Forside Baggrund

Klumme: Apple skal passe på sit image


 


I denne klumme kigger skribenten lidt på, hvordan Apple måske er ved at skyde sig selv i foden rent image-mæssigt.


Først lige en lille disclaimer: Jeg har intet imod Apple. Tværtimod køber jeg gerne deres produkter.


Jeg ejer fire iPads, der er placeret rundt om i mit hus og i min bil, en iPhone og en AppleTV, og jeg bruger alle disse produkter jævnligt og med stor fornøjelse. På grund af mit job skal jeg holde mig neutral og skifter derfor gadgets ud ret tit. Lige nu er min smartphone en Android, men det er ikke længe siden, det var en Windows Phone og før det en iPhone. Så når der kommer en kritik af Apple herunder, er det ikke fordi, jeg på nogen måde er Apple-hader eller lignende.


Men når Apple handler tvivlsomt, så bør det også afføde kommentarer fra os, der er dybt engageret i teknologi professionelt og akademisk. Jeg tror, Apple skal passe meget på med deres image lige i øjeblikket.


Teknologi-verdenen er ved at miste sin glans, fordi Wall Street-typer der tænker penge, hvor vi andre tænker innovation, er begyndt at overtage Silicon Valley. Og deres værdier følger med.


 


Voksende utilfredshed med Silicon Valley


Hvis man skulle være i tvivl om, hvor upopulær, store techfirmaer er ved at blive, behøver man kun kigge på de protestaktioner, der har været mod Googles, Facebooks og Apples medarbejder-busser, der kører ansatte fra San Franciscos bymidte og ned til Silicon Valley.


Man behøver bare se, hvordan flere og flere idioter kravler frem fra startup-kloakkerne, som f.eks. Greg Gopman. Det var ham CEO?en, der på Facebook klagede over, at de hjemløse i San Francisco var ?menneskeligt affald?, som burde blive væk fra downtown SF, hvor de rige færdes, fordi de ikke tilføjer verden noget værdi.


Skidt være med, at det fattigste kvarter i SF, hvor flest hjemløse befinder sig, er The Tenderloin, der ligger lige op ad downtown. Og at der ofte er tale om folk, der er på gaden, fordi huslejepriserne i San Francisco er steget voldsomt ? på grund af startuppere, der rykker ind i de tidligere så billige lejligheder.


Helt nede på det niveau skal vi naturligvis ikke finde Apple endnu. Men firmaet har foretaget sig ting på det sidste, der kan få nogle mennesker til at smide dem i samme gruppe som idioterne beskrevet ovenfor. Ud over de førnævnte busser, er der Samsung-sagen, som kan risikere at blive en image-mæssig boomerang, hvis ikke Apple passer på.


Apple har naturligvis al mulig ret til at beskytte deres immaterielle rettigheder. Patentsystemet er godt?når det virker. Og lige nu virker det ikke ret godt på grund af alle patenttroldene, både store og små.


Man kan være enig eller uenig i, hvorvidt Apple også stjæler med arme og ben, eller hvor meget, de kan gøre krav på klassiske brugerflade-funktioner, der har været i omløb i årtier.


Men uanset, hvad man mener, så er Samsung-sagen lige gået fra en retfærdig kamp til noget, der er ulækkert, i hvert fald i denne skribents øjne.


 


Mo? money, Mo? problems


Da Apple i 2012 vandt den første retssag ved retten i San José over Samsung, tildelte juryen Apple 1 milliard dollar som erstatning for tabt salg på grund af Samsungs kopiering.


Der var alle mulige problemer med den retssag, lige fra en inhabil juryformand til det faktum, at den fandt sted i en by, hvor Apple er en stor del af økonomien, og alle i juryen formentlig kender én, der arbejder hos eller med Apple. Så Samsung appellerede og fik sat erstatningen ned. Siden har der nærmest fulgt en ny retssag for hver generation af iPhone og GALAXY S, der er kommet på gaden.


I 2012, efter at have sejret i retssagen, skrev Tim Cook en email til sine medarbejdere. I den stod der blandt andet, at Apple gik ind i retssagen ?modstræbende?. Det skal forstås sådan, ifølge CNET, at Steve Jobs og Tim Cook et par år tidligere havde talt med Samsung-ledelsen og forsøgt at få dem til at lade være med ? i Cooks og Jobs? øjne – at kopiere Apples ting.


