Forside Indhold og distribution Spil features

TEST: Sony PlayStation 4Galleri: Sony PlayStation 4


 


 


Anmeldelse af Sony PS4 


Sony PlayStation 4 er en hamrende lækker og potent spillekonsol.
Men leverer den ellers varen? – Læs vores bedømmelse her.


PS4 udkommer herhjemme i slutningen af denne måned (d. 29/11).


I denne anmeldelse kigger vi nærmere på den nye nextgen-konsol fra Sony.


 


 
Galleri: Se hvad der er i en PS4 box.


 


 


Første indtryk og design


Hvor den første PS3 var noget af en moppedreng, så er PS4 noget mindre, faktisk tæt på samme størrelse som PS3 “slim” modellen. PS4 er en anelse dybere, og lidt tyndere.


Strømforsyningen er som på PS3 indbygget, og du kan stadig selv udskifte harddisken, uden at bryde garantien. PS4 er født med en 500 GB harddisk. Vægten er nogenlunde den samme.


Med i pakken følger foruden konsol også controller, HDMI kabel, strømkabel og en mono headset.


Hvad angår designet, så er det jo ret individuelt hvad man synes. Personligt kan jeg rigtig godt lide det. PS4 fremstår afdæmpet og ikke så underlig som PS3 brødkassen vi så i 2006.


Kvaliteten virker god og så kan jeg godt lide at man har ladet en del af konsollen højglanspolere for så at bryde det med en lysbar, der løber langt konsollens dybderetning. Egentlig minder den mig lidt om min første PS2, bare i 2013 udgave og med vor tids hitech indmad naturligvis.


Eneste anke jeg måtte have overfor designet, er at jeg gerne havde haft flere farver at vælge imellem. En hvid havde været frækt.


Tager man et kig på konsollens forside, så ligner det ved første øjekast bare en sort flade. Der er dog 2 usb indgange, samt bluray drev. Derudover er der midt på fronten en eject og en powerknap. Begge er touchknapper som du skal helt tæt på for at kunne se.


 


 


 


 


Bagsiden er nok ikke her man vil bruge mest tid, men jeg vil kort nævne tilslutningsmulighederne som er:  HDMI, udgang til PS kameraet, Optisk ud, Ethernet og strøm. Endelig pustes varmen ud på bagsiden mens der suges ind fra siderne.


Den nævnte lysdiode midt på konsollen er der ikke kun for syns skyld. Når konsollen tænder er dioden blå, når maskinen er i standby skifter farven til orange og når konsollen er tændt lyses hvidt. Det ser godt ud og jeg har ladet mig fortælle at udviklere kan benytte lysbaren i spil, hvis de ønsker det. Så kommende lysshow fra PS4 måske – vi får se.


Når du vil slukke maskinen har du to muligheder. Du kan slukke konsollen helt eller lade den gå i standby mode. I standby kan du oplade controlleren, PS4 opdaterer selv spil, du kan starte maskinen via Vitaens Remote Play og sætte indkøb til at downloade via PlayStation App på smartphone og tablet. I slukket tilstand er maskinen, ja helt slukket


Som en lille krølle på halen skal nævnes at du foruden controlleren også kan styre PS4 med stemmen. Det kræver at du har kameraet eller monoheadsettet tilsluttet. Det er indtil ret begrænset hvad du kan. Home screen, starte spil og sluk/standby er indtil videre muligheder.


Du “vækker” maskinen med at sige PlayStation, hvorefter du kan tale. Det virker, men det viker ikke synderligt godt. Det går lidt for langsomt og indtil der kommer mere fart over stemmeopfattelsen samt flere kommandoer, tvivler jeg på at ret mange vil bruge det.


 


 
Galleri: PS3 (tv) og PS4 (tv). Foto: recordere.dk


 


 


Shhhhhhh


Jeg har på nuværende tidspunkt ikke foretaget db-måling af PS4s støjnieau, men hører du til dem, der var spændt på hvor stille PS4 er, så kan jeg fortælle dig, at PS4 er meget støjsvag.


Maskinen brummer lidt og du kan høre når Blu-ray drevet kører op i hastighed, men det er på ingen måde generende. Er der lyd på tv´et er min påstand at du slet ikke hører maskinen. I modsætning til PS3, hvor blæserne skiftede gear når der skulle mere luft ud, så kører det trinløst her. Selv efter flere timers spil er støjniveauet svagt, ikke så svagt som når maskinen bare står i menuen, men alligevel meget imponerende.


