Forside * Fokus

Klumme: Vi har alle ansvaret for Foxconn


 


Tidligere på måneden var der igen protester mod de slavelignende forhold på Foxconn-fabrikkerne, der leverer en stor del af den forbrugerelektronik, vi alle er glade for. Men hvem har egentlig skylden for de usle arbejdsforhold?


Det skete midt under CES-messen.


Når man som tech-journalist er på arbejde på denne årets vigtigste samling af teknologiselskaber og kollegaer i Las Vegas, render man rundt som en skoldet skid og prøver at samle så mange historier op som muligt. Og lige pludselig dukkede der en historie op fra den anden ende af verden, der fik alle folk til at summe. Især på Microsoft-standen, hvor man viste Windows 8 frem ? en sidste salut, inden software-giganten trækker stikket. De kommer ikke til at deltage på CES fremover. Der var skår i glæden. Der var nyt fra Kina.


På Foxconn-fabrikkerne i Wuhan havde 150 fabriksarbejdere stillet sig op på taget af en fabriksbygning. De truede med at springe ud og slå sig selv ihjel, hvis ikke deres arbejdsforhold blev forbedret. Helt specifikt ville de gerne have en lønforhøjelse. Taget i betragtning, at Kina bliver ledet af en kommunistisk regering, er det ret overraskende, at disse medarbejdere ikke havde en ordentlig arbejderorganisation til at tage vare på deres interesser. I stedet fik de den besked fra Foxconns ledelse, at de enten kunne genoptage arbejdet på de vilkår, de allerede havde, eller de kunne sige op og få en aftrædelse. De valgte at sige op. Aftrædelsen fik de dog aldrig.


Hos Microsoft-folkene på CES vred man hænderne. Det var ikke en god historie for Microsoft. Optrinnet skete nemlig på den fabrik, hvor firmaet får lavet Xbox 360. Der er dog en helt anden grund til at demonstrationen var vigtig. Pludselig gik det op for de fleste, hvad en hel del af os, der følger med i teknologiens verden allerede var klar over: Det er ikke kun Apple, der får lavet deres ting hos Foxconn.


Indtil nu har Apple været skydeskive for de horrible og slavelignende forhold, som fabriksarbejderne på Foxconn må lide under. Foxconn, der i virkeligheden hedder Hon Hai Precision Industry Co., Ltd. Bygger hele byer op omkring deres kinesiske fabrikker, hvor folk bor og lever. Arbejderne bor på kollegieagtige værelser, som de ofte deler med hinanden, og arbejder i arbejdsskift, der ville være intolerable i Europa. Og lønnen er ? selv under kinesiske forhold ? ikke imponerende.


Der er meget galt med Apple. Deres markedsføring får Baron von Münchausen til at ligne en mand med mindreværdskomplekser og er mere løgnagtig end et vidneudsagn i en siciliansk mafia-retssag. De er den værst forurenende teknologi-virksomhed i verden. Deres produkter er ikke halvt så gode som deres omdømme gør dem til, og de er alt for dyre.


Men Apple har i det mindste ?presset af omverdenen- gennemført revisioner af Foxconn-fabrikkernes arbejdsforhold og stillet krav til, under hvilke forhold, deres produkter skal produceres. Det er muligt, at mange af de andre virksomheder, der benytter sig af Foxconns services også har gjort det sidstnævnte, og at vi kun har hørt om Apples revision, fordi Apple er verdensmestre i PR. Men det er i princippet også lige meget. For ansvaret ligger et helt andet sted. Hos os.


Det er os kunder, der bliver ved med at insistere på, at teknologi skal være billigt. At der skal være stor udskiftning og varians blandt de mange produkter på markedet. Hvis Apple skulle producere sine produkter i sit eget hjemland eller i Europa, ville en iPhone formentlig koste 8-10.000 kroner. Og så var der jo ingen kunder til den, vel?


Tænk over det, næste gang, du tænder for din Xbox 360, din Wii, din iPhone, din PlayStation 3, din iPad eller din Kindle. De bliver nemlig alle sammen lavet på Foxconn-fabrikkerne.


Tænk over det, næste gang, du køber et produkt fra Acer, Asus, Cisco, Dell, HP, Lenovo, Motorola, Netgear, Nintendo, Nokia, Panasonic, Samsung, Sharp eller Sony. De er også alle sammen kunder hos Foxconn.


Og tænk så over, at Foxconn nu har spredt sine aktiviteter. De er ikke længere bare i Kina, men i Mexico, Tjekkiet, Slovakiet, Brasilien og Indien.


I princippet burde vi jo være glade for Foxconn. De er den centrale fabrik, der giver os alt den sjove teknologi, vi render og leger med, køber i flæng ? ja, endda er afhængige af. Spørgsmålet er dermed bare, hvem der er de største slaver?


Er det arbejderne på Foxconn-fabrikkerne?eller os?


 


Klummen er udtryk for skribentens egen holdning og repræsenterer ikke Recordere.dk’s officielle synspunkt.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.