Forside Indhold og distribution Musik

Spotifys CEO: Taylor Swift stod til at tjene 6 mio. dollar


Spotifys CEO har nu svaret direkte på Taylor Swifts kritik af tjenesten.


Der har været en del debat om kunstneres aflønning fra streamingtjenester, herunder her på siden. Taylor Swift trak i sidste uge sit bagkatalog tilbage fra Spotify i protest mod de dårlige royalty-beløb, og er den største profil, der hidtil har gjort dette.


Derfor er det helt naturligt, at Daniel Ek fra Spotify nu svarer på kritikken. Ek stiller sig forstående overfor frustrationen, og melder endda også sin egen frustration ud over de beløb, der udbetales. Hans forklaring er, at der indtil videre ikke er penge nok i streaming til at kunne udbetale beløb, der svarer til, hvad kunstnere får andre steder.


Men han peger også på, at hvis alternativet er pirateri, så er de cirka to milliarder dollar, Spotify indtil videre har udbetalt til artisterne via deres musikbranche-repræsentanter bedre end nul. Faktisk udbetaler Spotify tæt på 70% af deres indtægter til artisterne via plade- og publishingselskaber.


Han skriver tilmed, at en artist som Taylor Swift typisk ville få 6 millioner dollar udbetalt fra Spotify om året, et tal, som Spotify forventer at fordoble til næste år.


Misforståelse


Det lader dog til, at Daniel Ek har misforstået en del af protesterne fra bl.a. Taylor Swift og Aloe Blacc, som vi skrev om her på siden i går. Protesterne går ikke på, hvad de udøvende artister tjener, altså dem, der spiller og synger på de tracks, man streamer. De går på, hvad sangskriverne bag musikken ? som ikke nødvendigvis er de samme som de udøvende ? tjener.


Taylor Swift har i sine udtalelser gjort det helt klart, at hendes tilbagetrækning sker i solidaritet med skaberne/sangskriverne, ikke de udøvende musikere. I hendes tilfælde er den udøvende musiker og sangskriveren den samme person, men det er kun tilfældet i cirka halvdelen af al den populære musik, der streames på Spotify. I de andre tilfælde er der én (eller flere) personer, der har skrevet musikken, mens en anden/nogle andre udfører den. Det er altså underordnet, at Swift også lægger navn til pladerne. Hendes protester og solidaritet er med de sangskrivere, hun ikke mener bliver betalt nok.


I sin post på Spotifys blog skriver Daniel Ek konsekvent ?artists and songwriters? og skelner altså ikke mellem de beløb, der udbetales til sangskrivere og til de udøvende kunstnere. De to milliarder dollar er et samlet beløb for begge grupper.


Noget tyder på, at sangskriverne får meget lidt ud af det beløb. Sangskriverne og deres organisationer har i hvert fald længe klaget over, hvor lidt de får ud af Spotify. Og det er lige præcis det, Taylor Swift og Aloe Blacc har et problem med.


 


Læs også klummen: Derfor blev Taylor Swift sur

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.