Forside Baggrund

YouSee slukker for de første digitale TV-kunder


 


 


Digitale TV-kanaler står for skud nu hos YouSee


Når YouSee næste år slukker for de ældre digitale kanaler, så ventes det at berøre flere tusinde kunder med ældre digitalt modtager-udstyr.


YouSee tager næste år hul på digitale kanalomlægninger, der vil berøre kunder med ældre digitalt modtage-udstyr. Det er kunder med modtageudstyr af typen MPEG-2, der kan se frem til at måtte ud og investere i enten nye TV-bokse eller nye TV-apparater, hvis de vil bevare det kanaludbud som de har i dag.


Årsagen er at YouSee i 2013 begynder at slukke TV-kanaler, der sendes ud via digitalt kabel-tv, via den aldrende MPEG-2 standard.


Hidtil har det kun været kunder på analogt kabel-tv der har været berørt af løbende kanal-sluk, men nu indhenter udviklingen også de første digitale TV-kunder.


 


Antenneforeninger varskoes


YouSee er begyndt at varsko antenneforeninger og kabel-tv anlæg om de forestående ændringer. I bestyrelsesberetningen fra Varde Antenneforening, hvor YouSee er underleverandør af TV-signaler, står blandt andet:


“Ud over at sende programmer analogt sender vi også programmerne i den lidt ældre MPEG2 standard samt i MPEG4 standard. I 2013 (formentlig i 2. kvartal), stopper man med at sende MPEG2 signalerne. Dette kan betyde, at nogle medlemmer med ældre fjernsyn skal investere i en boks, et nyt fjernsyn eller nøjes med at se signalerne analogt.”


 


TV-producenter varskoes


Producenter af TV-apparater og andet modtagerudstyr orienteres også i denne tid. I forbindelse med at YouSee orienterer om flere HD-kanaler skriver de også:


“SD-versionerne vil fortsætte i vores netværk, men da der løbende vil være færre DVB-C-enheder, der kun understøtter MPEG-2 og ikke MPEG-4, så evaluerer vi på et muligt MPEG-2 sluk for kanaler, der allerede udsendes i MPEG-4.”


 


 YouSee kabel-tv sender TV-kanaler på 3 måder. Det er digital SD (MPEG-2) der berøres her.


 


 


YouSee bekræfter Digital SD sluk


Hos YouSee kabel-tv bekræfter man, at et begyndende MPEG-2 sluk på landets største kabel-tv selskab, er under forberedelse.


“Det er korrekt. Vi overvejer at begynde at lukke ned for MPEG2-versionerne af de kanaler, som vi også har i MPEG4 (HD)”, udtaler presse- og kommunikationschef i YouSee, Ib Konrad Jensen til recordere.dk, og uddyber:


“Baggrunden er, at vi på nuværende tidspunkt dobbelt-distribuerer op mod 30 kanaler i både SD og HD. Vi har konstant brug for kapacitet, og vi kan frigøre en hel del ved at lukke SD-versionerne og nøjes med at distribuere HD-versionerne.”


 


YouSee: Under 50.000 kunder ventes berørt


YouSee har ikke lagt sig fast på omfanget endnu, ligesom der endnu ikke er fastsat en dato for hvornår de første digitale TV-kanaler, baseret på MPEG-2, lukker og slukker.


“Vi begynder tidligst på det en gang i løbet af 2013, og omfang og tidspunkt har vi ikke lagt os fast på endnu.” fortæller Ib Konrad Jensen til recordere.dk


YouSee ved reelt ikke hvor mange TV-apparater, HDD-recordere, settop-bokse og andet modtagerudstyr der har en digital kabel-tuner (DVB-C) som kun kan håndtere MPEG-2, og ikke det nyere MPEG-4 (der inkluderer MPEG-2).


“Vi har ikke noget præcist billede på, hvor mange kunder, der har MPEG2-modtagere, men vi skønner, at det er noget under 50.000”, lyder det fra Ib Konrad Jensen til recordere.dk


 


 Ældre YouSee-modtagere som Sagem 60 kan kun modtage digital SD (MPEG-2)


 


 


Modtager-udstyr der er berørt


Der findes da heller ikke en opgørelse over, hvilket TV-udstyr der står til at miste TV-kanaler, i takt med at YouSee slukker for dem. Så det må bero på skøn, som det YouSee kommer med.


De første TV, HDD-recordere og settopbokse solgt i Danmark, til brug på digitalt kabel-tv, indeholdt kun kabeltuner til Digital SD (DVB-C MPEG-2).


Men det vides ikke hvor meget udstyr af den type der findes i de danske hustande, og dermed heller ikke hvor meget af det der endnu er i “aktiv tjeneste” på YouSee kabel-tv.


Vi ved dog at også ældre YouSee-bokse bliver berørt. Det gælder eksempelvis den tidligere populære Sagem ICD60 modtager (billedet ovenfor). Kunder der endnu benytter den modtager vil blive direkte berørt.


 


Tjek selv


Det er nemt at tjekke om jeres hustand vil blive berørt af omlægningerne på YouSee kabel-tv i 2013.


Hvis jeres modtageudstyr kan fange HD-kanaler som DR HD og TV 2 HD, så er det en MPEG-4 HD tuner der sidder i apparatet, og I vil ikke miste nogen TV-kanaler.


Modtager I derimod digitalt kabel-tv fra YouSee, men uden at kunne se HD-kanalerne, så får I brug for at udskifte modtagerudstyr til næste år, hvis i ønsker at bevare de samme muligheder og det samme kanaludbud som i dag.

Annonce