Forside Produkter HiFi & Surround

TEST: HEOS multirum audio fra Denon

-
HEOS App (foto: HEOS)

Vi tester her en af de store konkurrenter til Sonos trone: Denon HEOS familien, med nogle af de forskellige højttalere og receivere i musiksystemet.

I de seneste 10 år har jeg sværget til Sonos, og det var derfor med stor spænding jeg gik 100% ind i HEOS, med ny receiver fra Denon (AVR-X4300H) og så en samling af HEOS forskellige trådløse højttalere (HEOS 7, HEOS 1 og HEOS Cinema Soundbar), og så skulle der ellers sættes nyt multirum lyd op.

Musiksystemet HEOS består af en håndfuld trådløse højttalere og zone enheder, og som noget nyt understøttes HEOS også af AV-receivere fra Denon og Marantz.

Annonce:

HEOS er ligesom Sonos et system som tilbyder muligheden for at man gruppere sine højttalere, så hvis man vil høre det samme musik eller forskellig musik i sine rum, så kan man trække sine højttalere eller AV receiver sammen på alle mulige måder, og så vælge præcis den musik eller radio man ønsker at lytte til hvor man vil.

Musiksystemet blev tildelt prisen “EUROPEAN MULTIROOM SYSTEM” hos EISA Awards sidste år (2015).

 

HEOS 1

 

HEOS 1 er en lille højttaler som i sit udtryk minder meget om Sonos PLAY:1, men har den fordel at den med et lille batteri-modul kan bruges helt trådløst på farten som en trådløs bluetooth højttaler. Højttaleren kan også sættes op i stereosæt mellem to HEOS 1 enheder.

 

HEOS 3

 

HEOS 3 er ligesom sin lillebror en mindre højttaler, der minder om Sonos PLAY:3, og som også har en bred lyd. HEOS 3 kan også sættes op i stereo par.

 

HEOS 5

 

HEOS 5 er en mellemstor højttaler, der er mindre end Sonos PLAY:5, men på ydelsen minder meget om Sonos PLAY:3. Den minder meget om sin storebror HEOS 7, dog med færre drivere.

 

HEOS 7

 

HEOS 7 er den største højttaler i HEOS familien, der lydmæssigt overgår Sonos PLAY:5.

 

HEOS HomeCinema Soundbar

 

HEOS HomeCinema er en soundbar med dertilhørende subwoofer. Der udover de andre trådløse features også har fuld HDMI ARC – Audio Return Channel (læser i med Sonos?), så man kan få Dolby digital og DTS lyd fra TV’et.

HEOS HomeCinema har også indbygget infrarød, så lyden kan styres med en almindelig TV fjernbetjening, hvis du da ikke bruger ARC. Subwooferen er iøvrigt forbundet til soundbaren trådløst.

 

Fælles for alle

Fælles for alle ovenstående højttalere, er at de kommer med samme trådløse features. Du får både 24 bit Hi-res audio, og så kan du udover spille via HEOS app’en også forbinde dig til højttaleren med Bluetooth.

HEOS har også udviklet et HEOS Link, der kan tilsluttes en forstærker, og give den HEOS features, og en HEOS Amp, hvor du selv kan tilslutte to højttalere, og så spille HEOS lyd igennem dem.

 

Denon AVR-X4300H i sort

 

AVR Receivere fra Denon

Vil du have endnu mere lyd og funktionalitet, kan du også gå all-in og købe en AV-receiver med indbygget HEOS.

Denon AVR-X4300H er sådan en receiver. Det er en surround-receiver der kommer med stort set alt hvad du kan ønske dig i dag:

Du får 9.2 lyd med de vigtigste HD lydformater som DTS:X og Dolby Atmos, mulighed for at udvide med Auro 3D (for en merpris), ligesom du får Bluetooth, Airplay og Spotify Connect.

Receiveren kommer med hele 8 HDMI 2.0a indgange, og 3 HDMI udgange, der alle understøtter HDCP 2.2, 4K Ultra HD 60Hz video, 4:4:4 Pure Color sub-sampling, High Dynamic Range (HDR), 21:9 video, 3D, og BT.2020 pass-through.

