Forside Baggrund

CD’en fylder 30 år

Philips CD100 var første CD-afspiller fra den hollandske elsktronikproducent.

Tillykke til Compact Disc, som runder de 30 år. Første album udkom den 1. oktober 1982.

Den 31. august 1982 indkaldte fire selskaber til pressemøde i Tokyo. Det var elektronikproducenterne Sony og Philips, sammen med pladeselskaberne CBS/Sony og Polygram.

Et nyt musikmedie var klar, CD’en var klar til at blive født. Den lille blanke skive på 12 cm i diameter.

Selve premieren var d. 1. oktober 1982, hvor Billy Joels album “52nd Street” var det første af i alt 50 titler som åbnede ballet.

Som med alle nye teknologier, så tog det nogle år om at vinde fodfæste. Afspillerne var dyre, og udvalget endnu ikke på højde med LP-pladerne. Og så var der jo lige det med lydkvaliteten, dette nymodens væsen kunne jo ikke helt hamle op med musikkens kongeformat LP’en.

 

Første album på CD, Billy Joel 52nd Street, udkom 1. oktober 1982.

 

Første afspiller i 1982

Verdens første CD-afspiller var Sony CDP-101. Den udkom også 1. oktober 1982. Philips fulgte efter i marts 1983 med model CD100, som blev den første europæiske CD-afspiller.

Inden de nåede så langt kørte der en formatkrig i kulissen. Der var hele tre konkurrende formater, men det nåede aldrig at blive til en egentlig krig om kunderne ude i butikkerne, for næsten alle producenter valgte at følge CD-formatet udviklet af Philips og Sony i fællesskab.

På den måde nåede CD’en at blive en industri-standard, allerede inden for første indspilninger og afspillere nåede på markedet.

ABBA-albummet “The Visitors”  var blandt de første europæiske album i storproduktion.

Tillykke med de 30 år.

 

Sony CDP-101 var verdens første CD-afspiller.

 

Annonce