Forside * Nyheder

DR fra januar 2012


 


Til januar åbner Danmarks Radio for en ny DR1, der byder på bedre billedkvalitet og surround lyd. Få overblik over det nye MUX1 her. Samt det eksisterende MUX2.


Modtager du DR-kanalerne via egen antenne i dag, skal du være opmærksom på omlægningerne til januar. Det er den 11. januar at den gamle frekvens, det gamle MUX1, overgår fra MPEG-2 til MPEG-4.


Men når de omlægninger er overstået, kan vi se frem til en DR1 i bedre kvalitet. Opløsningen vil være skiftet til HD (720P) og lyden til 5.1 surround.


Ved samme lejlighed overgår DR også til at sende underteksterne som valgfrie DVB-undertekster, som det kendes fra TV 2 i dag.


Det er også til januar at TV 2 overgår til abonnementsbetaling, og ved den lejlighed flytter plads i det digitale sendenet, over til Boxer TV.


 


Det nye MUX1


Det nye MUX1 vil sende MPEG-4, hvor der blev sendt i MPEG-2 på det gamle. Det betyder at ældre modtagerbokse til digitalt TV via egen antenne (DVB-T) skal udskiftes.


Benyttes et ældre TV som kun har MPEG-2 tuner, skal der indkøbes en MPEG-4 modtagerboks for fortsat at se DR efter 11. januar.


 










MUX1 i MPEG-2 MUX1 i MPEG-4


 


Selvom det ved første øjekast ser ud til at kvaliteten på DR2 forringes, så skyldes det forskellene imellem MPEG-4 og MPEG-2. I det nyere MPEG-4 kan bitraten være lavere for sammenlignelig kvalitet.


DR1 får derimod meget mere plads at boltre sig på, men det behøves også i forbindelse med overgangen til HD 720P.


Der benyttes såkaldt statistisk multipleksing, både i det gamle MUX1 og i det nye. Det betyder at de nævnte bitrater kun er vejledende middelværdier, da avanceret udstyr sørger for dynamisk at fordele pladsen imellem kanalerne, alt efter hvor behovet er størst.


På lydsiden skiftes fra MPEG-1 lyd i det gamle MUX1, til HE-AAC i det nye. Det giver mulighed for både bedre lydkvalitet, men også ægte 5.1 surround-lyd på DR1.


 


Det eksisterende MUX2


For MUX2 er der ingen ændringer. Der sendes allerede i MPEG-4 efter følgende fordeling. Bemærk dog at der også her benyttes såkaldt statistisk multiplexing, derfor er de oplyste bitrater kun vejledende. De vil varierer efter indholdet.


 



MUX2 i MPEG-4


 


Pilotforsøg med intelligente recordere


Det er også fra januar at DR begynder pilotforsøg med intelligente recordere efter den nye Nordig PVR standard.


DR åbner for smarte recordere i 2012


Danmarks Radio understreger dog at det endnu kun er pilotforsøg, og at det derfor ikke er muligt at anbefale bestemte modtagerbokse til det endnu.


 


 







Fakta


Billedkodningen på MUX1 ændres fra MPEG-2 til MPEG-4/AVC, mere præcist MPEG-4 Part 10 eller ITU-T H.264 (op til AVC HP@L4)


MPEG-4/AVC er en meget mere effektiv kodning end MPEG2 ?giver en forbedring svarende til samme kvalitet ved den halve bitrate


SD kanaler sendes i formatet 720x576i25, og HD kanaler (DR HD og [DR1 i bedre billedkvalitet]) i 1280x720p50


For HD-kanaler giver 720p50 en bedre kvalitet end 1080i25, især på sport og andet med hurtige bevægelser, svarende til en besparelse i bitratepå omkring 20%


Alle kanaler sendes i statistisk multipleksingfor at udnytte bitratenoptimalt


Der sker en stadig forbedring af kodningen inden for standarden, ligesom det skete med MPEG-2, og den sidste forbedring er ikke nået endnu. Derfor er det vigtigt, at modtagerne rent faktisk overholder standarden, så alle de specificerede features kan udnyttes i fremtiden.


Lydkodningeni MUX1 ændres fra MPEG-1 L2 til HE-AAC


HE-AAC giver en stor forbedring i biteffektiviteten-derfor kan vi også sende multikanal lyd


DR HD og DR1 bliver sendt både med stereolyd og multikanal lyd (96 kbit/sog 256 kbit/s) HE-AAC ?men det ændres muligvis på et senere tidspunkt til at der kun sendes multikanal, så modtagerne skalkunne downmiksetil stereo (jf. Nordigspecifikationer)


DR2, Ramasjang og Updatesendes med stereolyd (96 kbit/s) HE-AAC


Kilde: DR / Digi-TV

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.