Forside Nyheder

Så landede Foxconn-rapporten – og den er kritisk


Fair Labor Association (FLA) har færdiggjort deres rapport om forholdene på Foxconn-fabrikkerne i Kina, der var bestilt af Apple. Og der var god grund til at bestille rapporten, for FLA fandt adskillige ting, der ikke bare var kritisable, men decideret ulovlige.


Det er nu lykkedes for Apple at presse deres kinesiske leverandør, Foxconn, til at forbedre arbejdsforholdene på deres fabrikker. Det sker efter en Apple-bestilt rapport, udarbejdet af Fair Labor Association, har påvist adskillige problematiske forhold på fabrikkerne. Det kan Apple ikke have siddende på sig, og derfor er de nu blevet enige med Foxconn om at udbedre disse forhold.


Centralt i rapporten er arbejdstiderne for Foxconn-medarbejderne. FLA fandt blandt andet ud af, at Foxconn pressede hver enkelt medarbejder til at arbejde langt over 60 timer om ugen, når der var peaks i produktionen. Det skete over så lange perioder, at det overskred FLAs standarder, der netop sætter grænsen ved 60 timer om ugen. Disse skal dog indeholde mindst 24 timers fritid i løbet af ugens syv dage, og også her foretog Foxconn massive overskridelser. Ifølge rapporten var der også problemer med overtidsbetalingen.


Hvad der er mere problematisk for Foxconn er, at dette arbejdspres er ulovligt ifølge kinesisk lovgivning, der foreskriver en maksimal arbejdsuge på 40 timer og et maksimalt antal overarbejdstimer på 36 om måneden.


Dertil kommer, at Foxconn har fundet sundhedsmæssige og sanitære problemer i de “kollegier”, som Foxconn har deres medarbejdere boende i ved fabrikkerne, og at der var kommunikationsvanskeligheder på fabrikkerne, der ifølge FLA førte til “en udbredt opfattelse blandt medarbejderne af, at arbejdsforholdene var usikre.”


Disse forhold bliver nu udbedret efter pres fra Apple og FLA. Ifølge pressemeddelelsen fra FLA vil Foxconn sørge for at forholdene kommer i overensstemmelse med kinesisk lov, men også hyre langt flere medarbejdere og udbetale større lønninger. Det kan få indflydelse på de priser, vi betaler for forbrugerelektronik i vesten.


Læs mere på Fair Labor Associations hjemmeside, hvor du kan finde hele rapporten.

Annonce