Forside Nyheder

Mere sort skærm hos YouSee under CL-finale ?

 


 


TV-billederne fra Champions League finalen er en kompliceret transmission med lidt større risiko for fejl, varsler YouSee. Mon vi kan vente sort skærm igen?


Kunder hos YouSee har været sat på en hård prøve i år. Flere tekniske fejl har gjort livet surt for seere hos landets største kabel-tv selskab. Ikke mindst de sportsinteresserede har fået deres tålmodighed sat på prøve.


Her er nogle highlights fra i år:
  • 10/1 : Landsdækkende sort skærm i en halv times tid imellem kl. 19:30 og 20:00
  • 12/2 : Landsdækkende billed- og lydudfald om aftenen. 400.000 kunder direkte berørt i en times tid, resten af landet berørt kortvarigt. Det generede bl.a. Champions League håndbold med AG København
  • 17/4 : Landsdækkende fejl på adskillige satellitkanaler hele aftenen den dag, hvilket bl.a. gik ud over de mange seere der sad klar til at se 1. semifinale i Champions League imellem Bayern og Real Madrid.
  • 26/4 : Lydproblemer på den 2. Champions League semifinale hos YouSee, også her gik det ud over Real Madrid og Bayern. En fejl der dog lå i Viasats ende og ramte alle TV-distributører.
  • 30/4 : Billed- og lydudfald i Københavns-området der bl.a. ramte engelsk fodbold.


 Denne tur på 150.000 km. skal TV-signalerne igennem på lørdag under finalen i Champions League


 


CL-Finalen lørdag d. 19/5


Ovenpå den omgang har YouSee nu udsendt en “varsel” om Champions League finalen lørdag, hvor de “advarer om” at det er en kompliceret TV-transmission med lidt større risici for fejl.


Tv-billederne fra finalen i fodboldens Champions League rejser nemlig næsten 150.000 km for at nå frem til danskernes tv-skærme på lørdag. Undervejs passerer signalet to tv-satellitter, tre landegrænser og lang række tekniske processer, inden de via YouSee?s hovedstation bliver sendt ud til de hjemlige kabel-kunder.


?En transmission som den på lørdag er et kompliceret teknisk puslespil, hvor en lang række elementer skal spille perfekt sammen. Det giver lidt større risiko for fejl, men vi og vores samarbejdspartnere har sat alt ind for at sørge for, at det bliver en god tv-aften,? siger teknisk direktør Jørgen Michaelsen, YouSee.


 En anden illustration af TV-signalernes vej fra CL-finale til YouSee (Tryk på billedet for et større)


 


Hos YouSee er selskabets hovedstation på Borups Alle i København det absolutte knudepunkt under kampen. Her modtages og bearbejdes tv-signaler fra danske og internationale tv-stationer for at blive sendt videre til ca. 1,4 millioner husstande fordelt over hele landet. 


YouSee har permanent 15 paraboler på bygningens tag til at pege mod den sydlige del af himmelrummet, hvor tv-satellitterne hænger i en geostationær bane 36.000 km fra jorden. Selskabet distribuerer ca. 150 forskellige tv-kanaler og langt de fleste bliver hentet til landet via satellit, som tilfældet er med 3+, der viser kampen på lørdag. Det var en teknisk fejl i det anlæg, som behandler satellit-signalerne, som den 17. april var skyld i, at YouSee?s kunder oplevede billedudfald under den første semifinale mellem Bayern München og Real Madrid. 


YouSee producerer i øvrigt ikke kun én, men flere forskellige tekniske versioner af hver enkelt tv-kanal i kabel-nettet. Kanalen 3+ distribueres således i ni forskellige versioner (bl.a. HD, standard digital, analog og IPTV), mens en kanal som f.eks. 6?eren kommer i ikke færre end 14 forskellige versioner. Selv om der indholdsmæssigt kun er tale om ca. 150 forskellige kanaler, bliver der således sendt ca. 600 teknisk forskellige tv-kanaler ud fra Borups Alle hver dag året rundt.


Champions League-finalen på lørdag kan ses af ca. 900.000 af YouSee?s kunder. Dertil kommer ca. 150.000 kunder hos andre tv-udbydere, som køber signal fra YouSee.

Annonce