Forside Indhold og distribution Musik

Anmeldelse af Beosound 8

Denne anmeldelse bringes i samarbejde med AVtainment 


Hvordan tager B&Os populære dock-anlæg BeoSound 8 sig ud, set med HiFi anmelderens øjne. Læs med her. 


HiFi anmelder Søren Nielsen fra AVtainment har fået Beosound 8 til gennemgang, og for dig der måske ikke lige ved hvad en Beosound 8 er, så drejer det sig om en aktiv stereohøjttaler med indbygget iPod, iPad eller iPhone dock.


Beosound 8 kom på markedet sidste efterår, og blev øjeblikkeligt en kæmpe succes, og det på trods af krisetider og det faktum, at Beosound 8 er en af de lidt dyrere docking stationer på markedet.


Prisen for Beosound 8 ligger omkring kr. 8.000.


  


Beskrivelse af Beosound 8


På fronten af Beosound 8 finder vi et dejligt enkelt betjeningspanel. Der er tænd, pause og sluk i en enkelt knap, rundt om den finder man trykfelter, som styrer volumen, og næste nummer eller næste radiostation, eller selvfølgelig også den forrige >> <<.


Den medfølgende fjernbetjening er en tro kopi af det runde betjeningspanel på fronten, hvilket må siges at være godt tænkt.
Under frontstoffet som er aftageligt, finder man 2 enheder. En ca. 20mm soft dome diskant med tekstilmembran og en 10,5cm bas/mellemtone enhed med membran af noget der kunne ligne coated papir.


 Her ser du de 2 enheder der klarer lyden i Beosound 8


 


Bang & Olufsen anvender mange enheder fra Japanske Foster, så vi gætter på, at de har hentet dem der.


Kvaliteten af enhederne er som man vil forvente i et produkt af denne type. Altså robuste enheder i fornuftig kvalitet, dog uden at være de helt vilde skabninger.


Kigger vi på bagsiden af Beosound 8, så finder vi et aftageligt panel, som dækker den brønd, hvori tilslutning til 230V, mini USB og RCA phono gemmer sig. Panelet skjuler teknikken, så Beosound 8 tager sig pænt ud fra alle vinkler, også hvis den anvendes fritstående.


Der sidder også en lille omskifter med 3 positioner, som er apparatets tonekontrol. De 3 stillinger er benævnt ?Free, Wall og Corner?, og er altså tilpasning af basniveauet til den aktuelle placering af Beosound 8.


 Bagsiden af Beosound 8, benene kan afmonteres ved vægmontering


 


Vanen tro så er der, når panelet er monteret, ikke en eneste synlig skrue på Beosound 8, den er glat og lækker der hvor den er sort, og den er meget tiltalende at røre ved på alle andre metaldele. Tilmed virker overfladerne særdeles robuste, og selvfølgelig er finishen helt oppe at ringe.


Det gøres ganske enkelt ikke bedre noget sted. Den vil givetvis også tage sig pænt ud om 20 år.


Ser man på størrelsen af den volumen hver højttaler har, så bliver man hurtig klar over, at her skal der trylles. Anslået er der vel omkring 1,5 l volumen i et lukket kabinet pr. side. Det giver ikke basis for megen bas gengivelse, så noget har de måttet gøre oppe Struer.


De har selvfølgelig på snedig vis inkorporeret digital deling og equalizing sammen med nogle ICEpower moduler. Der er altså et aktivt filter i den, som fungerer i det digitale domæne.


Det er avanceret teknik i et apparat der om end ikke er transportabelt, så er den alligevel nem at flytte rundt på. Her i huset har den skiftet lokaler adskillige gange. Så transportabel er den måske ikke, men alligevel kan man tage musikken med derhen, hvor man opholder sig, og uden at det er noget større besvær.


Beosound 8 er på den måde en slags komplet lydanlæg, du skal blot forsyne den med kilde materiale.


