Forside Nyheder

WPC dag 1: Vi har prøvet en Windows 8-tablet


 


Indledning


Recordere fik på WPC lov til at prøve Windows 8 i tablet-form. Og vi blev på ingen måde skuffede, selvom der hverken var tale om en ægte Surface-tablet eller en færdig udgave af Windows 8.


Hvis man har pengene og de rette forhandlerkontakter, kan man faktisk allerede købe en Windows-tablet nu. Samsung har i et stykke tid lavet en Intel-baseret Windows-“Slate”, som kan køre en fuld Windows 7. Men den kan naturligvis også køre en fuld Windows 8, og der skal nok være nogle blandt Recorderes læsere, der allerede har investeret i en sådan Samsung og har smidt en af de frit tilgængelige Windows 8-betaer på den.


Så heldig har Recorderes udsendte til Microsoft WPC – Worldwide Partner Conference – dog ikke været endnu. Derfor tog vi imod med kyshånd, da vi fik tilbudt at låne en tablet med Windows 8 på, blot for at kunne give lidt førstehåndsindtryk fra Windows 8-oplevelsen i tablet-form.


 


Gammel Beta – Positivt indtryk


Det skal siges, at den tablet, vi fik lov at låne i et par timer, var med en ældre beta-version af Windows 8 end den Release Preview, der lige nu er tilgængelig, men det handlede i første omgang også bare om at se, hvordan Metro-interfacet fungerer og hvordan oplevelsen er helt generelt. Og eftersom tablet’en var udstyret med en Windows 8 Pro-beta, ville vi også kunne se, hvordan den “almindelige” Windows-oplevelse er, når man ikke har noget tastatur eller en mus.


Der er altså på ingen måde tale om en test, men blot en hands-on førstegangs-oplevelse.


Førstehånds-indtrykket er, til trods for beta-tilstanden, ret positivt. Samsung-tablet’en er en stor fætter, der vejer som et ondt år, men det er ret nemt at forestille sig, hvordan det bliver at arbejde med Surface, der er både mindre og væsentligt lettere end den, vi prøvede.


Da der reelt er tale om en fuld Windows-installation på en mini-PC, bød den første opstart fra sleep-tilstanden på en velkendt pause, som man ellers ikke kender fra tablets. Windows skulle lige vågne op, akkurat som den gør på en almindelig PC. Men det tog kun et par sekunder., og det er kun, når den har været i søvntilstanden i et stykke tid, dette sker.


 


Visuelt kodeord


Den næste rigtige Windows 8-oplevelse var måden, man låser skærmen op på. Windows 8 kan benytte det såkaldte Picture Password, hvor du trækker fingeren langs linjer i et billede, du selv har sat ind, for at angive “kodeordet”. Det tog noget tid at vænne sig til, men så snart det sad i fingrene var det en meget bedre oplevelse end at skulle taste kodeordet ind hver gang, som man har skullet på Windows indtil videre.


Apropos at taste, så giver Windows 8 een mulighed for at bruge et tommelfinger-tastatur, hvor tastaturet er delt på midten og skubbet ud til hver side. Det var lidt svært at få til at fungere flydende, fordi Samsung-slaten er så bred. Det vil formodentlig fungere bedre på Surface.


En fordel ved Windows 8s Metro-interface og dets samkøring med resten af de Win 8-devices, der bruger Metro, er at man blot behøver at taste den email-adresse ind, som man bruger til Microsoft-services, og akkurat som på Windows Phone, bliver alt derefter sat automatisk op.


Således var alle de Facebook- og Twitter- og mail-opsætninger, som undertegnede har bygget ind i sin Windows Phone, allerede klar, da vi startede tablet’en op. Det er cool.


 
 


Metro er fantastisk


I brug er Metro-interfacet ret fantastisk. Man finder lynhurtigt ud af at bruge de slide-in-muligheder, der er. For eksempel er det meget brugbart med den lille menu, der kommer ind fra højre med start-knap, indstillinger m.m., og muligheden for at få et overblik over åbne apps og browser-vinduer ved at lade fingeren glide ned fra toppen fungerer glimrende.


Til alle jer, der har prøvet disse funktioner i Windows 8 med en mus og et tastatur: Det er en HELT anden oplevelse at gøre det med fingrene.


Der er ingen tvivl om, at Metro-interfacet og de apps, der kører heri, er helt suveræne. Afviklingen er superglat som vi kender det fra Apples produkter, og langt mere intuitivt end man kender det fra Android. Brugervenligheden er helt i top. Det tegner rigtig fint for Surface med Windows RT ombord, især for dem, som i forvejen er glade for Metro-platformen f.eks. på Windows Phone.


Lidt sværere er det med Windows 8 i dens oprindelige “Windows-form”.


 


Den gamle Windows hører til på en PC


Det gode er, at Windows-programmer som f.eks. Word starter LYN-hurtigt op, når de aktiveres fra Metro. Den indbyggede SSD spiller helt sikkert ind her. Og det er egentlig heller ikke så mærkeligt, som man skulle forvente, at se disse fra PC’en så velkendte programmer på en tablet-skærm.


Brugen er dog lidt mere problematisk. Hvis man for eksempel er vant til at navigere med musen en hel del, for at markere tekst eller felter i et Excel-ark, vil man hurtigt blive frustreret over, hvordan det er at navigere med fingrene i stedet. Hvis man har prøvet en af de gammeldaws, konverterbare tablet-pc’er, kender man problematikken.


Dertil kommer, at et tablet-tastatur aldrig vil kunne erstatte et rigtigt tastatur for seriøst arbejde. Og Microsoft har ikke udnyttet de tablet-specifikke fordele, der er ved touchskærme. Man kan for eksempel ikke zoome med to fingre på desktoppen. I Windows Explorer-vinduerne kan man zoome en smule ind, men det er begrænset. Det kan dog godt lade sig gøre at zoome på denne måde i f.eks. Word, hvilket gør det en anelse nemmere at bruge Word i tablet-formen.


  


Windows Pro til arbejde, Windows RT til privat brug


Og så er der den sædvanlige Windows 8-udfordring, at der ikke er nogen Start-knap, hvilket kræver en hel del tilvænning. På den anden side er det også Start-menuen, der igennem tiden har været mest besværlig at bruge på touch-skærme på de gamle tablets.


Med andre ord vil det formentlig kun være de, der har brug for at kunne køre Windows-programmer på deres tablet, f.eks. i erhvervs-øjemed, der vil få glæde af at kunne bruge Windows i den gamle form på en Windows-tablet. De fleste vil nok stadig bruge en lap- eller desktop til seriøst arbejde og en tablet til surf, underholdning og kommunikation med vennerne, samt email.


Men overordnet set er vores vurdering, at der er endog meget god grund til at glæde sig til Surface og de andre Windows-tablets, der vil oversvømme markedet i løbet af efteråret. De mest anvendelige bliver dog uden tvivl RT-versionen, der holder sig til Metro-interfacet, har lang batteritid, samt en slank og let formfaktor. 

Annonce