Forside Nyheder

2016 bliver et sekund længere

-
Billede: Wikimedia Commons
Billede: Wikimedia Commons

Ikke alene er 2016 et skudår, men nu får 2016 også et ekstra sekund, så den 31. december slutter ikke 23:59:59 men 23:59:60

Nu kan du fejre nytåret et ekstra sekund. International Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS), der holder styr på verdens tider, annoncerede i går, at et ekstra sekund skal tilføjes til den 31. december 2016. Så nytåret først skal fejres efter kl. 23:59:60.

Annonce:

Skud-sekunder bliver tilføjet med mellemrum, for at sikre UTC følger variationerne i jordens rotation. Jordens rotationshastighed er ikke konstant, da f.eks. jordskælv og månens tiltrækningskraft ændre hastigheden.

Skal nok skabe problemer for computere

Mange computersystemer er ikke designet til skud-sekunder, og derfor vil det kunne give problemer for nogle systemer. Faktisk er flere computerfabrikanter direkte imod skud-sekunder, men er blevet underkendt af IERS, der har valgt at udskyde en eventuel beslutning om at droppe skud-sekunder til efter 2023.

Til gengæld har IERS lovet altid at annoncere skud-sekunder med mindst 6 måneders varsel. Siden 1972 har IERS tilføjet 26 skud-sekunder til vores ure. Det seneste sekund var 30. juni 2015.

De fleste vil dog aldrig opdage problemet da de fleste elektroniske enheder i dag selv sætter klokken via internettet.

Annonce:
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.