Forside Indhold og distribution Spil features

Spilanmeldelse: FIFA 12

Med årets udgivelse af FIFA 12 har EA for alvor vist, at de ikke blot ønsker at udgive et næsten identisk spil hvert år, men i stor stil formår at forny sig, at forbedre væsentlige spilelementer og ikke mindst, at de tør at tage chancer som måske ikke falder i god jord hos alle fans.

  

Fantastiske forbedringer i gameplayet

Optakten til FIFA 12 har fra EA lydt: “revolution, not evolution”. Jeg vil nok ikke strække mig så langt som at kalde FIFA 12 en revolution, men det er uden tvivl det bedste og flotteste FIFA spil til dato og så meget bedre end både FIFA 10 og 11 at ejere af disse titler også bør opgradere til dette års udgave.De væsentligste forandringer i FIFA 12 går på forsvarsspillet, animationerne, samt en ekstra måde at drible på.Taktisk forsvar skal indøves

Tactical defending som det ny forsvarssystem hedder, er det du først bider mærke i. Glem alt om, hvad du troede du kunne som FIFA-spiller. Slut er det at kunne sende sin spiller i raketfart efter boldholderen og tackle som en gal, blot ved at holde en enkelt knap nede. Nu gælder det om finesse, taktisk forståelse og ikke mindst tålmodighed til at vente på den helt rigtige mulighed for at sætte en tackling ind.

 
Ved at holde samme knap nede som du før jagtede boldholderen på, forsøger din spiller denne gang at dække modstanderen af. Du kan så ved at trykke en anden knap forsøge at tackle, hvilket er intet mindre end fantastisk når det lykkes og gruopvækkende når det mislykkes…og det mislykkes formentlig en del i starten. Det ny forsvarssystem er nemlig langt sværere og ubarmhjertigt, hvis du er utålmodig og bare trykker løs. Du kan fortsat vælge at spille med det gamle system, men det er vil være synd, da du i så fald går glip af en helt ny dimension i FIFA, hvor forsvarsspil lige pludselig er blevet udfordrende, givende og voldsomt påvirkeligt af dine handlinger. Virkelighedstro bevægelser

Næste step i skabelsen af det perfekte fodboldspil er animationerne. Spillernes fysik styres nu ved en form for “rag-doll” system, hvor spillerne reagerer ekstremt realistisk på tacklinger osv. Det ser bragende godt ud når spillere dribler, tackles, kaster sig til jorden eller forsøger at “kroge” bolden i en glidende tackling. Systemet er dog ikke perfekt, hvorfor spillere fra tid til anden falder over egne ben og ender i ufrivilligt morsomme situationer, men det er heldigvis til at leve med. Skader er også blevet en større del af spillet, om end jeg synes spillerne har en tendens til at blive lidt for let skadet. Heldigvis kan du justere stort set alt i spillet, ligefra skudstyrke, løbehastighed og altså også, hvor let spillerne bliver skadede.

 
Dribl bukserne af din modstander

Sidste store forandring i FIFA 12 er præcisionsdribling. Ved at holde en knap nede går din spiller ned i tempo og opnår derved endnu bedre boldkontrol. Der kan virkelig laves vendinger på en desserttallerken og modstandere tæt på, kan “parkeres” ved små hurtige ryk. Du har stadig de gamle spurt og dribletempoer, men det ny system gør det i langt højere grad muligt at etablere spil foran feltet, noget der i sær i FIFA 11 var temmelig besværligt.Kampene virker mere realistiske end nogensinde før og kan man tale om klog AI, virker det til at være inkorporeret i FIFA 12. Spillerne bevæger sig således (for det meste) fornuftigt på banen og man skal virkelig kombinere sig igennem modstandernes forsvar. Omvendt er det nu også muligt at skabe dit spilsystem efter de spillere du har til rådighed. Har du f.eks en hovedstødsstærk spiller som Peter Crouch på holdet, vil spillerne søge placeringer, der muliggør at slå indlæg til hovedet. Det samme er tilfældet i karrieredelen, hvor indkøb af forskellige spillertyper, kan påvirke måden dit hold skal spille på. Dette så man ikke i samme grad tidligere og det virker mere tydeligt, at det denne gang har en effekt, hvilke spillere du vælger at smide på holdkortet.

