Forside Nyheder

Hobbitten kommer i 48 FPS


Til trods for hovedrysten og vrede fans, får “The Hobbit” alligevel lov at blive vist i 48 fps. Men kun i begrænset omfang.


Der var ikke mange, der var begejstrede for den bid af “Hobbitten”, de fik lov at se på Comic-Con sidste år. Peter Jackson viste nemlig en teaser af sin seneste tilføjelse til Tolkien-filmene i det format, den er skudt i, hvilket blandt andet indbefatter en dobbelt framerate. Det vil altså sige 48 billeder i sekundet, modsat de 24, der er normalt for biograffilm.


Publikum syntes, at filmen lignede noget, nogen havde skudt med et hjemmevideokamera – altså lige med undtagelse af de mærkelige væsener og vilde effekter, der dukkede op på skærmen.


Efter pres fra fans og distributører blev filmselskabet Warner Bros. og Jackson således enige om, at filmen skulle distribueres i 24 frames per sekund. Men der kommer rent faktisk en version i 48 FPS. Det skriver branchebladet Variety, der har opsnappet fra Warner Bros., at man kommer til at kunne finde den særligt udvalgte biografer. Det hedder sig endda, at Warner vil udvide mængden af biffer, der får adgang til HFR(High Frame Rate)-udgaven når del to og tre af “The Hobbit” bliver sendt ud.


Om en af dem ligger i Danmark vil tiden vise, men  om ikke andet, kommer der sikkert en udgave på Blu-ray, der har den sidste “halvdel” af filmens billeder med.


Ifølge Variety-artiklen er der også tekniske årsager bag valget af en begrænset 48 FPS-distribution. Angiveligt er de mest udbredte D-cinema-projektorer ikke lavet til at håndtere så høje frame rates endnu.

Annonce