Forside Streaming Audio

TEST: Chill Fidelity cool Bluetooth-højttaler

-


Galleri: Chill Fidelity – Bluetooth højttaler

 

TEST: Chill Fidelity cool bluetooth højttaler

Recordere.dk har testet en lækker rejsehøjttaler som giver bas og spændende lyd for billige penge.


Hvordan ser den ud?

Højttaleren er lavet af metal på stort set samtlige flader (den eneste undtagelse er rammen omkring frontgitteret, og betjeningspanelet, der begge er af hård plast). En lækker detalje er at bagsiden, bunden og den øverste og nederste del af forsiden er et ubrudt stykke bukket metal, med perfekt bukkede hjørner helt uden variationer.

Til gengæld er samlingerne imellem dette stykke metal, og siderne af højttaleren ikke helt optimale, da der i (næsten) hele denne samling er en tydelig kant der stikker 1-2 mm ud.

Betjeningen på enheden ville have haft glæde af flere knapper, og de måtte også gerne have været spredt lidt mere ud, da tre knapper der sammen skal stå for: Play/Pause, næste/forrige nummer, volumen op/ned, 3D-mode til/fra bliver lige vel crowded, når knapperne samtidig er meget små og sidder ganske tæt. On-off-knappen er utraditionel, i form af en skydeknap, frem for de efterhånden fuldstændigt dominerende trykknapper. Denne har tilstrækkeligt med modstand til at man næppe kommer til uforvarende at slukke/tænde højttaleren, og har gudskelov kun den ene funktion.

De aktive højttalerenheder er skjult bag metalgitteret på fronten, men de passive slaveenheder der sidder på siderne er frit tilgængelige, og i øvrigt beklædt med metal der er magen til siderne.

WAF’en er ifølge fruen i huset meget høj, i kraft af det kompakte elegante design, og den umiddelbare kvalitetsfølelse metaloverfladen giver i kombination med en overraskende høj vægt.

Det skal det bemærkes at de til testen anvendte sange er udvalgt af mig fordi de repræsenterer et bredt udvalg af musik, og fordi de hver især har nogle kvaliteter som mange højttalere kan have svært ved at håndtere. Derfor kan det næppe undgås at små højttalere som denne får en hårdere medfart end de ellers ville have gjort. Dette vil kunne ses under afsnittet “Hvordan lyder den”, hvor jeg bedømmer den på linje med alle andre højttalere, dog med en grad af forbehold for højttalerens størrelse, således at det rent faktisk kan bruges til andet end at konkludere at der er forskel på en bluetooth-højttaler til under 1.000,- og et seriøst hifianlæg.

I den afsluttende opsummering vil der blive taget forbehold for højttalerens størrelse, prisklasse, og deslige, og være indflydelse fra oplevelsen af yderligere musik, end det der bliver nævnt nedenfor.

 

Hvordan lyder den?

Vi lægger ud med Griegs “Peer Gynt – Morning” som bliver gengivet med overraskende meget pondus, når man ser på hvor lidt højttaleren faktisk fylder. Der er masser af bund, diskanten bliver aldrig skarp eller ubehagelig at høre på, så alt i alt går det glimrende hér.

Wagners “Elsa’s Procession to the Cathedral” gengives med en dynamik jeg ikke før har oplevet i denne klasse, og til min store glæde og overraskelse formår højttaleren faktisk at gengive orgelet sidst i stykket med en smule overbevisning, og uden notérbar forvrængning, ligesom crescendoet bliver fremført med masser af tyngde og volumen. Det ser i øvrigt ud til at højttaleren er udstyret med et low-pass-filter der sorterer de dybeste frekvenser fra (de passive enheder på siderne ville have blafret voldsomt sidst i stykket, hvis ikke dette var tilfældet). Det er betryggende, fordi det mindsker risikoen for at et stykke med meget bastante dybe toner ødelægger enhederne ved relativt lav volumen, ligesom at det (ved en ordentlig implementering) mindsker risikoen for at de dybe toner bliver unødigt mudrede/forvrængede af at højttaleren forgæves forsøger at frembringe lyde der er udenfor dens fysiske formåen.

I jazzens verden bliver “The Fragrance of Dark Coffee” gengivet med overraskende tyngde i gulvbassen, sprød saxofon, og et for det meste klart gengivet klaver. De dybe toner får lidt for meget fokus og volumen (hvem skulle have troet at jeg skulle skrive det om en højttaler der kun er lidt større end et gammeldags penalhus?). Dog skal det bemærkes at der kommer en smule forvrængning af klaveret når det spiller samtidig med gulvbassen, og at der er en meget hørbar “pukkel” i de dybe toner, hvor volumen er væsentligt højere. “Misery” af Dave’s True Story lyder umiddelbart dejligt, med stemmer der er flot gengivet, og guitar der er dejligt varm at lytte til, ligesom at trommer og high-hatte lader sig høre, uden at blive for meget. Værre står det til med bassen, som kan mærkes lidt i overfladen højttaleren står på, men desværre knap kan høres.

