsagerne til, at plasma-paneler ikke skelner alle farver perfekt fra hinanden, er dithering. Dithering betyder dybest set, at visse farver skabes ved at blande to eksisterende (to farver skifter meget hurtigt i pixelområderne). Dithering-mønstrene er også synlig på VT30 fra en tæt afstand (det ligner let flimmer). Det er ikke et decideret problem, for fra typisk afstand er dithering umuligt at se, men en del af problemet med at sklene samltige farver fra hinanden, skabes heraf, så jeg følte jeg burde nævne det. Når det er sagt så synes jeg faktisk, at dithering på VT30 er lavere end på for eksempel GT30, som vi testede i sidste måned og lidt lavere end på Samsungs plasma-TV.


SD-billedkvaliteten (SD er fællesudstryk for Tv-signaler og DVD) er imponerende. Jeg kan uden tøven sige, at Panasonic fortsat formår at presse selv de små detaljer ud af de blødere SD-billeder, som ikke sendes i HD-opløsning, og jeg mener, at Panasonics plasma-Tv er blandt de bedste Tv, når det kommer til SD-billedkvalitet. Skalering af signaler foretages flot og de gode billedparametre i almindelighed, såsom præcise farver og høj kontrast, bidrager til meget behagelige SD-billeder.


  


HD-billedkvalitet er ligeledes smuk. Det er tydeligt, at skærmen formår at reproducere dyb sort (som vi måler om lidt), hvilket bidrager til at skabe levende og intense billeder på VT30, og detaljegraden er meget høj. Den ikke-perfekte farvenuancering var synlig fra tid til anden, men det var slet ikke et kritisk problem overhovedet. Den hurtige responstid på VT30 sikrer desuden, at det ikke kun er stillestående billeder, som ser fantastiske ud, men også hurtige bevægelser i f.eks. sport og konsolspil.


  


Jeg gik videre til at undersøge responstiden i dybden, og her var jeg særlig interesseret i det såkaldte fosfor-slør. Plasma-paneler er hurtige – og hurtigere end de hurtigste LCD/LED-paneler – men de har også en tendens til at give fosfor-slør ved hurtige bevægelser. Fosfor-slør ses oftest som en gullig, grønlig eller blålig tpye skør efter objekter, der bevæger sig meget hurtigt henover skærmen.


Fosfor-sløret på VT30 er dog meget lavt og det laveste jeg endnu har set på et plasma-Tv – endda lavere end på Pioneers meget roste KURO plasma-TV. Men jeg bemærkede dog lidt støj omkring objekter i hurtig bevægelse – en slags fnidder/grums. Det forårsages ikke af IFC (Intelligent Frame Creation) systemet, der lægger nye billeder ind i billedstrømmen, for det er der selv, når IFC er slået fra. Jeg ved ikke præcis, hvorfor det opstår, men jeg har ikke set det på tidligere Panasonic high-end modeller. Det er ikke kritisk, men det kan bemærkes fra tæt afstand.


  


IFC-systemet er ikke forskelligt fra sidste års modeller. Jeg vil ikke uddybe så meget her, men i stedet henvise til tidligere anmeldelser af Panasonics plasma-Tv for en mere dybdegående gennemgang af IFC-systemet, der har til hensigt at gøre bevægelse på skærmen mere flydende. Jeg synes stadig, at IFC har visse fordele, men på det meste indhold – herunder Blu-ray film og spil fra PS3/Xbox – bør du slå IFC fra.


Med IFC-systemet deaktiveret målte jeg overraskende lav input lag (forsinkelse på signalet fra det modtages til det vises på skærmen) på 19-24 ms. Det gør også VT30 et sublimt valg for konsolspillere, og bedre end de fleste LCD/LED-fladskærme. Sonys HX900 flagskibsmodel blev eksempelvis målt til 31 ms, og den hører til i den gode ende..
Input lag ved 3D på VT30 er dog noget højere.


  


I vores GT30 anmeldelse proklamerede jeg, at retention (midlertidig fastbrændelse) var sænket i forhold til sidste års VT20 model, der desværre havde tendens til retention – i PS3-spil for eksempel. GT30 havde også en smule retention, men jeg nævnte samtidig, at det ikke er noget der bør bekymre synderligt.


VT30 har nogenlunde samme niveau af retention som GT30 og det betyder også, at den ligger væsentligt bedre i svinget end VT20, der havde for synlig retention. Den nye hurtigere fosfor betyder, at retention er en tand mere synligt på Panasonics nyere plasma-Tv i forhold til modellerne fra årene før 2009, men jeg må også sige, at jeg ikke betragter denne grad af retention på VT30 som et problem – på sidste års VT20-model kunne det skabe problemer.