 
Masser af muligheder og lækker onlinedel

FIFA 12 indeholder de vanlige licenser, og du kan derfor spille et hav af ligaer, cup-turneringer osv. Karrieredelen minder en del om tidligere års, men jeg synes alligevel at menusystemet, måden man søger og køber spillere på og selve opbygningen af karrieredelen er blevet lidt mere logisk og hurtig.Online har spillet fået et løft. Således er Ultimate Team inkluderet i spillet, hvor det sidste år skulle tilkøbes. Ultimate Team er en underholdende spilmode, der vækker minder om barndommen, hvor man byttede fodboldkort i skolen. Det er i princippet det samme her, bare med den forskel at de kort du har, kan bruges til at lave det perfekte hold, som du så spiller med online. Sejre giver point og nye kort, som så kan bruges til at forbedre holdet.En anden fornuftig tilføjelse jeg vil nævne er, at der nu er kommet lidt mere rimelighed i måden man møder andre på online. Via online ligaer starter man langt nede i divisionerne. Man har så 10 kampe til at skrabe nok point sammen til oprykning. I højere ligaer bliver det også muligt at rykke ned. På denne måde parrer systemet lidt mere ligeværdige modstandere, idet de allerbedste spillere hurtigt rykkes op, mens de dårligere spillere som sagt med en tur ned i divisionerne. Ganske smart og voldsomt afhængighedsskabende må jeg sige. Heldigvis behøver de 10 kampe ikke spilles i streg, men kan spilles når det passer dig.

 
Stadig plads til forbedringer

Selvom FIFA 12 på rigtig mange områder er et fremragende spil, er der stadig plads til forbedringer. Kollisionssystemet kan finpudses, ligesom jeg mener man bør kigge lidt på hastigheden af afleveringer i spillet (dette kan heldigvis justeres under indstillinger). Der skal også lyde en opfordring til EA om at gøre mere ud at tilskuersiden. De er temmelig ens og jeg savner at mindre spændende kampe spilles for halvtomme tribuner, tilskuere der udvandrer når man taber stort som favorithold, mere lir på lægterne i form af kanonslag, røg, tifoer og den slags der nu engang er en del af sporten.Konklusion

FIFA 12 er et voldsomt skridt fremad i serien. Det ny taktiske forsvar vil uden tvivl dele vandene, men jeg mener afgjort at det har været med til at gøre forsvarsspillet mere udfordrende og sjovt. Modstandere af systemet kan slå over på de gamle system, men de snyder dermed sig selv for den fornemmelse af kontrol og indvirkning på forsvarsspillet, som det ny system giver når man har lært det. Giv det tid og du vil se lyset! Udover dette, byder FIFA 12 på en mere komplet gameplayoplevelse. Spillerne bevæger sig mere realistisk end hidtil og du føler for alvor at du skal SPILLE dig igennem til scoringer. Tonserne får det svært i FIFA 12. Små justeringer som at spillerne nu kan kaste hurtige indkast (lidt som vi sidste år så det med hurtige frispark), at de udviser fair play og sparker bolden retur til modstanderen når de har en mand i græsset, er alt sammen med til at løfte spillet. Grafisk er det blevet flottere og flere spillere kan genkendes. Jeg kan på et varmeste anbefale FIFA 12, der trods sine små fejl og forbedringsmuligheder, uden sammenligning er det bedste FIFA spil til dato.

 

 

Plus: Det ny forsvarssystem gør det udfordrende ikke at have bolden. Flotte animationer. Gennemført gameplay. Rigtige ligaer med korrekte spillere. Forbedret onlinedel.

 

Minus: Stadig lidt for ens tilskuere. Ind i mellem ufrivilligt morsomme kollisioner på banen. Stadig ingen danske kommentatorer.

 

Karakter: 90%

 

 

Udgiver: Electronic Arts

Ude nu til samtlige platforme

Testet på PlayStation 3
Annonce:
Forrige artikelKonkurrence: Vind 3 måneders spilabonnement
Næste artikelApple har travlt. iCloud til hele verden tirsdag
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.