Forside Baggrund

Klumme: Din subwoofer spiller ikke bas!


 


Okay, inden jeg bliver overfaldet af gør-det-selv entusiaster med fire 21″ enheder i subwooferen der fortæller mig at DERES subwoofer tihvertifald spiller bas, så tillad mig forklare…


En subwoofer er som sådan ikke beregnet til at spille bas. Den er beregnet til at spille SUB-bas.


Ordet “sub” dækker faktisk over at den spiller dét der ligger UNDER bas-området. Indrømmet, i praksis spiller den også NOGET af bas-området, men pointen er at dét man forstår ved “bas”, den dybe del af lyden, ikke stopper ved de 80-100 Hz hvor subwooferen typisk stopper, og de øvrige højttalere tager over.


Det er ikke helt fast defineret hvad der er bas, og hvad der er mellemtone, så afhængigt af hvem man spørger kan man få forskellige svar. Men se for eksempel denne oversigt over forskellige musik-instrumenters frekvens-område: link


 


Bas er 60-250 Hz


Bemærk at sub-bas hér defineres som under 60 Hz, mens “bas” er 60-250 Hz. Det interessante i denne sammenhæng er at dét der skal give musikken varme og fylde, rent faktisk ikke er den dybeste bas, men dét der ligger i området mellem 100 og 250 Hz (cirka).


Grunden til at det er vigtigt at forstå, er at der er rigtigt mange mennesker der tror at når bare man har en subwoofer, så er det lige meget hvor små éns øvrige højttalere er – man har jo subwooferen til at spille bas, ikke? Men dén går altså ikke, selv om du har en subwoofer, så skal dine øvrige højttalere stadig være store nok til at spille bas!


 


De øvrige højttalere spiller bas


Ganske vist ikke den dybeste bas, det klarer subwooferen, men dén bas der skal give lyden varme og fylde, den kommer ikke fra subwooferen, men fra de øvrige højttalere. Det er dérfor et højttalersystem med meget små satellit-højttalere og en subwoofer oftest lyder tyndt og presset, uanset hvor meget du skruer op for subwooferen.


Problemet er at der mangler noget dynamik i dét område som subwooferen slet ikke spiller, og som satellit-højttalerne er for små til at gengive ordentligt. Subwooferen støtter kun med det allerdybeste, hvis satellit-højttalerne lyder tyndt uden subwoofer, så gør de det også med subwoofer.


En del af misforståelsen stammer altså fra den fejlagtige opfattelse at en subwoofer er en bas-højttaler. Se for eksempel på en typisk tre-vejs gulvhøjttaler som denne: link


Logikken er, at hvis vi fjerner bas-enhederne og lægger dem ned i subwooferen, så behøver vi kun mellemtone-enhed og diskant i højttaleren. Men det er helt forkert – læg mærke til specifikationerne på højttaleren: Bas-enhederne i denne højttaler spiller helt op til 500 Hz.


 


Gå efter gode satellitter


Hvis vi sætter en subwoofer til at spille området fra 80 Hz og ned, så mangler vi stadig noget til at spille området fra 80-500 Hz – og grunden til at dét normalt er bas-enhedernes opgave, er at der faktisk skal flyttes ret meget luft i dette område, og det gør den større enhed ganske enkelt bedre.


En bas-enhed spiller altså en meget større del af musikken end en subwoofer gør, og derfor kan vi ikke erstatte en bas-enhed med en subwoofer.


Med andre ord: Næste gang du overvejer at købe et sub/sat system, så overvej lige om satellit-højttalerne nu også spiller bas nok!


Hvis du vil høre hvordan forskellige toner lyder, kan du for eksempel downloade .wav filer med bestemte frekvenser her: link

Annonce