Forside Tests

TEST: Samsung Galaxy S6 edge

-Foto: Samsung Galaxy S6 edge – Skærmen er bare for lækker

TEST: Samsung Galaxy S6 edge
Med Samsungs nye Galaxy S6 edge er det første gang jeg har siddet som iOS-bruger, og følt at tiden var klar til at prøve Android mere permanent. Jeg vil ikke sige iPhone Killer, men jeg vil sige at Samsung på flere områder er foran iPhone med deres nye telefon
Recordere.dk har som nogle af de første i Danmark fået en Samsung Galaxy S6 edge til test, og siden vi havde vores første kig, har vi glædet os til at have den i en rigtig test. Samsung Galaxy S6 edge er det nyeste skud fra Samsung, og med buet kant og
et design der for første gang rigtigt adskiller Samsung fra alle de andre, er det jo spændende om telefonen også kan stå distancen.
Foto: Samsung Galaxy S6 edge kassen med oplader, USB kabel og in-ear headset.

Udpakning
Samsung Galaxy S6 edge kommer i en flot lys æske, der udover telefonen indeholder en USB lader der lover hurtig opladning af telefonen, et mikro USB kabel og et in-ear headset der på alle måder minder om dem man får med til en iPhone. Desuden er der en
lille pind med til ind- og udtagelse af Nano SIM kort. Telefonen vi testede var en 64 GB Black Saphire model med Android Lollipop 5.0.2 Som vi også skrev i vores “første kig” artikel om
telefonen, så er Samsung Galaxy S6 edge en af de smukkeste telefoner Samsung nogensinde har lavet. Der er nogle der mener at Galaxy S2 er den flotteste Samsung lavet, men man kan ikke sammenligne de to telefoner, da den ene er plastik og den anden er
rent metal og glas.

Annonce:
target=”_blank”>


Galleri: Samsung Galaxy S6 edge’s design er super flot. Desværre kommer der mange fedtede fingre på.

Design
Både forside og bagside er Gorilla Glass 4, og på forsiden finder man én fysisk home knap, som også fungerer som fingeraftrykslæser. På forsiden finder man også et 5 mega-pixel wide-selfie kamera. Kameraet stikker iøvrigt en del ud fra bagsiden. Med så
meget glas vil man opleve at fedtede fingre bliver normen som man også kan se i galleriet ovenfor. På bagsiden finder man et 16 mega-pixel kamera med Sony sensor og optisk billedestabilisering og flash. Kameraet stikker en del ud af telefonen, men ikke
mere end det er OK. Desuden gemmer bagsiden på integrationen af trådløs opladning. Lige under flashen finder man også en pulsmåler. På højre side finder man en power on/off knap, og på venstre side finder man volume op/ned. Designet vil man enten elske
eller hade. Jeg er helt vild med det, men har har også et par anker. Den buede skærm giver et vildt fedt “look og feel”, men når begejstringen har lagt sig og hverdagen har meldt sig, så virker telefonen voldsom sårbar at holde. Især hvis man har kolde
fingre, og er ude og gå med f.eks. hunden, så er den svær at holde. Jeg har også flere gange taget mig selv i at tage den forkert op af lommen, da den buede skærm og den flade bagside for de fleste “lomme-optagnings eksperter” føles forkert at den buede
kant er forside, mens den flade er bagside. Men når det er sagt, så kan er Samsung Galaxy S6 edge en af de flotteste mobiltelefoner jeg har nogensinde har anmeldt, og i min optik KLART den flotteste Android telefon på markedet lige nu. Telefonen
måler 142.1×70.1×7.0 mm, og vejer ikke mere end 132 gram.
Hvad er der inden i?
Samsung Galaxy S6 edge gemmer på en ret kraftig Quad Core CPU og GPU (8 kerner i alt), der er bygget på 14 nm teknologi, så der er plads til mere performance på mindre plads. CPU’en er 64 bit, og Android 5 Lollipop kører også 64 bit. Telefonen har 3 GB
RAM, der er baseret på LPDDR4 som bruger mindre strøm, men samtidig er næsten dobbelt så hurtig som sin forgænger LPDDR3. Telefonen fås med 32 / 64 / 128 GB hukommelse, og modellen vi testede havde 64 GB. Man skal være opmærksom på at man ikke længere
kan sætte et MicroSD kort i telefonen, så når man løber tør for plads, så skal man slette programmer og billeder, da man ikke kan udvide med ekstra kort. Naturligvis understøtter den alle de vigtigste LTE (4G) netværk med cat 6. hastigheder på op til
300 mbps i download hastigheder, og det indbyggede trådløse netværk understøtter 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz). Den har også Bluetooth 4.1 og NFC Som tidligere skrevet sidder der også elektronik til trådløs opladning, og Samsung Galaxy S6 edge understøtter
både WPC 1.1 og PMA 1.0 trådløs opladning. Der er også blevet plads til en forbedret højttaler, så man nu kan spille højere og mere klart end med Galaxy S5. Dette skyldes også at højttaleren nu sidder i bunden og ikke på bagsiden af telefonen.

