Forside * Nyheder

Anmeldelse af Microsoft Surface RT


Microsoft Surface RT er en tablet der skiller sig ud fra mængden, særligt med tastaturet på.


 


Indledning


Efter 10 dage sammen med den nye Microsoft Surface RT tablet, er det blevet tid til at gøre status.


Surface RT er en smuk, robust og veldesignet tablet, der har ambitioner om at kunne meget mere end bare at servere websider, e-mail og simple apps, men Microsofts kreation hæmmes af Windows RT, der plages af børnesygdomme.


Jeg har nu spenderet 10 dage med Microsoft Surface RT, og den er allerede blevet en del af min digitale hverdag.


Den er forfriskende anderledes end Apples iPad og de mange Android-tablets derude, og hele grundtanken om, at du skal kunne være produktiv på en tablet er rigtig appellerende.


 


 Startmenuen i Windows RT er forfriskende i forhold til hvad vi er vant til hos iOS og Android.  


 Sådan tager Recordere.dk sig ud i Internet Explorer 10 på Surface RT.


 Flueoversigt over alle apps og elementer i Startmenuen.


 


 


RT Vs. Pro


Inden vi kommer alt for godt i gang med selve anmeldelsen af maskinen, så lad os tage et hurtigt kig på softwaren inden i. For selvom man umiddelbart skulle tro, at Surface kommer med Windows 8, så er det i stedet operativsystemets nye lillebror – Windows RT – der kører på den 1,3-gigahertz hurtige Tegra 3 quadcore-processor.


Windows RT leverer samme brugerflade som Windows 8, men hele koden er skrevet til at kunne køre på ARM-baserede processorer som dem, der sidder i vores smartphones, tablets og andet bærbare grej.


Og konsekvensen er, at Windows RT ikke kan køre traditionelle Windows-programmer, der er skrevet til at virke på x86-baserede processorer som dem, Intel og AMD har leveret til vores computere i årevis. Vil du have apps på din Surface-tablet, så skal du downloade dem fra den indbyggede Windows-butik, men mere om det senere i anmeldelsen.


Tidligt næste år kommer Microsoft ud med Surface Pro, der vil køre Windows 8 og have indmad fra Intel, nærmere specifikt Intel Core i5 baseret på den spritnye Ivy Bridge-arkitektur. Surface Pro-maskinen vil have en profil på 13 millimeter og veje 900 gram. Det skal sammenlignes med Surface RT, blot er 9,3 millimeter tynd og vejer 680 gram.


 


 Surface tager sig godt ud og oser af kvalitet. 


 


 


Det er kvali-varer


Det er lykkedes Microsoft at skabe en tablet, skriger af kvalitet og som uden tvivl kan tåle det farlige liv på farten. Den føles marginalt tungere og tykkere end en nyere iPad, men til gengæld får du også en større skærm på 10,6-tommer, der leverer 1366 x 768 pixel opløsning.


Selve billedkvaliteten er i top, og den nye Windows-brugerflade står flot på skærmen, og ligeledes gør fotos og video. Apples nye iPads leverer dog en væsentlig flottere og skarpere oplevelse, når vi snakker tekst på websider og e-bøger.


Det er svært at beskrive det industrielle design, men det føles mere “maskulint” og “seriøst” end Apples afrundede hjørner og brug af aluminium, og Samsungs ivrige brug af plast. Selve kabinettet er kreeret af en hårdfør aluminiumslegering, og i højre side sidder et magnetisk oplader-stik á la Apples MagSafe, en speciel videoudgang og ? en USB-port. Sidstnævnte indikerer, at der ikke er tale om en helt almindelig tablet.


Det samme gør den skjulte støttefod på bagsiden, der kan foldes ud og lader Surface stå af sig selv på et bord eller anden stabil overflade. Når støttefoden er slået ud, er der adgang til en lille port, hvor du kan isætte et MicroSD-kort, og taget i betragtning af, at 64GB-kort kan købes for en slik, så er det oplagt at udvide lagerpladsen.


Det er værd at nævne, at selvom vores Surface RT kommer med 32GB indbygget lagerplads, så er der kun 20GB ledige til apps og filer. Har du planer om at proppe din Surface med fotos, film og musik, så giver det god mening at investere i et 32- eller 64GB MicroSD-kort.


 


 Plads til MicroSD-kort gemmer sig bag støttefoden. 


 


 


Se så at komme i sving


Microsoft har en ambition om, at du skal kunne få noget fra hånden med Surface RT. Operativsystemet gør det muligt at have to samtidige apps på skærmen, og maskinen kommer med Office 2013-pakken, bestående af Word, Excel, PowerPoint og OneNote.


Du slår simpelthen bare støttebenet ud, tilslutter Microsofts geniale Touch Cover med indbygget tastatur og pegepind, og så kan du ellers gå i gang med at forfatte lange Word-dokumenter, rode med husholdningsbudgettet i Excel eller pille ved den der vigtige præsentation som du skal give på mandag i PowerPoint.


