Forside Nyheder

Glem MPEG-4, snart kommer HEVC

 


Snart er det tid til nye bokse og TV igen. H.265 vil indenfor de næste 2-3 år begynde at erstatte MPEG-4.


Hvis du gik og troede at nu var det slut med nye standarder for digital TV-distribution, så tro om igen. Indenfor de næste 2-3 år introduceres HEVC H.265


“Det bliver skiftet fra MPEG-2 til MPEG-4 om igen – og det vil ske inden for 2-3 år”, fortæller formanden for Teknisk Udvalg i BFE (Brancheforeningen Elektronik), Gert Svendsen fra Canal Digital, til nyhedsbrevet DIGImail.


HEVC kan reducere båndbredden, dvs. pladsforbruget per TV-kanal, med 40-50 % i forhold til MPEG-4. Dermed bliver det interessant, både for det stigende antal HD-kanaler og for 4K TV (Ultra HD), lyder det fra Gert Svendsen.


Selve HEVC (H.265) er udviklet, men standarden mangler endnu at få detaljerne på plads om licensering. Derfor er det realistisk at kigge 2-3 år frem i tiden, inden vi vil begynde at se den taget i brug til TV-distribution.


HEVC vil dog også dukke op i meget andet end TV og TV-bokse, og det allerede fra i dag. Eksempelvis er Samsung Galaxy S4 den første smartphone på markedet med HEVC codec, og en kommende ny standard for Blu-ray til 4K film vil – sandsynligvis – også indeholde H.265.


Men vi må nok indstille os på, at TV-tunere er noget der bliver forældet med mellemrum. At udviklingen indenfor digital TV er “on going”, og ord som “fremtidssikret” bør udgå af de digitale ordbøger.


 


 

Illustration: recordere.dk


Annonce