Forside Indhold og distribution Musik

Hør Alan Turings computerskabte musik fra 1951

-

turingVi skylder computer-pionéren Alan Turing en hel del.

Alle, der har set ’The Imitation Game’, ved at Turing (yderst til højre på billedet) ud over at finde på principperne, der ledte til den moderne computer, også byggede reelle computere, der blandt andet hjalp med at bryde tyskernes koder under 2. verdenskrig.

Annonce:

Men vidste du, at han også var tidligt ude med elektronisk musik? Da han byggede sin Mark II-computer ved Manchester University, inkluderede han en højttaler til signallyde, som han kaldte ’The Hooter’. Den var egentlig mest lavet til kliklyde, men Turing fandt ud af, at hvis man kørte disse kliklyde hurtigt efter hinanden, opfattede øret det som en lang tone.

Turing beskrev, hvordan man kunne få den til at spille toner fra den vestlige toneskala, men var derudover ikke specielt interesseret i at gøre noget ved det. Da en ung skolelærer, Christopher Strachey, hørte om dette, spurgte han Turing om lov til at sidde og rode med Mark II om natten for at prøve at programmere musik ind på Mark II.

Strachey og Turing lykkedes således med at få computeren til at spille bl.a. den engelske nationalsang ’God Save The Queen’, en børnesang og en af tidens hits, Glen Millers ’In The Mood’. Disse sange blev optaget af BBC i 1951.

Men optagelsen var gået i glemmebogen i arkiverne, og var oven i købet, på grund af synkroniseringsfejl, i det forkerte tempo. Det sidste fik Mark II-computeren til at lyde som om, den ikke stemte rent musikalsk.

Nu har en datalog og en lydtekniker imidlertid gravet optagelsen frem og pudset optagelsen op, så alting er i orden igen. Og dermed kan man høre, hvad der formentlig er den første, computerskabte musik, takket være det britiske nationalbibliotek, The British Library.

Det kan gøres på The British Library’s blog, men Guardian Australia har været så venlige at lægge lydbidden op på Soundcloud også.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.