Forside Baggrund

Vinduerne kan vinde streaming-krigen


De 5 vinduer for hhv. film og tv-serier. Tryk på billedet for et større. Kilde: YouSee


 


Netflix, HBO, YouBio, Viaplay, Stofa? Hvem vinder? Det kan blive den leverandør med de bedste vinduer.


Et stort slag er igang. Den store nordiske filmkrig, om at levere den bedste abonnementsbetalte streaming-tjeneste er startet, og vinderen kan blive den med de bedste vinduer.


Måske har du undret dig over, hvorfor streaming-tjenester som Netflix, YouBio, Viaplay, HBO m.fl. ikke altid har de nyeste film og tv-serier. Det handler om rettigheder, hvilket vindue som streaming-tjenesterne får tildelt.


YouSee står bag ovenstående illustration, der viser de visnings-vinduer der typisk er for hhv. film og tv-serier. Altså hvem der får indholdet først af biograf, pay-tv, free-tv, dvd, Blu-ray, almindelig VOD (video on demand) samt abonnementsafregnet video on demand kaldt SVOD (Subscription Video On Demand). Tjenester som Netflix og YouBio går ind under SVOD.


Den tid der går fra en film har været vist i biografen til den dukker op på en af de abonnementsbetalte streaming-tjenester kan variere, alt efter hvor godt den sælger i de enkelte vinduer, men det er ikke unormalt at film først tilbydes streaming-tjenesterne når de er 5 år gamle. TV-serier kan derimod dukke op hurtigere.


Der kan også være eksklusivaftaler som betyder at én streaming-tjeneste kan have indholdet før en anden streaming-tjeneste, men abonnementsafregnet streaming (SVOD, Subscription Video On Demand) er almindeligvis nederst i fødekæden, og derfor kan de ikke vise de nyeste film- og tv-serier (med undtagelse af HBO).


Den streaming-tjeneste med de bedste vinduer, står med det bedste udgangspunkt for at vinde danskernes hjerter.


 


Vinduer for film  1. De første der tilbydes en ny film er biograferne. Dette vindue er på mindst fire måneder.
  2. Tidligst fire måneder efter biografpremieren følger markedet for fysiske film som DVD og Blu-ray, samt oftere og oftere også traditionel VOD (video on demand) – altså filmleje fra sofaen (i fagsprog kaldet TVOD, Transactional Video On Demand).
  3. Omkring et år efter biografpremieren tilbydes filmene til pay-tv. Det er de filmkanaler der kan abonnereres på ved siden af den normale TV-abonnement. Dette vindue varer typisk et år.
  4. To år efter biografpremieren er tiden kommet til de almindelige TV-kanaler som DR, TV 2, TV3 m.fl. Dette vindue kan være op til 3 år i længde.
  5. Efter ca. 5 år er tiden kommet til SVOD (Subscription Video On Demand), og filmene dukker op på de abonnementsbetalte streaming-tjenester.

 


Vinduer for tv-serier  1. TV-serien har premiere i hjemlandet
  2. Pay-TV (filmkanalerne) får herefter tilbudt TV-serierne.
  3. Er der ingen Pay-TV som køber serien kan den tilbydes almindelige TV-kanaler som DR, TV 2 og TV 3 direkte uden ekstra ventetid.
  4. Når sidste afsnit i en sæson har været vist på TV, så kan serien udkomme på DVD og Blu-ray. Dette kan være et sted imellem 18 og 30 måneder efter premieren.
  5. Når tv-serien har været på DVD i 6-12 måneder kan den vises på de både almindelig VOD (video on demand betalt per leje) og de abonnementsbetalte streaming-tjenester (SVOD).

En undtagelse fra ovennævnte er HBO. De tv-serier som HBO selv producerer får premiere herhjemme på deres egen streaming-tjeneste 24 timer efter premieren i USA.

Annonce