Hvordan virker den som telefon?
Telefondelen fungerer fint. Vi havde gode antenneforhold de steder hvor vi testede, og også SMS softwaren er OK. Samsung har dog stadig et software problem med den indbyggede SMS applikation, der går i MMS mode efter en håndfuld SMS’er. Det er for ringe
at Samsung stadig ikke har fået løst det problem. Men det er jo Android, så der er masser af lækre SMS programmer at vælge mellem. Det indbyggede tastatur virker fint, men også der er det en smagssag om man vil bruge Samsungs tastatur, eller f.eks. bruge
Swiftkey. LTE data hastigheden var super god, og upload af f.eks. 4K videoer til YouTube strøg op med god hastighed. Performance er fantastisk. Der er ingen hakken, og alting virker hurtigt og responsivt. Det gælder både browser oplevelsen og afvikling
af billeder, videoer og spil
Galleri: Samsung Galaxy S6 edge

Skærm
Samsung Galaxy S6 edge kommer med en 5.1 tommer Super AMOLED i Quad HD (2560×1440) med 577 dpi. Skærmen står knivskarpt uanset lysforhold. I stærk sollys er det let at læse hvad der står på skærmen, og om aftenen er den indbyggede sensor også god til
at skrue ned for skærmlyset, så den ikke skriger. Dette er endnu stærkere hvis man bruger kanten på skærmen som nat-ur. Den buede skærm fungerer rigtigt godt, og selvom det mest er en design gimmick, så er Samsungs små widgets til skærmen ret gode.  F.eks.
kan du med “People Edge” trække dine 5 vigtigste kontakter ind fra siden, og hurtigt komme i kontakte med dem. Hver kontakt er repræsenteret ved en farve, og lægger man telefonen med skærmen ned mod bordet, så vil den buede skærm lyse op i den farve som
en indkommen besked eller opkald har ud fra den kontakt som har kontaktet dig. I øvrigt har Samsung i indstillinger givet dig valget om hvor mange ikoner du vil have på din hjemmeskærm. Du kan vælge mellem 4×4, 4×5 og 5×5 ikoner pr. hjemmeskærm.
Foto: People Edge giver den buede kant mening

Hvad får du med en buet skærm?
Den buede skærm er ikke ligesom på Galaxy Note Edge, hvor der kun var buet skærm på én side, og den buede skærm i virkeligheden var en skærm for sig selv. På edge er det hovedskærmen som buer lidt i kanten, og det vil sige at kanterne på f.eks. video
og browser også går ud over kanten. Men i telefonen er der en funktion der hedder Information Stream, der kan give dig en masse god info uden hele skærmen tændes. F.eks. kan du bruge en af kanterne som nat ur, og du vælger selv hvornår det skal være aktivt
og hvornår det skal slukke. Men når nu det kun er én skærm, så vær opmærksom på at det er hele skærmen som er tændt, og går du ind i et mørkt rum, kan du se hele skærmen lyser, og ikke bare klokken.
Foto: Nat-uret som det ser ud i et lyst og mørkt rum

Du kan også installere et RSS feed, så hvis du vil have seneste nyt fra recordere.dk, kan det komme på kanten når telefonens skærm ikke er tændt. Information Stream er et åbent API, så vi kan håbe at det bliver let for leverandører at lave deres
egne feeds.
Galleri: Eksempler på billeder taget med Samsung Galaxy S6 edge

