Forside Baggrund

Samsung-sejr over Apple kan få vidtrækkende patent-konsekvenser


 


Samsung har netop vundet en sejr over Apple i USA, der kan betyde store omvæltninger i gadget-miljøet.


Samsung fik held med at overbevise den international handelskommision i USA, ITC, om at Apple forbrød sig mod Samsungs patenter.


Det drejer sig blandt andet om patenter på 3G-mobilteknologi, og fordi ITC regulerer al amerikansk import, bliver nogle Apple-produkter måske forhindret i at komme ind i USA fra fabrikkerne i Kina.


 


Et langt større problem


Det er dog næppe noget, Apple er specielt bange for, eftersom de pågældende produkter er de to første iPads og iPhone 4, iPhone 3G og iPhone 3GS. De to første iPads kan slet ikke købes i butikkerne mere, og iPhone-modellerne udgør ikke ret meget af Apples omsætning, og bliver formodentlig faset ud alligevel, når iPhone 5S kommer. Desuden kan Apple faktisk stadig appellere beslutningen.


Men der er et helt andet problem ved ITCs afgørelse. Patent-eksperten Christopher Carani fortæller til den nationale, amerikanske radiostation NPR, at Samsungs 3G-patent er blevet et såkaldt Standard Essential Patent.


Det betyder, at det mere eller mindre er Samsungs 3G-teknologi, alle producenter benytter i deres 3G-telefoner, sammen med en række patenterede 3G-teknologier fra andre opfindere. Et Standard Essential Patent får man i øvrigt kun på betingelse af, at man tvangslicenserer det ud til en fair pris.


 


En told-bom ved grænsen


Og fordi det er et Standard Essential Patent, der er blevet brudt, siger Carani, kan det betyde at enhver telefon, der kan gå på et 3G-netværk og ikke bliver samlet i USA, i princippet kan blive stoppet ved grænsen, hvis Samsung ønsker det. Men problemet er større end som så.


For ved at give Samsung medhold i at deres Standard Essential Patent er blevet brudt, kan andre ejere af disse særlige patenter vælge at sagsøge alle der benytter sig af dem, for måske at få en bedre licenspris for dem.


Som Carani, udtrykker det, vil dette medføre, at der pludselig går en told-bom ned ved USA’s grænser, når det gælder forbruger-elektronik. USA er det største marked i verden for forbruger-elektronik og driver en stor del af markedet, så det kan sagtens påvirke hele resten af verden, hvis den imaginære told-bom bliver til virkelighed.

Annonce