Indtil da havde Samsung og Apple faktisk været perlevenner, fordi Samsung var den største leverandør af komponenter til iPhone, og Apple dermed også var Samsungs største kunde. Steve Jobs havde endda haft besøg i sit hjem af Samsungs stifters barnebarn. Angiveligt var det efter at Samsung ifølge de to topchefer blev ved med at kopiere ? især da GALAXY Tab kom ud ? at Jobs mistede tålmodigheden, og retssagerne startede. Cook var tilsyneladende ikke ret meget for en retssag, men Jobs pressede på.


Så det er muligt, at Apple var ?modstræbende? til at starte med, men siden har der været retssag på retssag på retssag, så det gælder vist ikke mere. Men der er noget meget mere hyklerisk i den mail fra Cook:


?For os har dette søgsmål altid handlet om noget, der er meget mere vigtigt end patenter eller penge. Det handler om værdier. Vi værdsætter originalitet og innovation og dedikerer vore liv til at lave de bedste produkter i verden?, skrev Cook, og sluttede endda emailen af med ?I dag har værdierne vundet og jeg håber, at hele verden hører efter.?


Men meget kan tilsyneladende ske på to år.


For nogle dage siden blev det kendt, at Apple har vundet endnu en sejr over Samsung (selvom Samsung faktisk også fik skovlen under Apple på et enkelt patent). I dette tilfælde tilkendte juryen dem 119 millioner dollar.


Det var tilsyneladende ikke nok for Apple, der prompte har krævet, at retssagen går om, så de kan få nogle flere penge. De lægger ikke engang skjul på, at det er det, der er motivet, hvis man ser de dokumenter, som FOSS Patents har lagt frem.


Det står i stærk kontrast til Cooks ord fra 2012. Man kan godt forsvare, at man vil beskytte sine idéer, og at man vil stoppe andre fra at kopiere ens produkter. Fint nok. Men det er huleme svært at se, hvorfor Apple vil have flere penge ud af Samsung. Ganske vist er Samsung verdens største mobilproducent, men det skal der endog meget store pengebeløb til at ændre på, større end dem, der kan komme ud af en retssag.


 


Hvad med en innovationsfond?


Det er også ret svært at argumentere for, at Samsungs kopiering, der primært fandt sted på de første GALAXY-modeller ifølge Apple, stadig har nogen som helst indflydelse på Apples indtjening. Og selv hvis det havde, så er Apple et firma, der i 2013 tjente tæt på en billion (1000 milliarder) kroner og har aktiver for 1.1 billioner kroner. Hvis Apple havde været et land, ville deres bruttonationalprodukt ligge et sted mellem Irlands og Perus.


Jeg kunne forstå, hvis Apple meldte ud, at de ville dedikere eventuelle gevinster ved retssagen til en innovationsfond i Apples navn eller lignende. Men når Apple bare vil have flere penge, så lugter det grangiveligt af grådighed. Og det er jeg ikke sikker på, at Apples ellers så politisk korrekte image kan holde til. Det er trods alt firmaet, der gør alt for at forklare, hvor grønne de er, og som reagerer (nogenlunde) prompte, når deres fabrikations-partnere ude i østen mishandler deres medarbejdere.


Hvad værre er, så spiller det lige ind i den voksende utilfredshed med måden, teknologiselskaber og Silicon Valley-nørder p.t. opfører sig på.


Apple skal naturligvis nok overleve. Det gjorde Microsoft trods alt, da de blev angrebet i 90?erne og starten af 2000?erne for at være ?de onde?. Nu på mandag bliver der lanceret en masse nyt, måske endda en ny iPhone, og så er alle glade for Apple igen.


Mit bud er dog, at Apples snor er blevet kortere, så der skal ikke meget spinatjokken til, førend de er i hundehuset igen.


Og det værste er, at der bare ingen grund er til det. Apple har fået rettens ord for, at Samsung har stjålet deres såkaldte innovationer. Hvorfor er det ikke nok?

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.