Forside * Tests

TEST: Sonos PLAYBAR
Sonos PLAYBAR. Foto: Sonos 


 


Anmeldelse af Sonos PLAYBAR


Med PLAYBAR vil Sonos ikke kun være dit musikanlæg, men også levere TV-lyden. Men lever den op til forventningerne?


PLAYBAR er Sonos’ forsøg på at indtage stuen, og levere bedre lyd til dine film og tv-programmer, samtidig med at det er et musikanlæg. Men lever den op til forventningerne? – Læs vores anmeldelse her.


Sonos er efterhånden gået hen og blevet lidt af et mainstream-mærke, når der skal købes musikanlæg til huset. Firmaets trådløse højttalere er kendt for at levere solid lyd og en brugeroplevelse, der bare fungerer. Når det kommer til trådløs afspilning af musik i flere rum og fra et væld forskellige tjenester og kilder, så er det altså svært at slå Sonos.


Derfor hævede vi øjenbrynene en ekstra gang da vi første gang blev præsenteret for PLAYBAR tilbage i februar. Det er Sonos’ forsøg på at indtage stuen, og levere bedre lyd til dine film og tv-programmer samtidig med, at du også får et fremragende musikanlæg med i købet.


For de uindviede ligner Sonos PLAYBAR blot endnu en lydbar, og dem eksisterer der efterhånden mange af og i mange prislejer. PLAYBAR fortjener dog ekstra anerkendelse for nogle gennemtænkte designvalg, og så lige det faktum at der gemmer sig et fuldblods Sonos-system inde under det behagelige, men måske også en anelse kedelige design.


 


 
Sådan ser Sonos PLAYBAR ud indeni. Illustration: Sonos


 


 


Alle kan være med


Det betyder, at Sonos PLAYBAR er ufattelig nem at sætte op – især hvis du allerede har Sonos i hjemmet. Du holder Volumen + Mute-knapperne inde på samme tid, og PLAYBAR kobler sig automatisk på dit Sonos-netværk. Har du ikke allerede Sonos oppe at køre i hyblen, så skal du investere i en Sonos Bridge til 400 kroner, og kobler denne til din internetrouter. Det kedelige alternativ, er at trække Ethernet-kabler hen til PLAYBAR.


Modsat andre Sonos-anlæg, så skal du her også forbinde PLAYBAR til dit stuealter. Det sker via et enkelt optisk digitalkabel, og ideen er så at PLAYBAR overtager arbejdet fra din fladskærms højttalere, der sandsynligvis ikke leverer en synderlig interessant lydoplevelse..


Sonos forestiller sig, at PLAYBAR vil appellere til de forbrugere, der ikke orker at rode med en surround-receiver med flere HDMI-indgange og trække kabler til to, tre eller fem højttalere. Med PLAYBAR kobler du alle dine kilder – kabel-boks, Xbox 360, Apple TV m.m. – til dit flad-tv, og kører så lyden videre ud til PLAYBAR via det optiske kabel.


 


 
Designet er gennemtænkt på Sonos PLAYBAR. Foto: Sonos


 


 


Gennemtænkt design


I stedet for tv’ets dåselyd, så får du hele ni højttalerenheder, der hver bakkes op af en digital forstærker i D-klassen. Seks af enhederne leverer mellemtone, mens der er tre diskanter: en i midten og så en i hver ende der sidder vinklet til at sprede lyden ud i rummet og levere et bredere lydbillede.


PLAYBAR er designet til at hænge på væggen over eller under dit tv eller stå på en skænk under tv’et. Du kan således montere PLAYBAR på tre forskellige måder, og hvis du piller PLAYBAR fra hinanden, så vil du opleve at højttalerne er vinklet således, at du – i teorien – får en god lytteoplevelse uanset, hvilken løsning der passer bedst i din stue.


Under vores tests valgte vil at placere PLAYBAR ovenpå tv’et simpelthen fordi testenheden skulle sendes retur til Sonos, og det derfor ikke gav mening at gå i gang med en vægmontering. Vi havde dog midlertidigt placeret PLAYBAR under tv’et, men lydoplevelsen var ikke mærkværdig anderledes. Det skyldes sandsynligvis de indbyggede sensorer, der automatisk finder ud af, hvordan du har hængt/placeret PLAYBAR og automatisk foretager den nødvendige korrektion og optimering.


 


 
Sonos PLAYBAR kan ligge som her. Foto: Sonos


 
Eller Sonos PLAYBAR kan stå/hænge som her. Foto: Sonos


 


 


God lyd


Hvilken lyd kommer der så ud af PLAYBAR, spørge du utålmodigt. God lyd, men ikke fantastisk lyd. Tillad os at forklare. Sonos PLAYBAR er klasser bedre end dit nuværende tv med mindre du har et nyere B&O-tv eller måske ligefrem et B&O VideoWave II. Du bliver præsenteret for et lydbillede med masser af power, god detaljegrad og balance.  Men det er som om, at PLAYBAR prøver lidt for hårdt, og det resulterer i en mellemtone, der er stram og strutter af overskud, men som også mangler lidt dybde.


