Forside * Tests

Test: Google Nexus 10


 


Test: Google Nexus 10


Googles nye tablet er proppet med pixel og nyeste version af Android ? alligevel har den svært ved at hæve vores hvilepuls.


Nexus 10 er Googles modsvar til Apples nyere iPads med højopløst Retina-skærm. Der er tale om en tynd tablet med en profil på 8,9 millimeter, en kampvægt på 603 gram og et formsprog, der behageligt at se på ? og røre ved.


Den 10-tommer store tablet har en bredformatsskærm med 2560 x 1200 pixel, og formår således at overgå Apple, der “kun” leverer 2048 × 1536 pixel på iPad. Men mere om det senere. 


Når du får Nexus 10 i hænderne,  så går det op for dig hvor behagelig den er at røre ved sammenlignet med eksempelvis iPad. Bagsiden er belagt med blød plast, der føles sådan lidt gummiagtig, og resultatet er, at du har lyst til at befamle Nexus 10 hele tiden. Konstruktionen føles også robust, giver indtryk af at maskinen kan tåle til at blive revet rundt i manegen uden at tage skade.


I venstre side sidder MicroUSB- og minijack-stik, mens højre side har et MicroHDMI-stik for nem tilslutning til stuealteret.


Fronten har et webkamera, der fanger dit fjæs i HD-opløsning til videochat, mens bagsiden har en 5-megapixel skyder, som du sikkert aldrig vil eller har lyst til at bruge. Kvaliteten er smartphone anno 2009.


 


 Bagsidens bløde plastik føles godt mellem hænderne. 


 Der er MicroUSB- og MicroHDMI-stik, men ikke plads til MicroSD-kort.


 
Nexus 10 har en profil på 8,9 millimeter og vejer 603 gram, 


 


 


Pixel, pixel, pixel


Men hovedattraktionen er jo skærmen, og her bliver du forkælet med knivskarp tekst i e-bøger og på websider. Efter et par minutter med Nexus 10 gider du simpelthen ikke gå tilbage til en tablet med “standard-opløsning.”


Det er dog værd at nævne, at ikke-optimeret indhold ser noget uskarpt og “pixeleret” ud. Det drejer sig blandt andet om grafik på websider og apps-ikoner.


Android i version 4.2 virker modent, hurtigt og velfungerende. Googles nyeste operativsystem fås nu også på Nexus 4 og Nexus 7-enhederne, og der er tale om små, men interessante forbedringer i forhold til Android 4.1


Eksempelvis sidder Notifikationscentret nu i venstre side af skærmen, mens du ved at køre fingeren ned over skærmen i højre side får hurtig adgang til systemindstillinger som lysstyrke, Wi-Fi og Flytilstand. Det er også her, at du skifter hurtigt mellem to eller flere konti på maskinen.


Ja, du læste rigtigt! Med Android 4.2 kan hele familien deles om tablet-computeren, og alt holdes separat, så I ikke sletter hinandens e-mail eller roder rundt i hinandens apps.


 


 Med Android 4.2 er der understøttelse for flere brugerkonti, så hele familien kan deles om maskinen. 


 Notifikationscentret sidder nu venstre øverste side af skærmen …


 
… Mens Indstillinger gemmer sig i højre side.


 Det er svært at vise i dette billede, men skærmen på Nexus 10 er intet mindre end fantastisk. 


 


 


Hurtig og effektiv


Motoren i Nexus 10 er en 1.7-gigahertz dualcore-processor, og den akkompagneres af hele to gigabyte hukommelse. Kombinationen af de to betyder at Nexus 10 har rigeligt med hestekræfter, og Android-operativsystemet føles altid hurtigt og flydende.


Og nu vi er ved emnet, så lad os understrege at Googles egne apps bare bliver bedre og bedre. Gmail er et hit, ligeså er Google Maps og Chrome-browseren er det bedste, der er blevet opfundet siden skiveskåret brød.


Holder du dig til Googles univers og internetsurf, så leverer Nexus 10 en fremragende brugeroplevelse, men bevæger du dig ind i Google Play-butikken, så får du hurtigt en kedelig smag i munden. Der er nemlig en udtalt mangel på tablet-optimerede apps, og der er endnu færre, der kan udnytte de mange pixel på skærmen i Nexus 10.


 


 Yelp er bare en af de mange apps, der leverer en tarvelig brugergrænseflade på den store skærm.


 Nettet gør sig godt på Nexus 10. 


 


 


Konklusion


Manglen på tablet-optimerede apps har altid været et problem for Android, og selvom platformen bliver bedre og bedre, så når den altså ikke Apples iPad til sokkeholderne. Der er altså ikke videre fornøjeligt at bruge smartphone-apps på en 10-tommer tablet. Det dræber ligesom hele konceptet.


Hvis vi bliver lidt i brokkehjørnet, så har vi også svært ved at forstå, hvorfor Nexus 10 ikke har plads til MicroSD-kort, så du kan udvide lagerpladsen, og det er ligeledes hårdt at acceptere en batterilevetid på syv til otte timer, når nu vi har vænnet os til 10 timer eller bedre hos konkurrenterne.


Bør du så købe Nexus 10? Vores anbefaling er nej, ikke endnu. Selvom maskinen er godt stykket sammen, og Android 4.2 fungerer rigtig godt, så er det svært at retfærdiggøre indkøbet før Google Play-butikken byder på en ordentlig portion tablet-optimerede apps, der lavet til og for den store og lækre skærm.


Er du på udkig efter en velfungerende Android-tablet med den nyeste udgave af operativsystemet, så investér i stedet 1.800 kroner i Nexus 7. Her skal du godt nok leve med en mindre skærm, men applikationerne gør sig bedre på skærmen, og den totale brugeroplevelse er bare bedre. Nåh ja, og så kan du presse den ned i baglommen.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.