Forside Baggrund

Hjemmets PC er på vej i graven
Kilde: Statista


 


PC’en som vi kender den kan være på vej i graven, ihvertfald i hjemmet, og PC-fabrikanterne leder efter måder at “snyde døden”.


Da den første iPad kom frem blev den af mange regnet som et overflødigt produkt, noget der landede midt imellem en smartphone og en PC. Da en iPad ikke kunne erstatte den rigtige PC, måtte det være et forbigående modefænomen, der nok snart fik en ende.


I dag ved vi at først iPad, og siden de mange øvrige tablets der er kommet til, har indtaget en naturlig position i flere og flere hjem. Som stedet hvor man går på nettet, søger information, læser emails, tjekker vejrudsigter, holder styr på kalenderen, spiller, ser arkiv tv, film, shopper osv.


Den første iPad kom på markedet i april 2010, og siden er det gået ned af bakke med PC-salget på hjemmefronten. For til erhverv er PC’en ikke død, her er det fortsat de færreste der kan nøjes med en tablet, endnu.


Krisen og Windows 8 siges også at have en del af æren for PC’ens tilbagetog, nok derfor Microsoft stædigt holder fast i Windows 8 RT til tablets trods et vigende salg, også for deres egen Surface RT.


 


PC-fabrikanter i limbo


At kalde PC’en for snarlig død er nok at tage munden for fuld. Udover erhverv kan der stadig være opgaver som kun en “rigtig” computer kan løse.


Men der bliver mindre og mindre behov for den i hjemmene, og snart kan vi se hjemmets store computere reduceret til eksempelvis en stick i TV’et eller en spillekonsol baseret på PC-teknologi (PS4 og Xbox One), der begge – med hjælp fra tjenester på nettet (cloud) – vil kunne løse mange af de samme opgaver.


De mest optimistiske siger at folk nok bare holder PC-købet tilbage grundet krise, og derfor har ventet med udskiftningerne, mens de mest pessimistiske siger at PC’er i hjemmet, som vi kender dem, er endeligt på vej i graven nu.


Uanset overbevisning så viser salget, at PC’en nu på 5. kvartal i træk er i tilbagegang, og PC-fabrikanterne er i limbo. Alene i år ventes der at blive solgt mere end 200 mio. tablets på verdensplan.

Annonce