Her kommer din Apple gadget absolut til sin ret. Du sætter den bare i fatningen, blib! Så er den tilsluttet.
Så kan du via iTunes afspille alt hvad hjertet begærer af købte numre, eller du kan streame fra forskellige tjenester. Du kan også installere Beoplayer, som giver dig overskuelig adgang til op mod 13.000 radiostationer. Mulighederne er tæt på uendelige.


Vælger du USB indgangen, så er det selvfølgelig din PC eller MAC, som du spiller med. Det foregår uproblematisk, når først din PC har fundet ud af hvad det er du vil.


AUX indgangen fungerer også upåklageligt, og her har vi prøvet at fodre den med et analogt signal direkte fra et stereo-set-up. Her er du selvfølgelig afskåret fra, at bruge fjernbetjeningens næste forrige << >> knapper, idet der kun overføres lyd via RCA.


 Brønden med tilslutninger og tonekontrol


 


Som standard tilbehør følger der et væg beslag med, så den kan hænge på væggen. Der medfølger også et sæt fødder, så den kan stå på et fast underlag vinklet let opad.


Som ekstra tilbehør findes der højttalerfrontstof i friske farver.


  


Ibrugtagning


Det er nok det nemmeste lydanlæg, som vi har prøvet at tage i brug nogensinde. På plads med iPhonen ,og så er der gang i festen. Man skal selvfølgelig have styr på sin i-musik først, men hvis man har det allerede, så bliver det næppe nemmere.


Skal den hænge på væggen, må man hente værktøjet, men ellers begrænser ibrugtagningen sig til, at man skruer fødderne på den, og sætter strøm til. Brugsanvisningen er meget kort og enkel, og forefindes såvel i pakken, som på Bang & Olufsens hjemmeside.


Og med en kampvægt på lidt over 4 Kg. Er vi heller ikke ude i sumo brydning med apparatet. Det hele er nemt ligetil og brugervenligt.


Som en kuriøs ting, så har de lavet væg ophængene til Beosound 8 så lækre, så boligen ikke ser skidt ud, når Beosound 8 er på tour.


 


Lyttetest


Når man skal foretage lytte tests på et givent apparat, så handler resultatet altid både om lyden, men også om forventningerne til den. Det er det sidste, som er aldeles overraskende ved Beosound 8, men det vender vi tilbage til lidt senere.


Stillet frit i lokalet og med tonekontrollen i position ?Free?, præsterer Beosound 8 en fyldig og ren lyd med et ganske glimrende nuanceringsniveau. Man skal også lige have med i historien, at den her afspiller MP3 filer i bedst mulig kvalitet. Men som de fleste er bekendt med, så er MP3 jo et komprimeret format, hvor der er tale om tabte data.


Alligevel er det nemt at blive grebet af musikken, og man tager sig ofte i, at spille ganske pænt højt, og hvad værre er, det sker også, at man kommer til at synge med. Det er jo støjforurening, ville nogen nok sige, men det er i virkeligheden Beosound 8’s evne til, at skabe en stemning, hvor man bare er med, og får lyst til mere.


 Her spiller den i køkkenet


 


Sætter man Beosound 8 til sin PC, så overrasker den ved, at gengive alle de lyde du nu engang forbinder med en PC med ægte Bang & Olufsen lydkvalitet. Der er ikke mange PC højttalere, som kan være med her.


Sætter man tonekontrollen i position ?Wall? reduceres lydtrykket i de nederste oktaver, og du kan så hænge den på væggen med stort set samme resultat som ved ?Free? placeringen.


Vi har ikke prøvet den i hjørner, men også den position virker logisk og velvalgt.


Lyden er under alle disse omstændigheder både tilpas fyldig og nuanceret, tale- og tekstforståelsen er rigtig fin. Skruer man op for lyden, er det her man overraskes mest. Den kan spille ganske utroligt højt for størrelsen, og den bevarer magten hele vejen. Vi har ikke kunnet finde ud af, om de også bruger det daptive bas system, som kendes fra blyant højttaleren, i Beosound 8, men noget tyder på det.