Sonos har en løsning til det problem, og den hedder Sonos SUB og koster fem kilo. Firmaets trådløse subwoofer leverer den nødvendige tyngde til lydbilledet, men du får også lov til at betale for oplevelsen. Når det er sagt, så vil den gennemsnitslige forbruger sandsynligvis føle, at de får verdensklasse lyd ind i stuen – ikke mindst hvis referencen er højttalerne i fladskærmen.


Vil du have mere end bare 3 eller 3.1-kanalers lyd, så kan du tilføje to PLAY:3-enheder, der så kommunikerer trådløst med PLAYBAR og klarer jobbet som baghøjttalere. Pt. er det kun muligt at bruge PLAY:3, da Sonos’ andre enheder og den større PLAY:5-enhed ikke er udstyret med 5GHz radioer til Wi-Fi.


 


 
Sonos PLAYBAR kan også parres med en Sonos Sub og Sonos PLAY:3 som baghøjttalere.


 
Sonos PLAYBAR. Foto: recordere.dk


 
Sonos PLAYBAR. Foto: recordere.dk


 


 


Lidt for smart


Du styrer lydvolumen med din almindelige tv-fjernbetjening. PLAYBAR er i stand til at genkende IR-signalerne, og skulle det glippe, så kan den nyeste version af Sonos-app’en til iOS- eller Android-enhed hjælpe dig på vej med en hurtig og brugervenlig guide.


Under vores test stødte vi dog på nogle problemer i og med at denne anmelders plasma-tv fra Samsung kun ville sende lyd til PLAYBAR via optisk kabel hvis de indbyggede højttalere blev deaktiveret. Og når første det var sket, så kom der en stor advarsel på skærmen hver gang jeg forsøgte at skrue op og ned for lyden. Problemet blev løst med en multifjernbetjening og ved at bruge en anden IR-kode, men det er værd at have med i overvejelserne inden du potentielt smider pengene efter PLAYBAR.


Når du vil høre musik, så fungerer PLAYBAR som et klassisk Sonos-anlæg, og du kan tilføje dine yndlingstjenester som eksempelvis Spotify og WiMP eller dit lokale musikbibliotek, hvis du stadigvæk roder med sådan et.


PLAYBAR er selv til at finde ud af om der sendes lyd fra dit tv, og  giver dig en advarsel, hvis du prøver at starte musikafspilning. Selve tv’et vises også som en kilde i Sonos-app’en. 


 


 
PLAYBAR bliver en del af dit Sonos system. Foto: recordere.dk


 


 


Småforelsket


Sonos PLAYBAR koster kr. 5.199,-


Du kan finde et væld af lydbarer til en lavere pris ude på butikshylderne, men tilsvarende kender vi også alternativer som eksempelvis B&W Panorama 2 til 10.000 kroner, og Libratones Lounge-højttaler til 9.000 kroner. Set i det lys er det jo ikke fordi, at PLAYBAR er urimeligt prissat, og man skal også huske på, at du får fuld Sonos-funktionalitet for pengene.


Er du hug på god lyd i stuen og vil du have en enkel og brugervenlig løsning, så er det faktisk svært at komme udenom PLAYBAR. Din tv-lyd bliver seriøst opgraderet samtidig med at du får et af de bedste trådløse lydsystemer med i købet.


Kort og godt: Godkendt!


 


 
Galleri: Sonos PLAYBAR. Foto: Sonos


 


Specifikationer på Sonos PLAYBAR • Soundbar / trådløs højttaler
 • 5 indbyggede digitale Klasse-D forstærkere
 • Højttalere: 6 x 80 mmbas/mellemtone, 3 x diskant
 • Understøttede streamingtjenester i Danmark *: Spotify, WiMP, Wolfgang?s Vault
 • Lydformater **: Dolby Digital, MP3, WMA, AAC (MPEG4), Ogg Vorbis, Audible .AA (format 4), Apple Lossless, FLAC (lossless), WAV, AIFF
 • Internetradio-formater: MP3, WMA.
 • Tilslutninger: digital audio-ind (optisk) ***
 • Ethernet-tilslutning: 2-port switch, 10/100Mbps
 • Trådløs platform ****: SonosNet 2.0 med AES-kryptering
 • Operativsystem (til lagrede musikfiler): Windows XP SP2 eller nyere, Mac OSX v10.4 eller højere
 • Strømforbrug i stand-by:6 watt (bruges til at holde det trådløse netværk aktivt)
 • Medfølgende tilbehør: optisk audiokabel
 • Mål: 90,0 x 8,5 x 14,0 cm (BxHxD)
 • Vægt: 5,4 kg
 • Farve: Sort

* Kræver betalings-abonnement.

** Max. opløsning er 16-bit/48 kHz. WMA Lossless og Apple ?FairPlay? (iTunes DRM-kopibeskyttelse) understøttes ikke p.t.

*** Hvis du vælger at placere PLAYBAR på højkant på en hylde (så kablerne vender nedad), må du kun bruge det medfølgende optiske kabel. Andre kabeltyper kan beskadige indgangsbøsningen på PLAYBAR, og sådanne skader er ikke omfattet af garantien.

**** Én af Sonos-musikafspillerne (eller en BRIDGE) skal kabelforbindes til din eksisterende netværksrouter.

Kilde: Hi-Fi Klubben

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.