Forside Produkter HiFi & Surround

TEST: Google Chromecast Audio

-

Chromecast Audio

Googles audio-streamer tilføjer trådløs musik og Spotify Connect til stereo-anlægget, og multirum er på vej.

Google Chromecast Audio er en ny musikstreamer på markedet, der med et prisskilt på 320 kroner har meldt sig på banen som det prisvenlige alternativ.

Annonce:

Da Google samtidig har annonceret “Sonos-funktionalitet” med multirum musik til Chromecast-produkterne, så er denne Chromecast Audio et produkt der kan blive interessant for ganske mange.

Denne anmeldelse er Chromecast Audio uden multirum, da det ikke var tilgængelig dengang testen blev lavet. Det er kommet til nu, og her har vi valgt at give multirum sin egen anmeldelse.

 

Chromecast Audio. Foto: recordere.dk
Chromecast Audio. Foto: recordere.dk

 

Udpakning

Æsken indeholder udover Chromecast Audio et (selvlysende) analogt lydkabel (3,5mm minijack-minijack) en USB strømforsyning med et USB-kabel (microUSB).

Der er ingen brugsanvisning med. På indpakningen er trykt en vejledning til hvordan man kommer igang, og øvrig hjælp kan findes på nettet.

 

 

Installation

Installationen af Googles cast-produkter foregår på samme måde, og man guides igennem de nødvendige trin – på dansk.

Der benyttes en app til Android og Apple smartphones der blot hedder “Chromecast”. Har man den ikke, så vejledes man til at pege en smartphone-browser mod hjemmesiden chromecast.com/setup.

Under installationen navngives produktet, det tilsluttes husets trådløse netværk og får de seneste software-opdateringer på.

Det tager få minutter så er man igang.

 

Chromecast Audio. Foto: recordere.dk
Chromecast Audio. Foto: recordere.dk
Chromecast Audio. Foto: recordere.dk
Chromecast Audio. Foto: recordere.dk

 

Ibrugtagning

Chromecast Audio kommer med lydudgange for analog og digital.

Den analoge er stereo via et 3,5 tommer minijack, som det kendes fra smartphones, tablets og musikafspillere.

Derudover indeholder samme stik også en digital optisk udgang via mini-Toslink.

Det betyder at Chromecast Audio kan benyttes sammen med eksempelvis:

  • Et stereoanlæg
  • Aktive højttalere
  • Hovedtelefoner

Ja, alt hvad der har analog line-in eller en optisk indgang.

Der følger dog kun et kort minijack-minijack kabel med. Så afhængig af ønsket tilslutning kan der blive behov for at investere i et længere minijack-kabel, et minijack-RCA for tilslutning til analog stereoanlæg eller et miniToslink-Toslink optisk kabel for tilslutning til en digital optisk indgang.

 

Image20
Minijack-RCA (phono) og MiniToslink-Toslink (optisk) medfølger ikke

 

Spotify Connect

Chromecast Audio kommer med Spotify Connect, som er muligheden for at enheden kan streame musikken selv uden en aktiv forbindelse til en smartphone eller tablet.

Fra Spotify app vælges den Chromecast-enhed der ønskes afspillet på, og det kan også være en almindelig Chromecast 2 tilsluttet et TV, en soundbar eller en AV-receiver via HDMI.

Spotify Connect gør at der kan startes afspilning af en playliste, et album eller en radio-kanal fra smartphone eller tablet, og derefter tager Chromecast-enheden selv over og sørger for at streame musikken fra Spotify.

Det betyder at smartphone eller tablet kun fungerer som en avanceret fjernbetjening, men ikke står for selve streamingen. Så det dræner ikke batteriet på den mobile, ligesom man er fri til at tage den samme mobil med uden at musikken stopper.

Spotify Connect kræver et Spotify Premium abonnement.

Et “begynder” Spotify Premium abonnement giver kun adgang til én musikstream ad gangen. Er der brug for flere så sælger Spotify familieadgang for 50 kroner per ekstra bruger per måned.

 

Chromecast Audio

 

Lyttesetup?

Det siger sig selv at med en samlet pris på 320 kroner der kan der ikke være blevet plads til en “highgrade DAC” (digital til analog konverter).

Google har valgt en AKM AK4430 DAC, der på papiret kan levere op til 24-bit/96kHz. I Chromecast Audio udnyttes dog kun op til 24-bit/48 kHz.

Men hvor god er den i praksis?

Jeg har lyttet på Chromecast Audio tilsluttet med analog forbindelse til produkter som:

  • Focal XS (aktive højttalere til computer)
  • B&O BeoPlay A2 (transportabel højttaler)
  • B&O BeoPlay H6 (hovedtelefoner)
  • Dynaudio XEO3 (aktive highend højttalere)

På både Focal XS og Dynaudio XEO3 har jeg haft mulighed for A/B lytning, hvor der skiftes imellem hhv. digital USB-tilslutning fra computer og analog lyd fra Chromecast.

Derudover har en Chromecast Audio nr. 2 været tilsluttet Dynaudio XEO3 højttalerne via digital optisk (Toslink).

