Forside Nyheder

Tillykke! – Tekst-tv fylder 30 årGalleri: DR


 


Længe leve “klods-grafikken”


Torsdag er det 30 år siden at tekst-tv kom til Danmark, men selve teknologien er endnu ældre.


For 30 år siden åbnede DR for det såkaldte ?teletext?. Dengang gav det danskerne hidtil usete muligheder. Pludselig kunne folk selv bestemme, hvad de ville se, når de ville se det – og ikke når det passede Statsradiofonien at sende det.


Systemet var spritnyt set med danske 1983-øjne, men teknikken bag var opfundet allerede i 1973 i England.


I 1983 kunne 30.000 danskere se tekst-tv – men allerede i 1986 havde 300.000 adgang.


 


De dyre dekodere


For at modtage signalet skulle man have en såkaldt “tekst-tv-dekoder”, som kunne koste alt op til omkring 1.500 kroner.


Man kunne også dengang købe et tv- med indbygget dekoder, men de kostede ofte et par tusinde ekstra, i forhold til normale fjernsyn. Og det er alt sammen i 1983-kroner – i 2013-priser ville man skulle betale op imod 3.000 kroner for en af de dyre tekst-tv-dekodere.


 


Lever stadig i bedste velgående


I dag kan stort set alle modtage tekst-tv, og 56 procent af danskerne gør det ugentligt. Det svarer til 3,1 millioner danskere.


I 2012 var det 64 procent, der brugte det hver uge. Ifølge DR Medieforskning er faldet sket, da tablets, smartphones og så videre er ved at blive meget udbredt. Ifølge medieforskerne er der altså sket et fald i brugen af tekst-tv, men de er stadig overrasket over, at så mange bruger det gamle medie.


Derfor er det heller ikke på vej ud. Chefen for tekst-tv i DR, Michael Arreboe, er faktisk sikker på at der også vil være en slags tekst-tv om fem eller 10 år, måske bare ikke som vi kender det i dag.

Annonce