Forside Indhold og distribution Musik

P3 holder 50 års fødselsdagsfest
Foto: DR 


I går var det 50 år siden, at P3 sendte første gang, og det fejres med en stor “fødselsdagsfest” til september.


En radiokanal rynder det skarpe hjørne. P3 har nu rundet de 50 år. Det fejrer kanalen endnu engang, denne gang meden musikfest på Trekroner Fortet i Øresund.


Det bliver en fejring af musikken og den ånd, der har levet på P3 i 50 år, og samtidig en lille historisk hilsen til forløberen for kanalen – pop-piraten Radio Mercur, som sendte fra et skib midt i Øresund.


Lørdag 7. september vil der være hele tre scener på Trekroner fortet, der byder på musik fra kl. 16.00-00.00; en hovedscene, der byder på bands, der har haft en stor betydning for P3, en scene med unplugged musik og en scene, der byder på lounge og fest stemning med Unga Bunga, styret med kyndig hånd af vært Le Gammeltoft.


Blandt de optrædende er store danske artister som Kashmir, Marie Key, Mads Langer, Sort Sol og Trentemøller. Desuden optræder navne som Sebastian Lind, The Eclectic Moniker, Panamah og Ukendt Kunstner.


P3 sender direkte fra Trekroner fortet den dag.


 


 50 år med P3


Da P3 gik i luften den 1. januar 1963 klokken 12.00, var pressen og kulturpinger syrlige og småsure: “Hvad er det dog for noget sådan at spille alskens pigtrådsmusik, og jeg ved snart ikke hvad. Og så på Statsradiofoniens bølgelængde?,” lød det for eksempel fra kritikerne, der blandt andet talte Poul Henningsen. Hos lytterne blev blandingen af “rap journalistik og kvik musik” derimod omgående en succes, og kanalen har levet lige siden.


1960’erne og 1970’erne bød på pigtråd, beat, samfunds- og musikjournalistik. Senere blev P3 stedet med en række markante værter, masser af lytterengagement i for eksempel ‘De Ringer Vi Spiller’, ‘Strax’ og ‘Hej P3’ og satire med ‘Det Brune Punktum’, ‘Monte Carlo’, ‘Gramsepektrum’, ‘Selvsving’ eller ‘Holdningsløse Tidende/Søndagsjournalen’.


De senere år har P3 ikke mindst markeret sig med masser af ny dansk musik, Karrierekanonen og P3 Guld, hvor fremadstormende danske musikere og bands er blevet opdaget og spillet.


Fødselsdagen er allerede året igennem blevet fejret med sammenlagt 50 timers jubilæumsprogrammer om P3 gennem årene. Samtlige 50 timers P3-historie er udgivet som podcast, der kan hentes via dr.dk/podcast.


 

Annonce