Forside Baggrund

Duel: Netflix 4K mod Blu-ray


I en mørk scene som denne havde 4K en fordel med nuancer og lys. Foto fra AvForums.


 


Hvad er bedst, Netflix 4K eller Blu-Ray? Det satte AvForums sig for at undersøge.


Gutterne fra AvForums satte sig for at undersøge hvad der er bedst – 4K Netflix eller Blu-ray?


Allieret med House of Cards sæson 2 og Breaking Bad på Blu-ray, gik de i gang med minituøst at sammenligne de to udgaver.


De skaffede 3 forskellige 4K UHD TV fra 48-65″. Modellerne var Samsung 48HU7500, Sony 55X8505 og Samsung 65HU8200, og alle tre blev “ISF”-kaliberet (Rec.709).


Som Blu-ray-afspiller valgte de Panasonic BDT-300, fordi den model leverer et fejlfrit 1080P/24 output. Til streamingen benyttede de en 30 Mbit/s internetforbindelse, der gav ca. 20 Mbit/s effektivt.


Herefter kløedede de på. Deres fokus var at spotte forskelle i opløsning, bevægelse og effekter som colour-banding og bivirkninger af komprimeringen.


 


4K-streaming viser tænder


I House of Cards sæson 2 er der en mørk parkscene i begyndelsen (billedet ovenfor). På afstand var der ingen synlige forskelle i opløsning, men rykkede ned på ca. 1,7 meter fra 65″ TV’et begyndte Netflix 4K at virke skarpere. På de mindre TV skulle de dog endnu tættere.


På Netflix-signalet var der flere synlige detaljer i de mørke områder af scenen. Et lille plus til 4K streaming, og dybden i udendørsscener fra Washington satte yderligere plus ind på Netflix-kontoen.


På indendørs-scenerne fra “Det Hvide Hus” var detaljer i tøj, ansigter, dekorationer osv. også med en lille fordel til 4K-streaming.


Deres delkonklusion lød at Netflix 4K giver en forbedring på billedsiden i forhold til Blu-ray, selvom der var mange scener undervejs hvor det var svært at se forskel. Men når der var forskelle i billederne, var det til Netflix fordel.


Derimod er det noget andet med lyden. House of Cards sæson 2 kommer med DTS-HD MA lydspor på Blu-ray, mens der på streaming endnu kun er mulighed for Dolby Digital Plus 5.1.


En ting ved 4K som de ikke brød sig om, var at de i nogle scener kunne se skuespillernes makeup. Så tydelig var 4K-opløsningen, og der kunne de ikke blive enige om hvorvidt der var en god eller en dårlig ting.


 


Konklusion


Så deres konklusion blev, at Netflix 4K er en billedmæssig forbedring i forhold til Blu-ray, om end forskellene ind imellem er små. Men på lydsiden der trækker Blu-ray fra.


Testen viser at streaming nu er tæt på at kunne tage over fra Blu-ray, og at der mangler et 4K Blu-ray-format for at give de fysiske medier et større forspring igen.


Bemærk dog at sammenligningen her kun handler om forskellen imellem 4K-streaming og Blu-ray oplevet igennem 4K UHD TV, og ikke forskellen på et HD TV og 4K TV.


På prissiden vil der kunne abonneres på Netflix i 15 måneder, for prisen på House of Cards sæson 2 og Breaking Bad (alle sæsoner) på Blu-ray.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.