“Hotel California” er som vanligt startskuddet til at vi nu skal høre rock, og introens guitarspil bliver gengivet uden dikkedarer, og uden at trommer og guitar bliver blandet nævneværdigt sammen. Stortrommen bliver antydet, og man kan se på de passive enheder i siden af højttaleren, at den bravt forsøger at give den krop, men desværre uden held. Bedre står det til for bassen der, på nær af de dybeste frekvenser, bliver gengivet fornuftigt. Når der sker meget samtidig i sangen bliver instrumenterne blandet en smule sammen. “Peaches and Diesel” med Eric Clapton er i grove træk den samme historie. De dybeste toner glimrer ved deres fravær, men derudover er oplevelsen ingenlunde ringe!

Michael Jacksons “Bad” bliver fremvist hårdt og præcist, og næsten uden mangler i lydbilledet (det dybe basspor der kører under det meste af sangen er noget dæmpet, men stadig hørbart), “Man in the Mirror” viser en smule tendens til at Jacksons stemme bliver fremstillet lige lovligt skarp, da S- og tsch-lyder bliver fremhævet lige vel tydeligt. Bortset fra det lyder det hele ganske fornøjeligt, og uden væsentlige mangler.

Poets of the Falls “Carnival of Rust” lyder dejlig, der er masser af liv i stemmer, såvel som guitar, og trommerne lyder nogenlunde potente. “Gravity” af samme kunstner lader sige bemærke fra første færd med en glimrende elguitar, og trommer der (bortset fra stortrommen) bliver gengivet skarpt og præcist.

“Will You” med P.O.D starter ligeledes rigtig godt, med en intro der bliver gengivet ganske medrivende, og første vers bibeholder denne oplevelse. Da vi kommer til omkvædet bliver de manglende dybe toner mere tydelige, da stortromme og bas bliver mere fremtrædende her. B-stykket lyder meget flot og præcist.

Nightwish’ “Imaginaerum” starter meget flot, og holder kadancen igennem hel nummeret, med undtagelse af de mest komplicerede passager, hvor det bliver en lille smule rodet at lytte til. Sækkepiben omtrent halvvejs igennem nummeret lyder dejligt forførende og jeg griber mig selv i at skrue lidt mere op.

“KRWLNG” af Linkin Park (fra albummet Reanimation, der er tale om et remix af “Crawling” fra deres første album) lyder flot, og den høje grad af brug af stereoeffekt er en kærkommen mulighed for at afprøve den 3D Digital Surround højttaleren praler af at have. Som en glædelig overraskelse bliver stereoperspektivet faktisk imponerende meget større med funktionen aktiveret, og hvor at det uden funktionen aktiveret lyder meget som om at alt foregår i mono, så er der pludselig en grad af stereooplevelse, der spreder musikken noget mere ud, og gør det muligt at følge lydene der bevæger sig fra den ene side til den anden. Prisen man betaler er at mellemtonen ryger hørbart mere i baggrunden, og at diskanten bliver en anelse skrappere.

Trentemøllers “Moan feat Ane Trolle” har en imponerende mængde af små detaljer med, og tilstrækkeligt af de dybe toner til at man sagtens kan følge hvad de gør for stemningen i sangen, selvom de volumenmæssigt ikke kan følge med resten.

Sidst men ikke mindst har vi Tech N9nes “Killing You” som med sin mørke stemning, og ekstremt dybe toner kørende under hele nummeret er en udfordring for mange reolhøjttalere, og det taget i betragtning klarer Chill Fidelity sig forbilledligt. De underliggende toner er næsten helt uhørlige, men til gengæld er der godt med slag i de korte hårde slag på stortromme der følger hurtigt og kontant med og markerer rytmen. Techs stemme bliver også gengivet meget flot, og selvom det går ganske stærkt bliver hans stemme aldrig sløret eller mudret.

Udover de ovennævnte numre har højttaleren også fået lov til at spille en del musik som er af en noget mere tilgivende karakter (især popmusik), hvor den har gjort et udmærket væsen af sig. Selvom meget af det ovenstående kan give det indtryk at højttaleren ikke har klaret sig særlig godt, så vil jeg understrege at den absolut har gjort et godt væsen af sig, især når man tager dens størrelse i betragtning! Man får meget lyd ud af den lille fyr.

Udover musik har højttaleren også været afprøvet med lydbøger, og her klarer den sig til UG! Stemmer bliver gengivet tydeligt og præcist, og man kan tydeligt fornemme hvilken stemning og hvilket humør der forsøges gengivet.