Der kommer også lidt sus på når der skal arbejdes ved livestreaming, men sammenlignet med PS3, er PS4 ganske lydløs.


Det skal selvfølgelig siges at PS4, som alt andet elektronik, har bedst af luft omkring sig. Min PS4 står frit på en reol. Jeg har ikke testet, hvad den ville sige til at blive mast ind i et lukket skab, men mon ikke det ville betyde mere støj fra maskinens blæsere. 


PS4 har i øvrigt samme irriterende opstartsbip som PS3 havde. Måske er det bare mig, men jeg ville ønske maskinen ikke havde den lyd. Lyden er nemlig lidt af en sladrehank, når man lige forsøger at snige sig til et spil når ungerne er lagt, konen er i bad eller lignende.. BIP du er død!


 


 

PS4 menu. Foto: recordere.dk 


 


Brugerinterfacet


Menusystemet er blevet mere tilgængeligt, lyst og venligt synes jeg. Øverst har du faste menuer som PS Store, indstillinger, venner, beskeder mv, mens du på resten af skærmen har dine senest spillede spil, videotjenester, livefeeds og bibliotek over spil på konsollen. Det er logisk opbygget og fremfor alt, møghamrende hurtigt.


Skift mellem menuer sker omgående hvad enten du er i menuerne eller vil fra spil til menu og tilbage igen. På intet tidspunkt skal du lukke spillet ned for at ændre noget i menuen som man skulle på PS3.


PS Store ligner sig selv, bortset fra butikken følger trop med resten af interfacet og er hurtig. Dette er især rart når man tænker på hvor hamrende langsomt det var på PS3.


De første dage med PS4 lykkedes det mig at få konsollen til at fryse, men efter en opdatering har der ikke været problemer. Jeg antager derfor at problemerne er helt væk når konsollen udkommer herhjemme den 29. november.


Alt i alt er jeg godt tilfreds med menuopbygningen og især det faktum at det kører lynhurtigt er superlækkert.


 


 

PS4 profil. Foto: recordere.dk


PS4 trofæer. Foto: recordere.dk 


 
Galleri: PS4 controller (DualShock 4)


 


 


Dualshock 4 controlleren


Lad mig sige det med det samme, Dualshock 4 eller DS4 om du vil, er et kæmpe skridt i den rigtige retning i forhold til den gamle controller. Umiddelbart ligner DS4 en PlayStation controller som vi kender den.


DS4 er lidt større og lidt lettere end DS3, men indeholder så mange mærkbare forbedringer, at Dualshock 3 nu nærmest fremstår som en dårlig controller.


Undersiden er med lidt konturer så du holder bedre fast på controlleren. Den lidt større fysiske størrelse passer også bedre i de fleste voksenhænder synes jeg. L2 og R2 buer nu udad og føles langt mere responsive end den lidt geleagtige følelse DS3 kunne byde på. L2 og R2 vil med garanti blive de foretrukne triggers til skydespil.


Analogpindene er lidt mindre, de buer nedad så fingrene ikke glider af og så er de beklædt med gummi. På DS3 kæmpede jeg ofte med at fingrene gled af, det sker bare ikke her. Endelig giver analogpindene mere modstand når du spiller og den “døde” zone, fra du bevæger analogpinden til der sker noget på skærmen, er minimal. 


Derudover har controlleren en lysbar på fronten som PS cameraet kan aflæse (ikke testet). Midt på controlleren er et touchpanel (som bagsiden af PS Vita). Panelet er i øvrigt klikbart. Det er helt op til spiludviklerne af bestemme hvad panelet skal bruges til.


Mellem analogpindene er en lille højttaler som spiludviklerne også frit kan bestemme hvad skal bruges til.


Knapperne i styrekrydset er som analogpindene blevet lidt strammere i det og det er lettere og hurtigere at skrive beskeder. Dette brugte man måske ikke meget på PS3, men med rig mulighede for at se livestreams på PS4 og kommentere de streams man ser, er det pludselig ikke så uoverskueligt at taste.


Nyt er også et farvel til Select og Start knapperne og i stedet et goddag til Options og Share. Options fungerer som start og select, mens share knappen lader dig dele billeder og video fra dine spil. Som det er nu kan du kun dele billeder på Twitter og Facebook, mens video er begrænset til Facebook. Delefunktionen kigger jeg i øvrigt på senere i testen.


