Forside Baggrund

Nu slukker YouSee for det digitale MPEG-2


 


  
YouSee afskaffer MPEG2-signalet


Nyheden var løbet forud, men nu er det officielt: YouSee slukker for de digitale signaler i MPEG-2.


Hvis du er fast læser af recordere.dk, så kommer denne udmelding næppe som nogen overraskelse. Det har været under forberedelse længe, først omtalt i: YouSee slukker de første digitale signaler


Men nu er det altså officielt. De gamle digitale MPEG-2 signaler forsvinder hos landets største kabel-tv selskab YouSee.


 


Digitale MPEG-2 kanaler forsvinder


Ændringerne begynder allerede i næste måned, hvor YouSee ophører  med at distribuere en række tilvalgskanaler i det gamle format, og den 2. april kommer det store hug: Her forsvinder 30 stk. MPEG-2 kanaler i YouSee?s brede tv-pakker.


?Vi har tøvet med at tage denne beslutning, for det kan tvinge en mindre del af vores kunder til at skulle købe nyt tv. Men vi har sat som mål, at alle vores digitale kanaler senest med udgangen af 2015 skal være opgraderet til HD, og så får vi brug for de kanal-pladser, der i dag bruges til at dobbelt-distribuere tv-kanalerne i det gamle format,? siger afdelingschef Lars Techen Nielsen, YouSee.


Beslutningen omfatter alle de digitale kanaler, der også sendes i HD-kvalitet og dermed findes i to forskellige digitale versioner. De forsvinder altså ikke ud af YouSee?s tv-pakker, men vil fremover kun blive udsendt i High Definition.


?Man behøver ikke nødvendigvis at købe nyt udstyr for at se tv, selv om man har en ældre MPEG2-modtager. Mange af de berørte kanaler sender vi også som analogt tv, og det har vi ingen aktuelle planer om at afskaffe,? siger Lars Techen Nielsen.


 


 Ældre YouSee-modtagere som Sagem 60 kan kun modtage digital SD (MPEG-2) 

 


YouSee: Op til 50.000 kunder berøres


YouSee skønner selv, at ændringerne maksimalt vil berøre 50.000 af deres 1,2 millioner kunder. Det er alle husstande, som for flere år siden har investeret i 1. generations digitale tv-apparater eller modtagerbokse, som var udstyret med MPEG2-modtager. Siden 2010 er der stort set kun solgt digitalt udstyr med de MPEG4-modtagere, dem som kan modtage HDTV-kanaler fra YouSee.


Et tidligere populært YouSee-produkt dog rammes også: Det er de gamle YouSee-bokse af typen Sagem 60, bokse der stadig er i brug rundt omkring, typisk som digital-modtager for hustandens TV nr. 2 eller 3.


 


Recordere.dk: Over 100.000 kan være berørt


Når de gamle Sagem-bokse regnes med, er vurdereringen fra recordere.dk at antallet af berørte husstande godt kan ende med at være 6-cifret. Dette fordi de bokse syntes at have haft et meget langt liv, hvor de lystigt blev handlet videre på brugtmarkederne efterhånden som de blev overflødige hos de tidligere ejere.


Dertil kommer at ganske mange af de første TV med digital MPEG-2 modtager ikke nødvendigvis er døde og borte, bare fordi der senere er kommet i nyt TV ind i stuen. Mange af de TV-modtagere kan, ligesom Sagem 60, godt stadig være i brug andre steder i hjemmene som i soveværelse og børneværelser, og dermed vokser antallet af berørte hustande.


Begge tal er dog skøn. Ingen ved præcist hvor mange der er berørt.


 


Kan du se DR HD (snart DR3) ?


En nem måde at teste, om man bliver berørt af lukningen af MPEG2-signalet, er at undersøge, om man kan se DRHD (DR3 fra mandag 28. januar).


Den distribueres kun i MPEG4-format, så kan man se den på sit tv i dag, vil lukningen af MPEG2-signalet ikke få konsekvenser.


 Mere om MPEG2-sluk hos YouSee  • Beslutningen om at lukke MPEG2-signalet omfatter udelukkende digitale tv-kanaler, som dobbelt-distribueres i både MPEG2 og MPEG4 (HD). Kanaler, som kun distribueres i MPEG2, fortsætter uforandret.
  • Når eksisterende MPEG2-kanaler fremover opgraderes til HD, nedlægges MEPG2-versionerne af disse kanaler.
  • Den 12. februar stopper YouSee med at distribuere MPEG2-versionerne af kanaler, der er købt som Ekstrakanaler. Det drejer sig om: 6?eren, Animal Planet, CANAL9, Discovery Channel, Disney Channel, dk4, ESPN America, Eurosport, Eurosport 2, Kanal Sport, MTV Danmark, Nat Geo Wild, Nickelodeon, TLC, TNT, Viasat Golf.
  • Den 2. april stopper YouSee med at distribuere MPEG2-versionerne af 30 kanaler i de tre brede tv-pakker. Det drejer sig om: DR1*, TV 2*, TV3+*, Kanal5*, 6?eren*, CANAL9, CANAL8 SPORT, TLC*, Discovery*, TNT*, MTV Danmark*, dk4*, TV 2 Regionerne, Disney Channel*, Nickelodeon*, TV3 SPORT 1*, Eurosport*, Eurosport 2, Kanal Sport, Animal Planet*, YouBio Trailerkanal, TV Guiden, SVT1, SVT2, NRK1, ARD, ZDF, NDR, RTL og Ekstrakanalen. Disse kanaler vil derefter kun blive distribueret i én digital version, dvs. HD.
  • Kanaler markeret med * distribueres desuden også i analog version.

Annonce:
Forrige artikelHistorisk aftale: Canal Digital får TV3
Næste artikelTV-kunder skal fri af stavnsbånd
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.