Al lytning er foregået via Spotify Connect i kvaliteten 320 Kbps Ogg Vorbis.

 

Chromecast Audio

 

Hvordan lyder den så?

Hvis man ser på Chromecast Audio som en entrylevel streamer og tilslutter den til grej i “samme” prisklasse, hvad enten det er computerhøjttalere, en transportabel højttaler eller hovedtelefoner/earphones, så klarer den det overraskende godt prisen taget i betragtning.

I en A/B test, hvor de analoge signaler udsættes for en unfair direkte sammenligning med ditto digitale, der kan man godt høre at der mangler lidt diskant og detaljer i toppen af de høje toner, ligesom deltajerne i basområdet er en smule mere udvandet.

Men hele mellemtone-området går klart igennem, og det gør analogdelen på Chromecast Audio udmærket til pop-segmentet, med musik der hverken går helt dybt eller helt højt i toneregistret.

Mere udfordrende musik kan derimod godt udstille manglerne i top og bund på analog musik.

Heldigvis kommer Chromecast Audio med en digital optisk (Toslink) udgang, og den er af en helt anden klasse end analog.

En A/B lytning med Dynaudio XEO3 højttalerne gav dødt løb imellem om musikken blev aflyttet via USB afspillet fra en PC eller via optisk afspillet af en Chromecast Audio. Det lød helt ens i mine ører, på alle de numre jeg testede med.

Så er der mulighed for at tilslutte Chromecast Audio via optisk kabel er det at anbefale. Det er bare bedst, i hvert fald til Spotify.

Det er muligt at DAC’en vil performe bedre med 24-bit hi-res lyd som kilde, men musiktjenester i den kvalitet er ikke tilgængelig til Chromecast – endnu.

 

Chromecast og Chromecast Audio. Foto: recordere.dk
Chromecast (ny model) og Chromecast Audio. Foto: recordere.dk

 

Øvrige apps

Udover Spotify Connect så understøtter Deezer, Google Play Music, Napster og YouTube også Chromecast.

Der er ingen Tidal HiFi endnu.

 

Chromecast Audio. Foto: recordere.dk
Chromecast Audio. Foto: recordere.dk

 

Trådløst netværk

Den gamle Chromecast fik kritik for dårlig dækning på det trådløse netværk, og de nye her skulle være forbedret på det punkt. Der understøttes 802.11ac, både 2.4 GHz og 5 GHz.

Da en Chromecast Audio er lidt af en “black box”, hvor man sætter strøm til og så streamer den audio, så kan det reelt være svært at afgøre hvor god den er til WiFi.

Men jeg udsatte den for en helt lavpraktisk test hvor den blev flyttet rundt i huset og tjekket igennem på forskellige placeringer.

De steder hvor der var en nogenlunde WiFi-dækning (to streger på smartphonen) der fungerede Chromecast Audio problemfrit. På steder med svag WiFi-dækning (en streg på smartphonen) der havde den det svært. Det var svært for Spotify at opnå forbindelse.

De steder der var en stabil WiFi-dækning, der oplevedes musikstream helt stabil.

 

 

Chromecast Audio

 

Multirum

Google har opdateret Chromecast Audio med multirum, altså muligheden for at flere zoner (afspillere) kan grupperes.

Vi har valgt at anmelde selve multirum-delen for sig.

TEST: Er Chromecast Audio i multirum en Sonos-killer?

 

Strømforbrug

Chromecast Audio bruger:

  • I stand-by: Enheden har ingen stand-by.
  • I pause/venteposition: 1,45 watt
  • Ved musikafspilning: 1,5 watt

Angivelserne er gennemsnitlige og målt med et Spar-o-meter (anbefalet af Energitjenesten).

 

 

Chromecast Audio. Foto: recordere.dk
Chromecast Audio. Foto: recordere.dk

 

Konklusion

Google Chromecast Audio er en prisvenlig musik-streamer med potentiale. Med det nye multirum løftes produktes anvendelighed og muligheder til nye højder.

Musikken lyder bedst på den digitale optiske lydudgang, men den analoge udgang er udemærket til casual musiklytning i hjemmet, i haven eller på farten.

Lige nu savnes endnu flere apps som understøtter lydstreaming til Chromecast Audio, men mon ikke at det kun er et spørgsmål om kort tid inden de findes i et større udvalg.

Men det ændrer ikke på at Google Chromecast Audio er en musikstreamer, der med et prisskilt på 320 kroner har potentiale til at banke bunden ud af markedet for audio-streamere.

Tjek dagspris på Chromecast Audio.

 

Chromecast Audio

 

Annonce:
ANMELDELSE KONKLUSION
Ibrugtagning
Betjening
Lydkvalitet analog
Lydkvalitet digital
Tilgængelige apps
Pris
Forrige artikelGame of Thrones vender tilbage i April 2016
Næste artikelDerfor kan vi godt lide bas
test-google-chromecast-audioGoogle Chromecast Audio er en musikstreamer, der med et prisskilt på 320 kroner har potentiale til at banke bunden ud af markedet for audio-streamere. Med multirum er anvendeligheden og mulighederne øget.
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.