  


Nedenfor har jeg malt sortniveauet og kontrast.
 


Efter kalibrering målte jeg sortniveauet til 0,02 cd/m2, hvilket er flot, men ikke perfekt. Pioneers KURO plasma-TV havde mere eller mindre perfekt sort, og Panasonic har ikke nået dette niveau endnu.


  


Dybden af den sorte farve på Panasonic VT30 er forbedret i forhold til sidste års VT20 – og der er en synlig forskel i en direkte sammenligning. VT30 slår også Samsungs 2010 C7705 plasma-TV, når der kommer til gengivelsen af sort. Den beste sortgengivelse nås dog stadig med LCD-TV, der bygger på LED og local dmming, såsom LG LE8500 eller Bang & Olufsen BeoVision 7-55.


Shadow detail (skærmens evne til at skelne de mørkeste nuancer fra hinanden) på VT30 er imponerende, og VT30 gengiver næsten alle detaljer i de mørke områder. Jeg så en smule dithering/flimmer i mørkegrå toner, men kun fra meget tæt afstand, og det er umuligt at se fra typisk siddeafstand.


Herunder har jeg undersøgt Panasonic VT30 i et helt mørkt rum for at se, om der er tendens til ujævnt lys eller floating blacks (den sorte farve ser urolig ud).


  


Panasonic har ikke problemer med ujævn lys og jeg bemærkede heller ikke floation blacks – hverken på en helt sort skærm eller med blandet indhold.


 


 


3D-billedkvalitet på Panasonic VT30


Vi brugte PlayStation 3 og en 3D Blu-ray-afspiller til at teste 3D-film og 3D-spil.


Nedenfor ses de nye genopladelige 3D-briller fra Panasonic.


  


Vedlagt i kassen er en ny, fed USB-oplader til 3D-brillerne. Ved blot at sætte USB-opladeren til USB-porten på Tv’et, kan man bruge det medfølgende mini-USB-kabel til at genoplade 3D-brillerne. Godt træk fra Panasonic.


  


Jeg vil ikke sige så meget omkring 3D i almindelighed og hvad du bør forvente dig af 3D, men i stedet henvise til vores Panasonic VT20 anmeldelse for en generel 3D introduktion.


I denne test vil jeg undersøge 3D dybde, 3D billedkvalitet, 3D crosstalk og endeligt inkludere en lille sammenligning med nogle af de andre 3DTV på markedet.


Vi havde naturligvis store forventninger til 3D på VT30. Sidste års VT20 model har hidtil været vores reference for 3D-billedkvalitet, og den nye GT30 model viste også kvaliteter på dette område.


  


VT30 har en lavere lysstyrke end 3D LED/LCD-TV, hvilket betyder, at 3D-billedet er lidt mørkere og det kan derfor være svært at se 3D i meget oplyste rum. De optimale betingelser for 3D-oplevelser på VT30 er derfor mørkelagt eller aftenmørke rum.


Da jeg fik kigget nærmere på VT30 kunne jeg hurtigt slå fast, at VT30 klarer 3D utrolig flot. Faktisk har VT30 endnu lavere crosstalk (dobbelt-billeder ved 3D) end sidste års VT20-serie samt GT30. GT30 er meget tæt på sidste års VT20; man kan vel sige, at Panasonic har taget 3D-billedkvaliteten fra VT20 og ført ned i en billigere model i form af GT30.


Men topmodellen, VT30, bringer afgjort forbedringer med sig.


  


Flere af de testscener, som gav os en smule crosstalk på VT20 fra 2010, er nu crosstalk-fri på VT30. Kun vores mest kritiske 3D-testscener gav en smule crosstalk.


Avatar på 3D Blu-ray var smuk, og dybdenfornemmelsen var eminent. Det betyder også, at VT30 er en top-performer i både 3D-spil og 3D Blu-Ray – og det bedste 3DTV vi har testet. Det betyder naturligvis også, at Panasonic VT30 bliver vores nye 3D-reference.