Endelig har controlleren tilslutning af headset til når du taler med andre spillere online, crossgamechat og lignende. En rigtig smart feature er her, at du kan tilslutte dine hovedtelefoner og så sætte PS4 til at smide al lyd ud via hovedtelefonerne. Det fungerer upåklageligt og uden forsinkelse eller knas. Spiller du med hovedtelefoner behøver du altså ikke længere forbinde til anlægget.


DS4 er intet mindre end fantastisk og selvom den måske minder om DS3 ved første øjekast, skal du ikke lade dig narre. Der er en verden til forskel og heldigvis til det bedre på alle punkter.


 


 
Galleri: PS4-controller (øverst) ved siden af PS3-controller (nederst). Foto: recordere.dk


 


 


Mono headsettet


Med i pakken følger et mono headset til brug ved livestreaming, chat og onlinegaming.


Headsettet plugges i controlleren, hvorefter det er aktiveret. Du kan slukke og tænde headsettet på ledningen. Lyden er såmænd fin nok, men vi oplevede problemer ved livestream, hvor det blev svært at høre stemmen sammen med spillyden. og tale ind over dit stream.


Jeg testede med en kollega og her lykkedes det først at få god lyd, hvis ledningen gik tværs over hovedet, brugte modsatte øre som hængetræ og derfra ned til controlleren. Så var lyden fin, men man lignede en komplet idiot. På Twitch har jeg dog nu talt med flere streamere som alle brugte headsettet uden problemer, så måske var det bare os der var uheldige da vi forsøgte.


 


 

PS4 med PS Vita Foto: recordere.dk 


 


Remote Play


En lidt overset funktion der aldrig tog fart på PS3 var muligheden for at tilslutte en PlayStation Vita og tage kontrol over PS3 maskinen. Med PS4 er tingene helt anderledes, idet alle spil (stort set) vil understøtte Remote Play. Du vil med andre ord kunne spille dine spil via Vitaen, når du ikke er hjemme eller tv´et optaget. Alt du behøver er en Wifi forbindelse.


Tilslutningen foregår via Wifi og er hamrende let. Vælg PS4 app´en på vitaen, indtast en kode du får fra PS4 og bum du er oppe at køre. Du kan nu se din PS4 skærm på vitaen, hvormed konen og eller ungerne kan bruge fjernsynet, mens du spiller videre på Vitaen. Jeg fik også fin forbindelse på gaden, mens jeg brugte min tlf som hotspot.


Billedet på Vitaen står  flot og hakkede ikke eller lignende under testen. Man kan godt se at grafikken nedskaleres lidt, men det er stadig flottere grafik end selv de bedste PS Vita titler. PS Vitaens mangel på L2 og R2 knapper, kompenseres ved brug af forside- eller bagside touch på vitaen. Det er op til spiludvikleren, hvordan knapperne skal placeres.


At spille PS4 via remote play er en ret syret oplevelse og noget jeg kommer til at benytte mig meget af. Det fungerer fremragende og det er fantastisk ikke at være bundet til at skulle indtage hele stuen, når du vil spille. Har du en VIta er det bare om at finde den frem.


Vitaen kan i øvrigt også bruges som second screen i det spil der understøtter det.


Jeg er spændt på om Sony vil udgive fremtidige PS4 og Vita bundles. Det ville give god mening i hvert fald. 


 


  


 


Sociale medier og delefunktionen


En af Sonys helt store satsninger med PS4 er integrationen med de sociale medier. Sony vil gerne have os ud af osteklokken derhjemme. I en tid hvor stort set alle bruger de sociale medier, er det måske ikke nogen dum ide.


Knytter du din PS4 til kontoer som Facebook, Twiiter, kan du som tidligere nævnt, uploade billeder og video fra dine spiloplevelser. Videoerne kan redigeres i en meget simpel editor, hvor du kan vælge start/slut, samt navngive dine optagelser. Herefter klikker du bare upload og maskinen klarer resten, mens du spiller videre. Det kræver selvfølgelig, at du har knyttet dine kontoer til PS4 på forhånd.


Ønsker du at livestreame dine spil kan du gøre dette via UStream eller Twitch.


Har du ikke en konto, sætter du den op via PS4. Det tager et par minutter, hvorefter det er ligeså simpelt at livestreame som det er at uploade billeder og video. Du kan i forbindelse med livestreamen navngive dit stream, vælge hvem der må se med, om de må kommmentere undervejs og om du vil kunne tale ind over streamet. Endelig kan du poste et link til dit stream på Facebook eller blot bede folk tjekke din kanal ud.


