Forside Nyheder

Super Marios far er død


Faderen til Mario-brødrene, Donkey Kong, Wii, bip-spil og en revolution indenfor videospil er død.


Da Hiroshi Yamauchi overtog ledelsen af Nintendo i 1949 fra sin bedstefar, var Nintendo blot et spillekort-firma. Yamauchi var firmaets tredje topchef og den tredje generation af disse siden firmaet startede i 1889.


I 1956 besøgte Yamauchi USAs største spillekort-producent for at aflure dem nogle tricks. Han fandt ud af, at selvom de var størst på markedet, var de stadig begrænset til et lille kontor som hovedkvarter. Det var da, Yamauchi indså, at spillekort aldrig ville blive så stor en forretning, som han godt kunne tænke sig, og besluttede sig for at tage firmaet i en ny retning.


Til at starte med gik Nintendo ind i taxi-drift, hoteller og madvarer. De fandt ingen succes her, men indenfor legetøj havde de mere held. I 1974 sikrede Yamauchi firmaet retten til at distribuere Magnavox? klassiske Odyssey-spilkonsol, som blev et hit i japan. I 1977 satte Yamauchi gang i at producere Nintendos egne spil.


Herefter fulgte først en entré på arkademaskine-markedet, hvilket blandt andet introducerede verden til Donkey Kong og Mario, og siden 80?ernes ?bip-spil?, også kendt som de håndholdte Game & Watch-spil. Begge dele blev internationale kæmpehits, og Nintendo var på vej til at manifestere sig som et af verdens største elektroniske underholdningsfirmaer.


Yamauchi sad på topposten i 53 år, indtil 2002. I den periode nåede han at introducere verden til et hav af sjove spil-figurer, spilfranchises som Pokémon og klassiske devices som Game Boy, NES og SNES og Nintendo 64. Da han gik på pension i 2002, fortsatte han som formand for Nintendos bestyrelse frem til 2005, og nåede dermed at være med til at tage beslutninger om udvikling af Wii og Nintendo DS.


Han blev i 2002 erstattet af Satoru Iwata. Hiroshi Yamauchi døde torsdag på et hospital som følge af komplikationer efter en lungebetændelse. Han blev 85 år gammel.

Annonce