Princippet går i korthed ud på, at skruer du højt op for lyden, så dæmper Beosound 8 for de frekvenser, som ville bringe højttalerenhederne til klipning eller til høj forvrængning. Og det er sjovt nok ikke så meget de frekvenser der giver indtryk af dyb bas og punch, men mere lyd der blot fornemmes.


Den virker derfor meget kraftig, og i særdeleshed meget kraftigere end forventet.


  


Når overraskelsen over den megen lyd fra det forholdsvist lille lydanlæg har lagt sig lidt, så er det tid til gå lidt i dybden med lyden. Derfor har vi afprøvet den tilsluttet en PC, og fodret den med forskelligt kildemateriale i forskellige opløsninger. Og til de flestes forbløffelse, er det nemt at høre, når den får noget der er i bedre opløsning end MP3.


Wave i fuld 16 bit 44,1 KHz sample rate lyder klart bedre på den end MP 3 formatet. Også når man bevæger sig ud over CD mediet og stopper 24 bit 96 KHz musik materiale i den, kvitterer den villigt med mere letflydende og detaljeret lyd.


Så lydkvaliteten bærer i realiteten et pænt stykke videre end den oplagte iPhone tilslutning. Har man musik i bedre opløsning på sin PC, så er det altså sjovere at lytte til end MP3.


En af de vanskeligste ting, som man kan udsætte produkter som Beosound 8 for er, om man gider lytte til klassisk musik på dem. Og her tror vi Beosound 8 er ret unik. For at sige det lige ud, så det jo afløseren for 80érnes ghettoblastere. At høre klassisk musik på sådan en bulderbox i plastik kampvognsdesign ville være fuldstændigt utænkeligt.


Det er ikke tilfældet på Beosound 8, den har intet problem med at fange opmærksomheden, når man har sat gang i Chopin, Liszt eller Rachmaninov. Man fornemmer både dybde og klangægthed i musikken, og placerer man Beosond 8 i nærheden af computerskærmen, uden dog at skygge for den, så er oplevelsen meget underholdende. Den kan præstere et ganske udmærket perspektiv og en fin rum fornemmelse, på trods af højttalernes tætte placering.


 Der blev spillet mere på klaver under testen.


 


Samler vi lige kort indtrykkene af lyden fra Beosound 8, så er det klart, at den jo ikke er en erstatning for et kraftigere system, som kan gengive i større målestok. Men det den formår, er at overraske så man lige træder et skridt tilbage, og tænker, ?Det var ligodt grove?.


Så forholdsvist lille og så alligevel. Det synes vi er et kunststykke i sig selv.


Lyddrengene hos Bang & Olufsen synes vi tilmed har ramt en tonal balance og fylde, som automatisk giver et indtryk af stor lyd, helt uden det dunkeri, som man ellers forbinder med alt for små lydanlæg.


Der er krudt i den med andre ord, og den drives kun sjældent ud mod kanten af ydeevnen. Men der sidder jo altså også nogle særdeles kraftige ICE moduler og styrer festen. Derfor virker den også både impulsvillig og dynamisk.


Flytter man sig i forhold til Beosound 8, så afsløres det, at man har meget flot styr på dens power response.


Den er ikke på nogen måde rundstrålende, men i den retning den peger, får den spredt lyden ganske jævnt. Der er altså ikke nogen ?beaming effekt? fra diskantenhederne.


 Beosound 8 kan også bruges sammen med iPad


 


 


Konklusion


Det har været endog meget underholdende, at afprøve Beosound 8. Den leverer efter vor opfattelse lige dele overraskelse og lige dele reel lydkvalitet. Dens størrelse til trods, spiller den stort og fyldigt, også ved pæne lydtryk. Dens finish er for øjet, hvad lyden er for øret. Der er ikke en finger at sætte på den.