Begge steder fungerede det fint. På Ustream blev din stream dog forstyrret af reklamer under streamet, mens du på Twitch kun skal igennem en indledende reklame før der er livestreaming.


Jeg er supertilfreds med streamingen. Det kørte helt smooth, var skræmmende let at sætte op og så var det sjovt at se vennernes kommentarer på skærmen mens jeg spillede. Thumps up herfra.


 


 


Netflix og de andre


Da PS4 ikke er på gaden endnu har vi ikke kunnet grave dybere i hvilke videotjenester PS4 vil få.


Dog ligger det fast at Netflix er klar ved launch, ligesom Sonys egne, Video Unlimited og Music Unlimited også er at finde på konsollen.


Vi forventer også at Viaplay finder vej, ligesom en YouTube app, som på PS3, helt sikkert også nok skal dukke op.


 


 


Sony har fokuseret på spillene


Sony har i tiden op til PS4 releasen, været ude og sige at de har fokuseret på at få spildelen af PS4 klar – den del er lykkedes. Spillene kører, du kan up- og downloade med lethed, vennerne kan hoppe ind i dine spil, I kan chatte osv. Men det betyder også at PS4, på nogle punkter ikke er helt færdigbagt, om man så kan sige.


Der er funktioner som ikke er udviklet dybere, f.eks kan hele redigering af videodelen blive langt dybere. Der er også funktioner som helt er udeladt og som først kommer senere.


Jeg nævner i flæng ting som PS4 IKKE kan:


Streame via DLNA,  Gaikai-tjeneste (sonys spilstreaming tjeneste kommer i løbet af 2014 i USA), uploade til YouTube, lade venner styre dine spil online (kommer senere), afspille MP3 og CD (kommer senere), tilslutte dit eget trådløse headset (kommer senere), vise film i 3D, 4K i spil (3D kommer senere)


Mange funktioner som er udeladt, formentlig for at være klar inden julesalget og fremfor alt, for at følge Microsoft helt til dørs i kapløbet om at komme først på gaden. Med PS3 så man hvor meget konsollen ændrede sig over årene og hvor mange nye funktioner og tiltag der kom på. Det samme vil være tilfældet med PS4.


At man tiløjer nye tjenester henad vejen synes jeg er en god ting, men selvfølgelig kan man ikke undgå at ærgre sig lidt over visse ting der mangler, når nu Sony har fortalt at maskinen vil kunne det.


 


 


 
Galleri: PS4 camera (tilbehør)


 


 


Konklusion


Med PS4 rykker Sony det naturlige skridt op i forhold til PS3. Nye funktioner som livestreaming, optagelser af video, samt bedre mulighed for at interagere med vennerne passer fint ind i tidens sociale medietrend. PS4 vil gerne vise sig frem og du behøver på ingen måde være en tech-nørd for at kunne lege med.


PS4 er pakket med indmad, der giver spiludviklerne rig mulighed for at imponere.


Det grafiske spring er umiddelbart ikke så stort som da vi gik fra PS2 til PS3, men se hvordan udviklingen tog fart på PS3 som årene gik. Det samme vil ske med PS4, der i kraft af sin pc-agtige opbygning, vil være lettere for udviklerne at lave spil til. I de kommende uger vil vi kigge nærmere på spillene til konsollen.


PS4 er dog også en konsol med en teknisk udvikling foran sig. Ingen DLNA, 4K, Gaikai streaming, 3D-bluray, samt lovede funktioner hvor venner kan overtage styringen i dit spil, er ikke blevet klar til launch. Sony lover dog at funktiornerne kommer ved en senere lejlighed og det vil vi glæde os til .


PS3 er stadig godt kørende, men folk med trang til at tage skridtet op af den tekniske rangstige kan roligt gå ud og investere i PS4, hvis I da kan få fat i en på denne side af jul.


Sony PlayStation 4 er en hamrende lækker og potent spillekonsol.


 


 


Pris og tilgængelighed


PlayStation 4 kom på gaden i Danmark den 29. november 2013.


Se dagspriserne her.


 


Se også


Debat i forummet om denne anmeldelse


Her er spillene til PS4 ved lanceringen


PS4 FAQ

Annonce:
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.