Forside * Fokus

Klumme: Sony 1-0 Microsoft


 


Opdateret 12/6 med afsnittet “always on”


Klumme: Sony 1-0 Microsoft


Så ramte vi E3, og både Sony og Microsoft er færdige med at spille deres kort på bordet. Nu kender vi detaljerne om de to store nye spillekonsoller, Xbox One og PlayStation 4.


Sony var som den sidste på banen natten til tirsdag dansk tid, og den præsentation må have givet anledning til panderynker hos Microsoft.


Havde det været en fodboldkamp der lige var spillet, så ville halvlegsresultatet være 1-0 til Sony, efter et flot indledende spil af begge hold.


Inden Sony gik på scenen havde man kunnet iagttage to forskellige firmaer, der på hver deres måde lagde an til en “nextgen console”. Sony med den mere gamer-orienterede konsol, med flest muskler under motorhjelmen, kontra Microsofts ideer om at overtage hele stuens TV-underholdning med Xbox One og Kinnect.


Hvad skete der så? Jo, Sony kom, så og sejrede. Ihvertfald for 1. halvleg. De præsenterede en PS4 der er Xbox One overlegen på flere ikke uvæsentlige punkter.


 


Film og musik


Selvom Microsoft gerne ser Xbox være stuens centrale underholdningscenter, så lægger de selv forhindringer ind for at det vil ske.


Vi kender det allerede fra Xbox 360, hvor det kræver et Xbox Live Gold abonnement bare at se Netflix. På den nye konsol er der heller ingen udsigt til Spotify, Wimp Hi-Fi eller andre musiktjenester, for de er i konkurrence med Xbox Music.


Strategien med at beskytte egne forretningsområder er helt legal, men spørgemålet er om det sælger flere konsoller ude i butikkerne. Jeg tror det ikke.


 


Kun USA og Europa


Xbox One sendes i første omgang kun ud i USA og Europa, hvor de første lande får den til november. Men resten af verden må vente, nogle asiasiske lande op til et år ekstra.


Til gengæld har Microsoft jo sørget for, via regionsbeskyttelsen, at der ikke åbner en parallel-import op fra Europa imens.


Sony derimod, de har meddelt at de sender PS4 ud i alle regioner op til jul.


 


Lavere pris


Taget i betragtning at PS4 er en hurtigere konsol, nogle mener helt op til 50% hurtigere, så var det uventet at Sony også ville være billigst.


Men de lægger sig på 399 Euro, hvor Microsoft har valgt 499 Euro til Xbox One. Det giver en sandsynlig forskelspris på ca. 1000 kroner ude i de danske butikker.


For den ekstra pris der betales for Xbox One får man dog Kinect med i prisen, en enhed der til Xbox 360 alene koster 800 kr. Men hardcore gamere har ikke så meget at bruge Kinect til, det er mere til familiespillene og en anderledes styring af TV-boksen.


Jeg tror at prisforskellen alene vil betyde et større salg af PS4 ude i butikkerne.


 


De brugte spil


Da Microsoft afslørede de kontroversielle restriktioner, som lægges på spil til Xbox One, der forholdt Sony sig tavs.


Microsoft annoncerede at det kun i begrænset omfang ville være muligt at forære et brugt spil væk, og handel med brugte spil ville også være underlagt begrænsninger og restriktioner.


Ja, det vil faktisk ikke engang være muligt at spille et Xbox One spil købt i en anden region end konsollen.


Årsagen til Sonys indledende tavshed kunne have været, at de selv planlagde lignende restriktioner. Men nu ved vi at de forholdt sig tavse, for at ramme Xbox med største PR-mæssige styrke.


For Sony svarede igen på E3: Selvfølgelig kan I bytte og udlåne spil, og sælge dem brugt som I plejer. Der er heller ingen regioner for spil, uanset hvor et PS4-spil er købt kan del spilles på PlayStation 4.


Slam, en ren kæberasler, der må betyde at flere fravælger Xbox One til fordel for PS4.


 


“Always on”


I forlængelse af det med stram/løs styring af licensrettigheder finder vi “always on”.


Bl.a. for at kunne holde styr på hvilke spil du har rettigheder til at spille, så skal Xbox One være på nettet. Det behøver dog ikke være 24-7, men mindst en gang i døgnet skal den online for at opdatere, ellers virker spillene ikke mere.


Sony PS4 kan derimod bruges offline, som det kendes fra Xbox 360 og PS3 m.fl.


Microsoft må næsten have satset på at Sony ville gøre det samme, men endte istedet med et selvmål.


 


1-0, 2-0 eller 3-0 ?


Havde kampen om fremtidens konsol været en fodboldkamp, så ville det ene hold nok mene at de har fået godt fat og har sat sig på kampen, mens der nok er udsigt til panderynker i omklædningsrummet for det andet hold lige nu.


1. halvlegs enlige mål faldt på et selvmål.


Som i fodbold kan alting dog ske, og der er endnu noget tid tilbage til 1. kamp er færdigspillet, og ligesom i fodbold er det jo tilladt at ændre taktik undervejs og sætte nye spillere på banen.


Men hvis Microsoft ikke passer på, så kan denne kamp godt ende med et større nederlag end de 1-0. For PS-holdet virker lige nu både frækkere, stærkere, mere fokuseret og helt i øjenhøjde med deres fanskare.


Det skal blive en spændende 2. halvleg. Hvilket hold hepper du på?

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.