Designet er jo altid en smagssag, men her er det David Lewis der har slået stregerne, og skabt rammerne for Beosound 8. Ingeniørerne og tonemesteren i akustik afdelingen har så haft til opgave, at indfri Bang & Olufsens krav til lydkvalitet. Det kunststykke har de efter vor opfattelse klaret særdeles overbevisende.


Målgruppen for Beosound 8, troede vi i første omgang, ville være iPhone folket, som ville synes det var den fedeste iPhone docking station, som samtidig ville sende de frækkeste og mest rigtige signaler til omverdenen.


Men her synes vi ikke det stopper. Vi kunne sagtens se små familier, par eller enlige, som bor i lejlighed med begrænset plads til udfoldelse af HI-FI drømmene. Et ungt par på 4 sal i en 2 værelses lejlighed, kunne nemt være dem, som fik opfyldt hele deres behov for lyd med en Beosound 8.


Og lydmæssigt står den ikke tilbage for det, som de fleste ellers ville ende med at slæbe med hjem for de ca. 8.000 kr. den koster.


Så hvorfor egentlig ikke spare pladsen, når man nu har begrænset af den i forvejen.


Bruger man den fuldt ud, så kunne den fungere som lyd enhed til dit TV, som docking station ti Apple produkter, til PC lyd, og alle tingene i uhørt kvalitet og finish.


Den eneste dråbe malurt vi nødvendigvis må hælde i bægeret er, at den ikke har indbygget airplay. Der skal fysisk en enhed i den eller tilsluttes til den, før den kan spille. Det er konkurrenterne allerede på markedet med, så her er det ømme punkt ved Beosound 8. Det er dog ikke værre, end at den kan tilsluttes en airport express, så er man i luften, og mon ikke det bliver en option i fremtiden.


Vi er i hvert tilfælde begejstrede for Beosound 8, mangelen på airplay til trods. Vi ville ganske enkelt aldrig bruge det alligevel :). Og det bliver helt klart en tung gang til posthuset, når Beosound 8 skal hjem til Struer igen. Og det sker altså ikke voldsomt ofte skal det siges.


Af alle de grunde der i det ovenstående er nævnt, så bliver vores vurdering af Beosound 8 særdeles positiv. Og spørgsmålet er så, om et sådant produkt, kan modtage udmærkelser på et hi-fi site som AVTainment.


Det har vi tænkt en del over i forbindelse med denne test, og vi har besluttet, at det kan den godt inden for kategorien.


Der er nemlig intet apparat med de funktioner og muligheder som Beosound 8 har, som vi har haft mellem hænderne, som vi hellere vil eje end Beosound 8. Og det er jo netop det, som bør udløse en ?Editors choice?.


Vi ser ingen anden mulighed med Beosound 8, selvom den ikke er et full blown high end anlæg, som spiller præcist som et symfoniorkester.


Vi siger tillykke med det til Bang & Olufsen, og lige nu løber undertegnede rundt i hele huset, og leder efter Beosound 8. Det ser unægtelig ud som om den er sporløst forsvundet!.


 


 


 


Plusser • Fedt design
 • Overraskende lydkvalitet
 • Brugervenlig
 • Kraftige forstærkere
 • Klangligt tiltalende
 • Guddommelig finish
 • Placeringsvenlig
 • Bang & Olufsens ry for pålidelighed
 • Evt. gensalgsværdi på B&O produkter, som er måske de højeste der findes
 • Stemningsskabende hvor som helst der er en stikkontakt

 


Minusser • Mangler airpay
 • Prisen, som egentlig er i orden, men dog nok til den høje side af, hvad den almindelige dansker vil betale for en iPhone dock, men det skal vi jo nok ikke bestemme. 

 


Denne anmeldelse blev bragt i samarbejde med AVtainment


 

Annonce:
Forrige artikelHarddiske kan blive en mangelvare
Næste artikelFå din daglige dosis af Steve Jobs
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.