Forside Nyheder

Smugkig på restaureret Matador

-


Afsnit 7, med fru Fernando Møhges 90 års fødselsdag er det første der blev sendt i HD.

 

Annonce:

Danmarks Radio sendte lørdag et smugkig på hvad der venter, når tv-serien Matador er færdig-restaureret.

Som vi kunne løfte sløret for tilbage i februar, så er tv-serien Matador ved at blive restaureret til HD.

Det er firmaet Nordisk Film Shortcut, der står for at give Matador et nyt look. Et projekt der har været 3 år undervejs.

En central person i projektet er fotografen Peter Klitgaard, der selv filmede fra afsnit 7-24, da Matador blev optaget i 1970’erne og 1980’erne.

Han er med i hele processen, for at godkende og sikre, at farver, detaljer og billedindhold kommer til at fremstå lige så klart og tydeligt, som det han så i sin linse for 35 år siden.

 

12493-mtd-pic1 12493-mtd-pic2

Eksempler på gammel og ny version.

 

Afsnit 7 i restaureret HD

Lørdag kunne seerne for første gang opleve hvordan de restaurerede Matador-afsnit kommer til at tage sig ud.

Her sendte DR nemlig, i anledning af deres 90-års fødselsdag, afsnit 7 af Matador i den nyrestaurede udgave.

Det er det afsnit hvor fru Fernando Møhge fyldte 100, 90, 100 år (hun blev 90 år).

 

 


Illustration af forskellene imellem “original” Matador og den restaurerede udgave.

 

Resultatet

Vi kan ikke gengive klip fra Matador her; Men oplevelsen bag skærmen er at Matador i HD virker skarpere, mere farverig og mere flere detaljer i den ny udgave.

Ansigtstonerne er gået fra det afdæmpede og næsten farveløse udtryk i original-udgaven, til det varmere men også mere gustne.

Måske er det “gullige” et lidt overdrevent udtryk i forhold til det naturlige, men det er sikkert et bevidst valg for at bevare stemningen af at her er noget “gammelt”.

En anden større forskel er at detaljerne i de mørke områder blev væk i original-udgaven. Se f.eks. på hvordan Elisabeths frakke i første udgave optræder mørk og helt uden nuancer, mens den i den restaurede udgave har fået detaljer og farver.

DR har, sammen med deres restaurerings-partner Shortcut, valgt at tilnærme visningen til moderne tv-skærme ved at gå fra 4:3 til 14:9. Det giver smallere sorte bjælker i siderne, samtidig med at der klippes lidt af det originale billed-indhold i top og bund.

Til gengæld er der – fra original-filmen – vundet en smule i siderne, som ikke var med på den originale tv-udgave.

Billederne er stadig grynede som i originalen. Men skulle det fjernes ville det gå ud over skarpheden. Samtidig er de grynede billeder med til at fastholde linket til original-udgaven.

 

Så I afsnit 7 påskelørdag på DR1? Hvad synes I om resultatet?

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.