Som udgangspunkt kommer Surface RT i en bundle med Touch Cover, der er tre millimeter tyndt og som på indersiden har et fuldt tastatur og en pegeflade.


Der er tale om et forholdsvist rigidt cover, der beskytter skærmen på Surface, når du render rundt med den eller har den i tasken. De berøringsfølsomme taster er overraskende funktionelle, og selvom du skal bruge et par dage på at mestre tastaturet, så kan du skrive e-mails og rode med dokumenter på en måde, der slet ikke kan sammenlignes med et virtuelt tastatur på skærmen.


 


 Surface RT kommer med Office 2013 – og det er faktisk fedt at have Word på sin tablet. 


 


 


Hmm? Det fungerer faktisk


Desværre er Surface med Touch Cover ikke lige så elegant løsning som en bærbar, hvis du vil ligge med den i softwaren eller bruge den på skødet. Det er ikke fordi det er umuligt, du skal bare være på parat til at være lidt mere forsigtig med balancen.


Kombinationen af støttefoden, Touch Cover og Office 2013 gør Surface RT til en tablet, der som du kan rent faktisk kan bruge til at få noget fra hånden på.


Nej, den er på ingen måder lige så fleksibel og funktionel som en fuldblods Windows-bærbar, men du kan kommunikere med omverdenen og arbejde med større filer uden at føle dig alt for hæmmet af hverken soft- eller hardware.


Et godt eksempel er den indbyggede e-mail-applikation, der rent faktisk lader dig forfatte en længere e-mail og som en eftertanke vedhæfte et foto eller et Word-dokument. Prøv lige at gøre det på din iPad (i OS6 kan fotos og videoer dog vedhæftes mails senere, red).


 


 Touch Coveret er overraskende brugbart og forholdsvis nemt at skrive på.  


 Surface RT kan stå helt af sig selv.


 


 


To oplevelser i én computer


Microsoft har taget en virkelig interessant beslutning ved at inkludere det gamle Windows-skrivebord i Windows RT. Herinde finder ud Filhåndtering, Kontrolpanelet som og vinduer som vi kender det, og det er også her at Office-pakken leverer.


Starter du Word, så åbner den klassiske Windows-oplevelse og du får præsenteret Word på Skrivebordet. Det føles lidt mærkeligt på en tablet, især hvis du ikke har et Touch Cover tilsluttet, for selvom Microsoft har forsøgt at optimere Skrivebordet til brug med fingerkommandoer, så bliver det aldrig rigtig godt.


Med et tilsluttet Touch Cover kan du dog nemt rode med filer, flytte rundt på vinduer og arbejde i et fint tempo med Office-pakken.


Selvom Windows RT på de fleste områder opfører sig som Windows 8, så har vi testperioden opdaget, at du ikke kan dele mapper ligesom vi kender det fra Windows 7/8, og Surface RT ville heller ikke koble sig op på den eksterne disk, som jeg delte på hjemmenetværket fra min Mac Mini. Den er ellers delt med SMB-deling for netop at kunne opdages og bruges af Windows-enheder, men Windows RT gik i baglås hver gang jeg forsøgte at koble mig på. Vi prøvede med også med en Samsung-tablet med Windows 8, og kunne vi sagtens få adgang til drevet.


 


 Jeps, sådan kan skærmen på Surface RT også tage sig ud. 


 


 


Det der med tilbehør


Ved præsentationen af Windows 8 og Windows RT i New York lød det fra Microsofts topledelse, at RT-udgaven virker med over 420 millioner stykker tilbehør, og som udgangspunkt er det også nemt at få Surface til at virke med en trådløs printer eller tilslutte en mus eller tastatur via USB.


Maskinen fandt min trådløse HP PhotoSmart 510 multifunktionsprinter uden problemer, og jeg kunne udskrive fra eksempelvis Word eller Excel. Jeg forsøgte også at få adgang til den indbyggede skanner, dog uden held.


denne webside kan du se, hvad for typer tilbehør der virker med Windows RT, og på denne side kan du søge efter specifikke tilbehørsprodukter. Og rigtigt nok, Microsoft fortæller at PhotoSmart 510 kan have “begrænset funktionalitet” under Windows RT. Jeg prøvede at koble maskinen til via USB, og her virkede printeren og jeg fik endda adgang til den indbyggede hukommelseskortlæser. Skanneren, derimod, den virkede stadigvæk ikke.


Samme oplevelse fik jeg med et Logitech webkamera, der er i stand til at skyde video i 1080p HD-opløsning med tilhørende flot billedkvalitet. Skidtet virker ikke med Windows RT, hvilket Microsoft da også gør opmærksom på her.