Udover en masse HDMI ind/udgange, er der også rigeligt med indgange til analoge enheder, hvis man stadig bruger dem. Ligesom man kan vælge at sætte yderligere effektforstærkere på, hvis de indbyggede 125-235W ikke er nok til dig.

 

HEOS 7 indpakning

 

Udpakning

Nu vil jeg ikke anmelde hver enkelt enheds udpakning, men blot konstatere at enhederne komme i flot indpakning, og i hver pakke finder man så den højttaler eller forstærker man har købt, og så strømforsyning og evt. et ethernet kabel.

Der er en meget lille instruktion, hvis eneste opgave er at fortælle hvor man kan hente app’en, så man kan komme igang med installationen.

 

Sådan tilføjer man en ny HEOS enhed (ill. Recordere.dk)

 

Forbindelse af nye enheder

Alle HEOS enheder kan enten forbindes trådløst eller via Ethernet.

Det er også fint nok, men hvis man har prøvet Sonos måde at tilkoble nye enheder som nærmest ingenting kræver, så er det voldsomt trælst at skulle til at rode med enten et ethernet kabel, bruge WPS som HEOS kræver, eller skulle finde sit lightning til mini-jack kabel. HEOS overfører nemlig wifi info via mini-jack, så har man som mig iPhone 7, så skal man have fat i adapteren for at overføre data (Tak Apple).

Det ville være dejligt hvis HEOS gjorde som mange andre trådløse systemer, og tilbød sit eget trådløse netværk, mens man sætter det op, så man ikke skal fumle med kabler, men når det er sagt, så er installationen let nok.

HEOS understøtter både 2.4 Ghz og 5 Ghz trådløse netværk, så har du adgang til 5 Ghz. på dit WiFi så vil jeg klart anbefale at du bruger det til streaming af musik.

Efter installationen af nye enheder er HEOS smart nok til at sikre at nye enheder får ny software på, hvis det er nødvendigt.

 

Lydformater understøttet af HEOS

 

Hvilke tjenester understøtter HEOS?

HEOS understøtter Spotify, Pandora, Napster, Deezer, TuneIn radio, iHeartRadio, SiriusXM, TIDAL, Mood:Mix, SoundCloud og Amazon Music, musik på din smartphone eller tablet, og så kan du tilslutte enten USB drev, DLNA tjenester og analoge kilder via mini-jack.
Desværre glimrer Apple Music ved sit fravær. Det samme gælder alle de lokale musiktjenester som f.eks. YouSee musik og andre tjenester fra teleudbydere.

Så er du kunde på Apple Music, så er der lige nu ingen let vej at bruge HEOS, og så alligevel. For flere af HEOS produkter har også Bluetooth, og så kan du naturligvis bruge det som kilde, men så går lidt af idéen af et trådløst musiksystem ligesom af fløjten.

Køber du Denon AV-receivere med HEOS får du oftest også AirPlay support, og så er du dækket ind der. Men igen. Du mister multi-rum, så jeg håber at HEOS får held med at få en aftale i stand med Apple Music. På deres hjemmeside skriver de selv, at de forsøger, men indtil nu ikke har haft held med det. Hvad status er på de danske tjenester ved jeg ikke, men ligesom på Apple Music kan du så bruge bluetooth og Airplay.

En anden ting er manglende support for Netværksdrev via NAS og delte foldere. På Sonos kan du forbinde Sonos til et netværksdrev, og så indekserer Sonos alt din musik. Det kan HEOS ikke, men du kan forbinde til en DLNA server (medieserver, f.eks. PLEX), som har dit musik indeks, og så kan du afspille via den.

Men her savnes søgningen voldsomt. Man kan ikke søge i sit DLNA bibliotek, og har man som mig over 2000 albums, så tager det tid at man ikke kan skrive “Human” i en søge boks, men skal scrolle ned til “The Human League”. Man kan heller ikke søge på numre, og så er det svært at finde et nummer man kun kender dele af titlen på, men ikke lige kan huske kunstneren på.

