Forside Nyheder

Verdens første, civile computer har fødselsdag


Det var dengang, hvor computere fyldte hele kælderlokaler og havde radiorør om bord i stedet for microprocessorer. Men 6. maj 1949 var alligevel en speciel dag i computerhistorien.


Det var nemlig den dag, den første civile computer blev tændt.


I årene under og efter 2. verdenskrig, havde dataloger i USA og England arbejdet på at designe computere, og havde indtil videre bygget maskiner med specifikke formål, f.eks. at bryde de koder, Nazi-Tyskland benyttede sig af.


Men den første computer, der ligger i direkte forlængelse af, hvad vi kender i dag var ENIAC-computeren, som man startede med at arbejde på i 1943 og gjorde færdig efter krigen. Men det var en militær-computer.


EDSAC, derimod, var en computer, der blev bygget med inspiration fra militære computere, såsom ENIAC, men med den forskel, at den skulle bruges til civile formål. Og 6. maj 1949 kunne University of Cambridge syd for London så begynde at tage den nye computer i brug til forskning.


EDSAC står i øvrigt for Electronic Delay Storage Automatic Calculator.

Annonce