Andre relevante oplysninger:

Volumenknapperne deaktiveres hvis man slutter noget til den analoge aux-indgang, så du kun behøver at styre volumen eet sted. Godt tænkt! Til gengæld påvirker volumenknapperne på enheden både volumen på telefonen, og på højttaleren, når denne er tilsluttet via bluetooth.

Som nogle af jer utvivlsom allerede har fundet ud af, findes der andre højttaleren med nøjagtigt samme design til salg på bl.a. eBay. Vi har adspurgt Chill Innovation om hvorvidt der er tale om en OEM-højttaler der blot har fået deres navn på, og de har svaret at dette ikke er tilfældet. Der er i stedet tale om en ODM (et færdigkøbt design), der er udstyret med Chill Innovations egen indmad (ifølge Chill Innovations mail – “bedre komponenter, bedre højtalere, bedre batteri, bedre software.”)


Opsummering:

Design:
Designet er ikke videre diskret i sig selv, men højttalerens lille størrelse gør ikke desto mindre den samlede oplevelse ganske diskret. Knappernes størrelse og blandede funktionalitet er ikke særlig praktisk, men det overordnede kvalitetsindtryk er gedigent og højttaleren virker ganske robust.

Lyden:
Der er overraskende meget bas, såvel som volumen i denne lille æske. En ting der er værd at bemærke er at lyder ændrer karakter med volumen (de dybe toner bliver først mere, og siden mindre dominerende efterhånden som volumen stiger, testen er skrevet ud fra oplevelsen ved et behageligt til lidt højt lytteniveau på en meters afstand), og at det derfor er mere besværligt end som så at kompensere ved hjælp af kildens equalizer. Mit overordnede indtryk er dog at man får bemærkelsesværdigt meget lyd for pengene, og at Chill Fidelity leverer tilstrækkelig lydkvalitet til baggrundsmusik, såvel som mindre kritisk lytning, såvel som tilstrækkelig volumen til brug i endog ganske støjende omgivelser, og selvom det måske vil være lige vel optimistisk at prøve at spille op til dans, er den dog i stand til at levere et gedigent lydtryk til f.eks. udendørs brug, eller til at levere baggrundsmusik i en større stue.

Andet:
3D-funktionen virker mere som en gimmick, end som en funktion man vil bruge i hverdagen. Lydbilledet bliver noget bredere, men det sker på bekostning af mellemtonen, som der i forvejen ikke er for meget af.

Batterilevetiden er god, jeg har ikke fået kørt højttaleren tør for strøm i løbet af testen, og der er ingen hørbar forskel på om højttaleren er tilsluttet en ekstern strømkilde, eller kører på batterikraft. Dog kunne man godt have placeret USB stikket lidt smartere. Stikket sidder oppe ved knapperne, og det ser lidt dumt ud, hvis man vil have højttaleren stående fremme med strøm på.

Bluetooth radioen er testet flere steder, og dækker fint samme rum og naborum, men ligesom andre 2.4 GHz, enheder er den sårbar for andre signaler på samme bånd.

Udstyr der blev anvendt:

 • HTC One (test af om bluetooth virkede)
 • iPhone 4S + 5S  & 6 plus (test af om rækkevidden på bluetooth var afhængig af telefonfabrikat)
 • Flac-filer på PC
 • Asus Xonar Essence STU (RCA på lydkort til minijack-indgang på højttaler) (brugt til selve testen)

 

Konklusion

Chill Fidelity Bluetooth højttaleren overrasker med masser af god lyd, når man tager størelse og pris i betragtning.

Man får ualmindeligt meget rejsehøjttaler til prisen, og hvis man vil have en god højttaler til under en tusse, så går man ikke galt ved at vælge denne til til lige under 900 kr.

Man kan som ekstraudstyr købe en lille rejsetaske til 59 kr., som godt kan anbefales, så man ikke ridser højttaleren i kufferten.

 

Pris og tilgængelighed

Chill Fidelity Bluetooth koster kr. 899,-

Find forhandler

 

 

Specifikationer
 • Bluetooth 4.0 Portable Stereo 3D Speaker
 • AptX/A2DP Near Lossless Wireless Audio Streaming
 • Hands-free Speakerphone & Conference calls
 • Auto Connect function for easy daily operation
 • Dual 50mm Kevlar Neodymium Long-Throw Speakers
 • Dual Passive Subwoofer (down to 20hz bass)
 • 7.4V / 2200mAh Lithium Battery (up to 20 hours music)
 • 3D Digital Signal Processor
 • Brushed Aluminium & Stainless steel

 

 

Annonce:
Forrige artikelFredagsfilmen: Touch anno 1982
Næste artikeliPhone sender til hacket Android-ur
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.