Tilslutter du et almindeligt kamera eller eksempelvis din iPhone eller Android-mobil, så er det dog dejlig nemt og smertefrit at importere fotos til din Surface-tablet. Du kan vælge at gøre det via Foto-applikationen, der er optimeret til brug med fingerkommandoer, eller gå ind i den det klassiske Windows-skrivebord, hvor du får lidt mere kontrol over processen og kan rode med filerne.


 


 USB-porten lover mere end den kan holde. Meget tilbehør virker ikke med Windows RT.


 Surface RT kan importere billeder fra digital kamera og andre USB-enheder


 
Surface RT kan importere billeder fra digital kamera og andre USB-enheder 


 Vores trådløse HP-printer virkede fint med Surface RT, men skanneren virkede ikke, og vi stødte også ind i problemer med et HD-webkamera fra Logitech.  


 


 


Medieafspilning ikke uden problemer


Den indbyggede Video-applikation giver adgang til Xbox Video, hvor du kan købe og leje film og tv-serier, men det er også her at du vælger at afspille filer, du har liggende på maskinen, MicroSD-kortet, et tilsluttet drev eller fra netværket. Vi afspillede DivX/Xvid-filer uden problemer, både med og uden AC3-lyd, og Surface RT sluger også MP4-filer.


Du kan dog ikke afspille MKV, men lur os om det ikke blot er et spørgsmål om tid før vi ser et væld af tredjeparts medieafspillere dukke op i Windows-butikken. Undertegnede håber på, at både VLC og Plex omfavner Windows RT som platform.


Videoudgangen i højre side af Surface virker med en VGA og en HDMI-adapter. Vi prøvede kræfter med sidstnævnte, der som udgangspunkt leverer et 1080i-signal til dit flad-tv, når du tilslutter Surface RT. På denne anmelders fire år gamle Samsung plasma-tv med 1080p HD-opløsning var resultatet langt fra tilfredsstillende. Det lader til, at Surface RT prøver at skalere de 1366 x 768 pixel til at matche tv’ets opløsning, men kønt så det altså ikke ud.


Du kan også vælge at bruge den tilsluttede skærm som en ekstra skærm, og her får du så bare vist det klassiske Windows-skrivebord, i vores tilfælde dog i korrekt 1080p-opløsning


Vi prøvede forgæves at få Surface RT til at afspille videofilerne på plasma-tv’et, mens vi fik Windows for os selv på maskinens berøringsfølsomme skærm, men uden held. Vi kunne heller ikke få lov til at afspille filerne på husets Xbox 360. Det lader til at den funktionalitet er forbeholdt film, der er købt eller lejet via Microsoft egen tjeneste.


Musikelskere må finde sig i Microsofts egen Xbox Music-tjeneste til at starte med, for der er endnu ikke apps til Spotify eller WiMP. Du kan selv overføre musikfiler til enheden, men i disse streaming-tider føles det næsten som en alt for besværlig og uoverkommelig opgave.


Xbox Music fungerer som udgangspunkt rigtig godt, men vi savner megen dansk musik. Det var muligt at høre Vetos 2011-album “Everything is Amplified,” mens vi måtte lede forgæves efter det anmelderroste “Would you Change Your Life” fra The Blue Van.


 


 Det er nemt at søge efter indhold eller dele indhold på nettet – du kører blot en finger ind fra højre side.


 


Der er en udpræget mangel på (gode og relevante) apps i Windows-butikken.Du kan få opdateringer fra dine sociale netværk i People-app’en.


 


 


Konklusion


Føles ikke helt færdig – og det er et generelt problem med Windows RT pt.


Der er simpelthen ikke nok apps og nok funktionalitet. Du kan hente en okay-version af Netflix og en skrabet om end dog funktionel Skype-app, men glem alt om at få fingrene i mange af de applikationer, der pt. sidder på Top 50-listerne til iPad og Android. Det vil givetvis ændre sig over tid, men vi anbefaler at du væbner dig med tålmodighed.


Inden der kommer dedikerede apps, så kan du på Windows 8 ofte bruge webbaserede tjenester, men Windows RT virker ikke med Java eller Silverlight, og kun i et begrænset omgang med Flash. Det betyder, at du ikke kan få adgang til din netbank eller bruge mange af de videostreaming-tjenester, der vokser hastigt i popularitet.


Surface og Windows RT har så meget potentiale, men softwaren føles stadigvæk ikke helt færdig, og ind i mellem sløver brugergrænsefladen ned, og apps har det med at crashe oftere end godt er.


Microsoft Surface RT føles som en flot håndtegnet sketch, der over tid kan blive til et rigtigt mesterværk, en Mona Lisa om du vil. Men vi er der altså ikke – endnu.


 


 Windows RT har masser af potentiale, men operativsystemet kan føles langsomt og har mange bugs.


 


Nyttige links


Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.