 


 


PC og mediecenter


Hvis du ønsker 1:1 pixelmapping skal du sende en 1920×1080 opløsning fra dit mediecenter/PC og vælge “Just” skærmformatet på Panasonic VT30. 16:9 Overscan skal desuden deaktiveres i skærmens billedemenu


 


 


Betragtningsvinkler


Betragtningsvinklerne er meget brede og det er vi efterhånden blevet vant til fra plasma-Tv. Der er ingen reflekterende effekt i glaslagene inde i skærmen, og det betyder også, at tekst fremstår klart og tydeligt selv fra brede vinkler.


Kontrasten opretholdes tilmed fra brede vinkler. Dette er et stort problem på mange LCD/LED modeller – selv high-end modeller.


 
 


 


Lyden


Højttalerne i VT30 er anstændige, men ikke mere end det.


Jeg har hørt bedre lyd fra Panasonics TV før i tiden, men det meget slanke kabinet sætter naturligvis nogle begrænsninger. Bassen er mangelfuld, men mellemtonerne gengives pænt. Højttalerne er bedre end hvad vi er vant til fra meget slanke Tv, og bedre end i Samsungs slanke plasma-Tv, C7705 fra 2010.


Men igen; højttalerne efterlader bestemt plads til forbedringerne og et ønske om bedre lyd fra et high-end Tv.


Til film, spil og musik anbefaler jeg separate højttalere.


  


 


Konklusion


Panasonic har indbygget ny funktionalitet såsom Viera Connect Smart TV-platformen og Viera Marked-butikken.


VT30 omfatter naturligvis også alle de multimediefunktioner, som fandtes i 2011 modellerne, såsom DLNA, USB-afspilning med DivX og USB-optagelse. Og nu er det også muligt at optage direkte på et SD-kort. Panasonics Smart TV bestræbelser har potentiale, men på nuværende tidspunkt mangler der både indhold og Apps – specielt i Danmark.


Det nye slanke design er elegant og Panasonic har virkelig arbejdet hårdt for at skabe et mere moderne og strømlinet design med stik der vender nedad og til siden.


Billedkvaliteten er smuk og VT30 skuffer os ikke. Farvenøjagtigheden er imponerende, men farvenuanceringen efterlader dog plads til forbedring.


Sortdybden er forbedret i forhold til VT20-serien, som VT20 erstatter og Panasonic VT30 har også dybere sort end Samsung C7705 (vi vil snarest modtage 2011 plasma-modellerne fra Samsung). Responstiden er ekstremt hurtig og HD-billederne er intet mindre end smukke. Fosfor-sløret er det laveste vi endnu har set fra et plasma-Tv, men der kan dog opstå lidt støj/grums omkring objekter i meget hurtig bevægelse.


3D-billedkvaliteten er også blevet yderligere forbedret, og VT30 har næsten intet crosstalk. Flere af de stresstests, der kunne fremprovokere crosstalk på sidste års VT20-topmodel, giver ingen problemer på VT30, og VT30 er derofor også vores nye reference for 3D-billedkvalitet. Det betyder samtidig, at VT30 er et godt valg til både 3D Blu-ray og 3D-konsolspil.


Men vi også nødt til at sætte tingene i perspektiv her. Når det kommer til billedkvaliteten, er Panasonic VT30 ikke nogen stor revolution, og nærmere en evolution. Dette har været tilfældet med Panasonics high-end fladskærme i et par år nu, og derfor bør det også siges, at hvis du allerede ejer VT20 fra 2010, er der ikke mange grunde til at opgradere.


Der er bestemt forbedringer, men ikke nogen som er drastiske. For blot et par år siden var kløften mellem plasma og LCD/LED meget bred, men over de seneste par år, mener jeg, at denne kløft er blevet væsentligt smallere.


Men alt i alt er der ingen tvivl om, at VT30 er endnu et fantastisk TV fra Panasonic – og nu med et nyt slankt design og udvidede Smart TV-funktioner. Alt sammen til en meget lavere introduktionspris end i VT20 i 2010 blev lanceret til.


Selv om VT30 ikke er et stort skridt fremad på billedkvalitet, er jeg sikker på, at Tv’et vil være blandt de bedste i 2011 i denne prisklasse – hvis ikke det bedste. Og det er derfor er jeg heller ikke i tvivl om, at det fortjener vores Top Anbefalings Award.


Anmeldt af Rasmus Larsen, flatpanels.dk


 Tryk på awarden for at læse mere


 


  


Spørgsmål?


Deltag i debatten om anmeldelsen i forummet


 


  


Specifikationer 

Annonce:
Forrige artikelApples femte udgave af iOS til iPhone og iPad lige om hjørnet
Næste artikelTDC giver tophastighed på mobilen til samme pris
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.