Forside Nyheder

Spilanmeldelse: Mass Effect 3


Episke og heroiske kampe venter i afslutningen på Biowares fantastiske Mass Effect serie når du endnu engang indtager du rollen som Commander Shepard. Fra Mass Effect 3´s første scener, hvor The Reapers indsætter et angreb mod jorden, og hvor de flotte visuelle effekter samt en fantastisk stemningsmusik lægger op til den klassiske fortælling om det godes kamp mod det onde, er man solgt.


Hvem, hvad og hvornår


Til dem som endnu ikke kender til Mass Effect-serien, så kommer her en meget kortfattet og lettere simplificeret opsummering: Vi befinder os i en ikke så fjern fremtid og menneskeheden har bredt sig over galaksen. Her har de selvfølgelig stødt på andre racer, nogle venligere stemt end andre. I gennem de 2 første spil har Commander Shepard bl.a. kæmpet imod de sagnomspundende Reapers. Sagnet fortæller, at The Reapers hver 50.000 år laver en hovedrengøring i universet og udsletter alle andre racer. Dette har menneskene og deres allierede dog nu glemt alt om, på trods af Shepards advarsler og opdagelser i de første to spil.Nu er The Reapers så ankommet og har bogstaveligt talt taget menneskene på sengen.Herfra er det op til Sheppard, at samle resten af galaksen og danne fælles front imod The Reapers. Dette lyder nemmere sagt end gjort, idet utallige generationer af fjendskab, beskyldninger og ondt blod imellem alliancens medlemmer ikke lige glemmes. Alt dette gør ME3 til et intenst drama, som veksler imellem forhandlinger og svære moralske valg og ren action. At the Reapers samtidig er en af de ondeste fjender, som jeg har stået overfor længe, gør spillet så meget mere fængende.


En teknologisk overlegen fjende, uden følelser og med en beslutsomhed for at slå dig og alle du kender ihjel(smukt illustreret i startscenen), vækkede straks min indre helt og gav mig lyst til at kaste alt fra mig og kun fokusere på at redde universet.


Gameplayet over dem alle


Til at starte med, kan man enten importere din figur fra ME2 eller starte en ny op. Om du vil spille en mandlig eller kvindelig version af Shepard bestemmer du selv og med utallige modifikationer kan du ende med at se ud som en supermodel eller som en kamphærdet rum-veteran. Hvis du importerer en tidligere gemt figur vil de valg du tog dengang også have betydning i det nye spil, hvilket understreger rollespilselementet i historien. Det som gør, at ME3 er så fedt et spil er, at man igennem dialogen har mulighed for at indvirke i hvilken retning spillet skal tage. Næsten alle dine valg får betydning for historien og bliver dermed ikke bare en overflødig del af spillet, men derimod en væsentlig del af det.I løbet af spillet venter svære moralske valg såsom om man vil redde nogle uskyldige mennesker på en fjern koloni eller hellere vil rekruttere flere tropper til at kæmpe for dig. Til at hjælpe dig igennem historien, er du omgivet af dygtige mennesker(både nye og velkendte ansigter), som du støder på undervejs rundt i universet. Om du vælger at rekruttere disse folk til dit rumskib er op til dig. Hver enkelt af disse figurer har forskellige evner og egner sig bedst til forskellige former for kamp. Du kan selv vælge hvilke af deres evner de skal specialisere sig i og dermed tilpasse dem din egen spillestil og dine evner. Dit mandskab kan dermed komme til at bestå af alt fra forskere, regulære soldater, nærkampsspecialister og teknologi specialister. Disse er en vigtig del af ME 3 og udviklingen af disse igennem samtaler og missioner i spillet er nødvendigt, hvis du ønsker at få mest muligt ud af ME3´s historie.


Mere end snak


Selvom rollespilsdelen af spillet er rigtig fedt og fylder en del, så er der selvfølgelig også en stor mængde action, som giver et godt afbræk. Til hver mission vælger du to fra dit mandskab, som skal følge dig på missionen. Selve kampene er en velfungerede og flot omgang tredje persons skydespil. Styringen er let og præcis og meget hurtig at sætte sig ind i. Dine udvalgte bidrager også til kampen og du vælger selv om de skal være helt selvkørende, eller om du mere eller mindre skal foretage alle valgene for dem. Hvis du vælger at de skal arbejde selvstændigt, så gør de det klogt og med et fornuftigt brug af deres evner.Cover systemet er blevet bedre og lettere at bruge