Kamera
Det indbyggede 16 mega-pixel kamera tager rigtigt gode billeder, og den indbyggede optiske billedestabilisering virker også rigtigt godt. Samsung har taget dele af deres auto-fokus system fra deres kameraer og lagt ind i kameraet på Galaxy S6 edge, og
det virker rigtigt fint. Det indbyggede kamera har iøvrigt indbygget HDR preview, så man ser hvordan et HDR billede vil se ud, mens man tager det. Optikken har en blænde på F1.9, som giver flotte billeder i de fleste lysforhold, og der findes flere forskellige
indstillinger for hvordan du vil tage dine billeder. Du kan gå Pro, og så selv sætte ISO, hvidbalance osv, eller holde dig til auto, og lade telefonen gøre alt arbejdet for dig. Kameraets autofokus er hurtig og oftest præcis. Kameraet har iøvrigt software
zoom på op til 8x. Men når du nærmer dig de 4x bliver billedet så grynet at det er ligemeget. På video delen kan du optage video i op til UHD (4K), og ligesom på almindelige billeder klares videooptagelse flot i de fleste lysforhold. Der er forskellige
fotomodes, og en af dem er “Virtual Shot”, hvor du kan lave et hologram lignende billede omkring et objekt. Det er en sjov gimmick, som mest af alt kun er sjov på selve telefonen, og ikke rigtigt kan bruges uden for den eget univers. Panorama funktionen
virker også rigtigt godt, og i det hele taget er der ikke noget negativt at sige om kameraet på bagsiden, udover det stikker så meget ud, men kvalitet koster. En ting som jeg hurtigt blev træt af, var at volume knapperne tog billeder nærmest hver gang
jeg gjorde noget, men gudskelov kan man i indstillinger slå det om så de bruges til zoom. Men telefonens design gør det nemt at ramme de knapper når man holder den liggende. Det foranvendte 5 megapixel kamera tager også fine selfies, og fingeraftrykslæseren
på bagsiden kan bruges som trigger. Godt tænkt, og på Skype får man fin billede- og lydkvalitet. Se eksempler på billeder i galleriet ovenfor.
Foto: Den nye fingeraftrykslæser fra Samsung

Fantastisk fingeraftrykslæser
For dem der husker Samsungs forsøg på at få en virkende fingeraftryklæser med på Galaxy S5, ved at den kom med men funktionaliteten med at trække fingeren over home knappen virkede ekstremt dårligt. Samsung har lært af fejlen, og den fingeraftryklæser
der er på Galaxy S6 edge fungerer lige så godt og endog hurtigere end den som findes på iPhone 6. Oplæring af finger fungerer også på samme måde som iPhone, hvor man lægger fingeren på aflæseren flere gange indtil telefonen er tilfreds med genkendeligheden.

Strøm og opladning
Samsung Galaxy S6 edge har et 2600 mAh batteri, og vi kunne sagtens køre en dag med normalt forbrug. Men det er klart at man kan presse den ud i at den ikke kan køre hele dagen, hvis den står på video og surf konstant, og så har Samsung givet dig flere
muligheder for opladning. Vi slog natteuret til inden vi gik i seng (23:00-06:00). Selvom vi havde “forstyr ikke” slået til, blev der brugt 16% batteri på de timer. Har du din USB lader med, så kan du på 10 minutter forlænge batteriet med 4 timers normalt
brug. Gudskelov har Samsung en lynoplader med, der på bare 10-15 min. kan lade telefonen op til 4 timers normal brug, eller lige omkring to timer, hvis du sidder og ser video hele tiden. En fuld opladning fra 0 – 100% tog os ca. halvanden time. Man kan
købe en trådløs oplader som ekstraudstyr, og den oplader som samsung har lavet er både smuk og effektiv. Under top pladen sidder der en diode som lyser blåt når den lader og grønt når den er fuldt opladet. Trådløs tager ca. dobbelt så langt tid som kablet
opladning, men har man travlt tager det kun 2 sek. at flytte MikroUSB kablet fra lader til telefon, og så går det stærkt. Men trådløs opladning er fremtiden, og da Samsung understøtter de to førende standarder, kan du allerede i dag besøge flere restauranter
og caféer i USA der har det indbygget. F.eks. Starbucks og McDonalds lover trådløs opladning overalt inden alt for længe. I Danmark kommer IKEA snart med en natlampe med indbygget trådløs opladning.
alt=”” border=”0″ />
Software
Jeg vil ikke komme nærmere ind på Android Lollipop, som jeg syntes er det bedste Android OS nogensinde. Endeligt har de fået et design og en brugerflade som kan måle sig med andre mobile operativsystemer. Og med Android 5 har Google også sat krav til
leverandørerne af Android telefoner. De må ikke fylde dem med egne temaer der ødelægger Android oplevelen. En ting som Samsung tidligere har været kendte for at gøre. Og gudskelov har Samsung rettet ind, og Android er ikke længere ødelagt af deres trang
til at installere bloatware i store mængder som før. Men helt fri for software mange ikke ønsker er vi ikke. Samsung har indgået et samarbejde med Microsoft, der gør at One Drive er installeret på telefonen fra starten, og alle der registrerer sig hos
Microsoft får 100 GB plads i et år. Men hvis man nu som mig allerede er Dropbox bruger, så kan man let installere Dropbox app’en, men man kan ikke fjerne One Drive. Det samme gælder Skype og One Note. OK, man kan disable dem, men når man nu har en telefon
med begrænset plads, ville det klæde Samsung vælge og fravælge hvad programmer man vil have på sin telefon selv. Men Android kan sagtens måle sig med iOS, når det gælder software. Alle de vigtige apps som mange bruger findes i mindst lige så gode versioner
som på iOS. Og tænker man på hvor meget bedre delingsfunktionaliteten er på Android, så er der også her en grund til at kigge efter om tiden er inde til at prøve en Android telefon, hvis man er på iOS.
alt=”” border=”0″ />
Tilbehør
Ingen smartphone uden tilbehør. Som nævnt kan man fra Samsung købe en smart trådløs oplader. Bemærk at den købes uden ladekabel og USB lader, så der skal du bruge det som hører med telefonen. Der findes også en stor mængde covers og wallets, men har du
investeret i en flot telefon i glas og alluminium, så er det sidste du vil nok at gemme den bag et plastik cover, der straks får den til at ligne noget til 2.500 kr.