Alle de problemer har man ikke, hvis man bruger en streamingtjeneste som Spotify, for de har søgning som kernefunktionalitet, og der bruger man Spotify Connect til afspilning.

 

Unsupported format på HEOS (foto: recordere.dk)

 

Jeg oplevede flere gange, at HEOS ikke ville spille m4a filer, som den kaldte “unsupported format” både via DLNA og USB. Det samme nummer spillede fint direkte fra PLEX egen afspiller. Men det er underligt at to album købt samme dag på iTunes (ABC Lexicon of Love. II og Agnes Obel’s nye album Citizen of glass) , henholdsvis virker og ikke virker.

Du kan også sætte et USB drev direkte på HEOS enhederne og spille musik fra det. Og det havde jeg håbet ville løse problemet som jeg oplevede med m4a filer på DLNA.

Desværre var det ikke tilfældet. Præcis de samme album havde præcis de samme problemer. Og endnu værre. Nogle af de albums som virkede vi a PLEX virkede så ikke via USB. Jeg hælder derfor at der skal en software opdatering til fra HEOS for at løse det problem.

 

TuneIn og Soundcloud på HEOS (ill. Recordere.dk)

 

Andre tjenester

TuneIn radio tjenesten er direkte implementeret i HEOS app’en, og det er den bedste implementering af TuneIn jeg nogensinde har oplevet.

Jeg har en stor håndfuld radiostationer jeg lytter meget på, bl.a. “The Vibe of Vegas”, og der fandt jeg ud af, at med HEOS implementeringen kunne jeg under info vælge hvad stream jeg ville høre, og HEOS fortalte endog hvor stabil den enkelte stream er. Der kunne Sonos lære noget af HEOS.

SoundCloud integrationen er også god. Igen bedre end på Sonos, og du kan både søge, like, søge på en bestemt persons likes. Og streaming kvaliteten er i top, så længe at kilden er det.

Og hvis HEOS kommer med en Apple Music integration der er lige så god som deres TuneIn og SoundCloud, så kunne det for mig være en gamechanger på hvad multi-rum system man skal investere i.

Jeg har ikke Tidal eller Deezer, så jeg har ikke kunne teste deres implementering til HEOS.
Du får også support for 24 bit Hi-Res audio med HEOS. En ting som mange savner på Sonos.

 

HEOS Appen

 

HEOS app’en

HEOS har apps til både Android iOS og til Amazon Kindle. Jeg har dog kørt denne test på min iPhone 7 Plus, men alt hvad jeg skriver burde være det samme på Android smartphones og tablets.

HEOS app’en er let at bruge. Man installerer den, og tilføjer sine højttalere, og så er man ellers klar. I Appen kan man vælge sine musik kilder, og første gang man starter er der en masse ligegyldige punkter på startsiden. Hvis man f.eks. ikke bruger Tidal eller Deezer, så kan jeg anbefale at man går ind i musik kilder og vælger at fjerne de kildetyper man ikke bruger.

Men jeg savner en rød tråd i app’en. Man kan gøre album, kunstnere, radiostationer til HEOS favoritter, men hvorfor ikke områder på DLNA servere. Hvorfor skal jeg partout grave mig ned igennem flere lag, hver gang jeg vil finde musik på den samme DLNA server.

Jeg ville eksempelvis gerne kunne vælge f.eks. PLEX SERVER/Music/Music som en favorit, så jeg kan starte derfra. Det er 3-4 klik for meget før jeg overhovedet kan begynde at vælge musik.

Men udover det fungerer app’en rigtigt godt, og dens brugerfalde er let at finde rundt i.