Under en ildkamp, kan man på en naturlig måde kigge frem for cover og afgive sine skud. Det er samtidig også blevet lettere og mere flydende, at flytte sig fra cover til cover. Nærkampssystemet er dog lidt trist og kunne have været mere udfordrende. Man kan vælge imellem 3 former for nærkamp, et almindeligt angreb, et hårdere angreb og til sidst et ?snigangreb? fra cover. Da ens fjender har en irriterende tendens til at bevæge sig, så kan det nogle gange være svært at ramme dem, samtidig med at du spammer angrebsknappen. Snigangrebet er dog ganske sjovt de steder man kan snige sig ind på en fjende, men personligt er jeg mere til angreb fra distancen – så nærkampsangrebene bliver kun en nødløsning.


En af de nye aspekter i ME3 er at man kan modificere og opgradere sine våben, så de fx bliver lettere, kraftigere, mere stabile etc. (modifikationer). Disse modifikationer finder man løbende igennem spillet og er en sjov ekstra tilføjelse til spillet.


Smukt og stemningsfuldt


Mass Effect 3´s grafik er flot og meget stemningsfuld. Bioware har lagt megen energi i at lave et futuristisk sci-fi univers med storslåede rumstationer, flotte rumskibe, fantastiske kampddragter og et flot lydbillede. Ansigtsanimationerne er troværdige, både under kampene og i cutscenerne. Stemmeskuespillet og cutscenerne er super flotte og ikke mindst relevante for historien og oplevelsen.Online


Som noget ganske nyt har Mass Effect 3 en mulitplayerdel, hvor du sammen med venner eller andre online spillere kan tage kampen op imod dine fjender i et holdbaseret spil.
I mulitplayerdelen er du som sagt en del af et hold på max 4 spillere, som kæmper imod computeren. I skal sammen nedkæmpe 11 runder af kampe imod stadig stærkere fjender og undervejs opfylde forskellige missionsmål såsom at hacke en computer, slå bestemt fjender ihjel eller bare simpel overlevelse.
Undervejs optjener man XP og credits, som du kan bruge til, at opgradere dine evner eller til at købe nye våben.

Det både lyder og er ganske simpelt, men samtidig også ganske underholdende. AI-fjendernes kunstige intelligens er ganske god og de bliver løbende sværere at nedkæmpe, især hvis man ikke kæmper som et hold. Man kunne dog godt have ønsket sig en lidt større mulitplayerdel med flere baner, muligheder, missioner etc.

En af de sjove ting er, at man kan spille nogle af de racer, som man ikke kan i single player delen og dermed få adgang til lidt andre evner end i single player delen. 
Udover dette er det værd at nævne, at som alting i Mass Effect serien, så kan din single player del blive påvirket af hvor meget og hvor god du er i multiplayerdelen. Så jo mere du spiller af multiplayerdelen, jo flere ressourcer får du i singleplayerdelens endelig kamp imod The Reapers. Opsummering


Man kan kort fortalt sige, at alt det der var godt i henholdsvis Mass Effect 1 og 2(og det var rigtig meget) har man beholdt og gjort en smule bedre samt tilføjet et lille twist. Der er simpelthen så mange gode ting at nævne omkring Mass Effect 3, men at nævne dem alle ville tage for lang tid og ødelægge lidt af overraskelserne. Jeg er endnu engang blevet overbevist om at Bioware er en af de absolut bedste udviklere til at fortælle en fantastisk historie, samtidig med at man pakker det ind i flot grafik og god action. Mass Effect 3 er en værdig afslutning på en fantastisk serie og nu kan vi så se fremad mod Dragon Age 3, som venter i horisonten. Mass Effect 3 er absolut et af de bedste spil, som er kommet længe og vil give dig rigtig mange gode timer foran skærmen. Hvis du er fan af rollespilsgenren, vil du kunne lide dette spil, selvom det er mere lineært end fx Skyrim. Er du ikke til rollespil, vil du stadig kunne lide det, da missionerne og action sekvenserne er flotte og udfordrende. Mass Effect har nogle små skønhedsfejl hist og her med lidt hakkende grafik i visse cutscener og lidt små pixelfejl. Men dette er i småtings afdelingen og kan ikke trække det samlede flotte indtryk ned.


Karakter: 9/10


 


Udlånt af Electronic Arts


Udkommer til PS3, Xbox 360 samt PC


Testet på PS3

Annonce