Forside Baggrund

Kommentar: Apple står ved porten til 16:9 nu


En tilbehørs-leverandør postede dette forleden af et iPad mini cover. Bemærk skærmformatet. Foto: 9to5Mac


 


Redaktionel kommentar


Apple kan stå overfor en udskiftning af alle iOS-enheder dette efterår. Et valg der handler om meget mere end blot et nyt dock-stik.


Da jeg første gang hørte rygtet, om at Apple muligvis udskifter alle deres iOS-enheder dette efterår, var min første tanke: Selvfølgelig, nu giver det pludselig mening.


Jeg må indrømme at tanken om en helt ny pallette af iOS-enheder ikke havde strejfet mig før; Men efter at have vendt tanken syntes jeg at den ligger lige til højrebenet for Apple.


 


Mindre dock-connector


Et nyt og mindre dock-stik har været angivet som årsagen til at Apple skulle vælge at skifte hele flåden af iOS-enheder dette efterår, men jeg ser det mere som en følge-beslutning.


Altså at Apple havde valgt at udskifte alle iOS-enheder denne gang, og derfor vælger de samtidig at gå over på den ny og mindre dock-connectior, som de sikkert har haft klar i skuffen i et stykke tid nu.


 


 Video der angiveligt viser den ny 16:9 iPhone-front, sammenlignet med en iPhone 4S-front.


 


Lækkede fotos


I det seneste stykke tid har vi set fotos og videoer af formodede designs på flere nye Apple-enheder. De fleste gående på løsdele til den næste iPhone, som mange forventer annonceres på et event til september.


Men de seneste dage er der også begyndt at dukke fotos op af reservedele, der angiveligt skulle være til den nye iPad mini. En ny og mindre iPad, der ligeledes ventes annonceret til september, selvom denne dog først skulle dukke op i butikkerne senere på året.


Nogle af disse fotos viser det ny og mindre dock-stik, men også noget andet.


 Et af flere lækkede fotos der viser bagsiden af en iPad mini, tydeligvis i 16:9 format.


 


16:9 banker påApples skærmopløsninger


iPhone (og iPod Touch) har et skærmformat på 3:2 :  • iPhone til iPhone 3GS: 480 x 320 pixels.
  • iPhone 4 og 4S: 960 x 640 pixels.

iPad har et skærmformat på 4:3 :  • iPad og iPad 2: 1024 x 768 pixels.
  • iPad (nr. 3): 2048 x 1536 pixels.

Bemærk iøvrigt at Retina-displays holder præcis en fire-dobling af pixels (dobbelt op på hvert led) for at holde samme skærmformat og gøre det mere enkelt for App-udviklerne at udnytte skærmen.


 


16:9 på iOS


Vi har allerede set oplysninger om at næste iPhone benytter følgende display:  • Næste iPhone: 1136 x 640 pixels

Bemærk valget af præcis den opløsning gør at Apple-enheden kan gengive alle eksisterende Apps 1:1 uden skalering, der kommer blot til at være sorte striber i siderne for de gamle ikke-opdaterede Apps.


Hvad angår mulige 16:9 iPads, der kan vi regne os frem til hvilke opløsninger Apple sandsynligvis går efter:  • iPad mini i 16:9: 1365 x 768 pixels.
  • Næste iPad i 16:9: 2730 x 1536 pixels.


Hvis vi antager at nogle af de lækkede billeder og videoer er ægte, så er der én nyhed som går igen.


Noget som Apple ikke har dyrket før under iOS: 16:9 formatet.


I Apples økosystem arbejder Apps med faste opløsninger. De er skrevet så skærmbillederne passer præcis til de enheder som de vises på.


Men det har givet nogle spøjse afvigelser, i det iPhone arbejder med et skærmformat på 3:2, mens iPad arbejder med et andet på 4:3, og endelig er der Apple TV og Airplay der primært arbejder med 16:9.


 Næste iPhone med 16:9 display? Foto: 9to5Mac


 


Hvorfor 16:9?


Hvorfor denne interesse for 16:9? Klart, det giver en mere naturlig gengivelse af TV og film, da det må siges at være det primære display-format i dag.


Men jeg tror det handler om en strategi, hvor alle Apple-enheder skal flyttes over på samme skærmformat.


Apple er formentlig godt igang med deres første TV-apparat nu, og med dette følger en masse forskellige indholdstjenester, spil og anden underholdning.


Samtidig udbygges deres trådløse udveksling via Airplay løbende, og vi har næppe set alle muligheder på fra den kant endnu.


Hele dette univers har brug for en fælles reference, et fælles skærmformat. Slut med telefoner der er 3:2 format, iPads der er 4:3 format, computerskærme på 16:10 format.


Nu skal alt være 16:9, og Apple kan have nogle ekstra es i ærmet, for at gøre det for alle enheder nu og her.


 


Men også en ny stor 16:9 iPad?


Lad det være sagt med det samme, der er ingen teknologisk grund til at Apple skal udskifte det hele nu, og de kan sagtens vente med en ny iPad til foråret som “normalt”.


Men den nuværende iPad blev angiveligt en plan B, fordi Sharp ikke var klar med det display Apple helst ville have til den. Sharp laver nogle såkaldte inCell displays, hvor selve touch-delen ligger flettet sammen med de enkelte pixels. Det giver et tyndere og lettere display.


Den nuværende iPad endte også med at blive en anelse tykkere end iPad 2, fordi Apple måtte vælge plan B med et mere traditionelt display. Det højopløselige display der blev valgt istedet, krævede samtidig mere bagbelysning pga. øget pixel-tæthed, og mere bagbelysning krævede mere batteri.


Mere batteri og mere bagbelysning betød en tykkere ny iPad, der samtidig var lidt tungere end iPad 2.


Det er derfor ikke utænkeligt at Apple vælger også at skifte den store iPad dette efterår, for at komme med en ny tyndere og lettere udgave i 16:9, der samtidig er udstyret med det ny og mindre dock-stik. 


 I seneste iOS beta 4 er der kommer understøttelse for en hjemmeskærm tilpasset den øgede højde. Foto: 9to5mac.com


 


Konklusion


Et rygte om at Apple står overfor at udskifte hele molevitten af iOS-enheder giver god mening.


Med den øgede konkurrence, den kommende indholds-platform i forbindelse med Apples TV, det nye dock-stik og et muligt ønske om endnu tættere integration enhederne imellem, der kan Apple godt bruge sådan en “stor-satsning”.


Det der taler imod er at Apple normalt ikke lancerer så meget samtidig, nyhederne plejer at komme mere drypvis. I forhold til en ny stor iPad er den nuværende model jo også forholdsvis ung endnu.


I den seneste iOS beta 4 er der kommet en ny hjemmeskærm til iPhone, hvor layout er tilpasset den øgede højde i 16:9. Men ikke noget der indikerer at iPad også skulle gå på 16:9.


Så intet er sikkert før Apples topboss Tom Cook går på scenen den 12. september, eller en anden dag i september, og fortæller lidt mere om deres strategi for iOS.


Og hvem ved, det kan være at vi kun vil se en ny iPhone, en iPad mini og en iPod Nano den dag, og så kommer der et nyt event til oktober med iPad “maxi” og iPod Touch.


Rygter eller ej, en ting er dog sikkert:


Der er tegn i luften for et spændende efterår, med Samsung, Nokia, Microsoft og Apple som nogle af aktørene.

Annonce:
Forrige artikelVIND en MAXIMUM Mobile DAB+ radio.
Næste artikelApple fremlægger tungt bevis i Samsung-retssagen
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.