Konklusion
Samsung har lavet en vinder. Så kort kan det siges. Samsung Galaxy S6 edge er en fantastisk telefon. Designet er i top, performance er forrygende, og skærmen vil få selv hardcore iPhone fans til at savle.

Når det er sagt, så er der ting som kunne være bedre. Batteritiden er OK, men ikke imponerende, og det smalle design på siderne gør telefonen underlig at holde på. Fejlen med SMS-MMS på  SMS app’en er også underlig, når den nu har været kendt på flere tidligere modeller. Men ellers skal Samsung
have ros for at have lavet en flot og ren implementering af Android 5. Og hvis der er Apple iPhone brugere, som overvejer at prøve Android, så får de ikke en bedre telefon end Samsung Galaxy S6 edge at prøve det på. Samsung Galaxy edge får recordere.dk
udmærkelsen: Guld

Pris og tilgængelighed
Prisen er høj. Ved lanceringen koster den 6.495 kr. for en 32 GB, og den 64 GB model vi testede koster 7.495 kr. Har du brug for 128 GB skal du af med 8.495 kr. Hvis du kan nøjes med en telefon som kan det samme, men uden buet skærm, så kan du nøjes med
Samsung Galaxy S6, som koster 1.000 kr. mindre. Samsung Galaxy S6 Edge fåes i fire farver: White Pearl, Black Sapphire, Gold Platinum og Green Emerald.
target=”_blank”>Dagspris på S6 edge 32 GB
Dagspris på S6 edge 64 GB
Dagspris på S6 edge 128 GB
Alle modeller er i butikkerne den 11. April

Tekniske Specifikationer

  • Display: 5,1 Quad-HD Super AMOLED (557 ppi) opløsning 2560 x 1440 pixels.
  • Netværk: 3G/4G
  • Processor: 64-bit Quad Core (14nm) 2.1 Ghz + 1,5 Ghz Quad Core
  • Opkobling: WiFi, NFC, Bluetooth, USB
  • Operativsystem: Android 5.0.2 (Lollipop) og TouchWiz UI
  • Kamera: Hovedkamera 16 mp, Frontkamera 5 mp, F1.9 blænder, OIS, Hurtig AF, Live HDR (rich tone)
  • Batteri: Hurtig opladning med indbygget trådløs opladning, 2600 mAh
  • Hukommese: 3 GB ram, 32 GB/ 64 GB / 128 GB inter hukommelse
  • Sensor: Accelerometer, Lyssensor, Gyrosensor, Nærhedssensor, Geo-magnetisk sensor, Barometer, Fingeraftrykslæser(PayPal certificeret), Hall-sensor, Pulsmåler
  • Fysiske dimensioner: 142.1 x 70.1 x 7.0mm, 132 gram
Annonce:
ANMELDELSE KONKLUSION
Design
Performance
Software
Kamera
Pris
Forrige artikelSony lukker i Aarhus – med 50% rabat
Næste artikelFLAC-streaming til samme pris som Spotify
test-samsung-galaxy-s6-edgeSamsung har lavet en vinder. Så kort kan det siges. Samsung Galaxy S6 edge er en fantastisk telefon. Designet er i top, performance er forrygende, og skærmen vil få selv hardcore iPhone fans til at savle.
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.