 

Multirum opsætning

 

Multi-rum (Grupper)

Multi-rum delen på HEOS virker rigtigt godt, men der er dog nogle småting som undrer mig. HEOS har som tidligere skrevet også Denon-receivere med HEOS indbygget, og jeg oplevede tit, når jeg smed AV-receiveren ind i en gruppe af højttalere, så forblev den tavs indtil jeg manuelt gik ind og ændrede volumen på enheden. Det oplevede jeg også når jeg skiftede musikkilde fra f.eks. DLNA til musik på min telefon, så skulle jeg igen ind i app’en og ændre lydstyrke på min receiver for at få den til at lege med.

Men udover det, så er det let at sætte zoner op, og man trækker og slipper bare højttalere ind i en gruppe, så spiller de sammen. Man kan så selv navngive gruppen. Man kan dog ikke som på f.eks. Raumfeld multi-rum have en højttaler med flere grupper. Det er ligesom Sonos, at en gruppe lever og dør mens den bruges.

Afspilning fra Spotify virker via Spotify Connect, og der har man også adgang til multi-rum, da de grupper man har lavet er til rådighed som højttalere i Spotify klienten.
HEOS understøtter som skrevet også Bluetooth på visse modeller, og der skal man bare trykke på bluetooth knappen på højttaleren, og så kan man streame musik til den enkelte højttaler.

 

 

Hvordan lyder HEOS?

HEOS spiller grundlæggende rigtigt godt. Deres højttalere har en klar og rig lyd, og f.eks. HEOS 7 kan sagtens måle sig med Sonos PLAY:5, og med bluetooth også på nogle områder overgår Sonos.

Vi har lavet testen her med en Denon AVR-X4300H receiver, samt højttalerne HEOS 7, HEOS 1 samt HEOS Homecinema (soundbar + subwoofer).

Vi anmelder ikke lydkvaliteten af hver enkelt højttaler her, men vil blot konstatere, at man går ikke galt i byen med HEOS. Alle højttalere og forstærkere performer rigtigt godt, og lydkvaliteten er i den høje ende.

Og så er det vigtigt at understrege at vi ikke oplevede nogen form for delays mellem sammensatte højttalere på vores 5 Ghz. netværk.

Det er Denon kvalitet og det kan høres, så man skal ikke være bange for at lyden ikke kan følge med Raumfeld og Sonos. Det kan den sagtens. De drivere der sidder i højttalerne giver bredde, dybde og en rigtig god helhedsoplevelse.

 

 

HEOS familien (foto: HEOS)

 

Konklusion

HEOS er et rigtigt godt multi-rum system, hvis du skal starte fra bunden. Især hvis du også gerne vil have en rigtig AV-receiver med multi-rum indbygget. Der er Denons AVR-serie et rigtigt godt bud.

Men selvom HEOS nu har haft flere år på benene, så er der stadig nogle småting som skal på plads før vi har en vinder. HEOS begejstrer med flere af dets integrationer til f.eks. Spotify, SoundCloud og TuneIn Radio, men skuffer så med ordenligt musikserver integration. Der er jeg nok en dinosaur, der stadig har mange overførte CD’ere i min musiksamling, som jeg passer godt på via en NAS, og det musik jeg stadig køber fra f.eks. iTunes forventer jeg at et musiksystem skal spille.

Men er du en af de efterhånden rigtigt mange som kun streamer musik fra Spotify, Tidal eller Deezer, så er HEOS et vindersystem. HEOS kan så meget, og højttalerne lyder rigtigt godt, og dine venner kan spiller musik når de er på besøg via Bluetooth.

Ejer du allerede Sonos, så er det ikke endnu du skal overveje at skifte, men når HEOS får styr på understøttelse af egen musik, så ville jeg som Sonos-bruger nok begynde at anbefale HEOS til andre, der skal starte op fra bunden.

 

Priser

Priser på produkterne omtalt i denne test.

 

Annonce:
ANMELDELSE KONKLUSION
Ydelse (lyd)
Ydelse (App)
Trådløse features
Brugervenlighed
Pris
Forrige artikelSvært ved at vælge mediacenter? Kør Plex på Kodi
Næste artikel’Mr. Robot’-skaber laver tv-serie baseret på ’Metropolis’.
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.